Navigera dig fram här   Måndagen den 16:e september 2024
Skoter
Racing
ATV
  Startsida  
  I tidningen ATV  
  ATV tester  
  Quad racing  
  ATV nyhetsarkiv  
  Prenumeration ATV  
  Tidigare nummer ATV  
  Forum - ATV & Quad's  
  Årets ATV  
  Medlem  
   
Användarnamn

Lösenord

Logga in automatiskt

» Bli medlem
» Glömt lösenord?
» Om kakor...
 
  Medlemmar: 15296  
  Antal nyheter: 5824  
  Meddelanden: 68506  
  Sidvisningar:  
  Idag: 68024 st  
  Igår: 117216 st  
  Denna månad:
1060247 st
 
  Föreg. månad:
1696637 st
 
  Totalt: 94807449 st  
  Senaste 10 inloggade:  
  1. micke666
2. sunnne
3. FrankJScott
4. TheOne
5. Swarte
6. Herbert
7. allimac32
8. Alpinemadness
9. Hajen54
10. abbe63
 
 
Här är du: I tidningen:
 

GENOM ÅREN HAR VI PÅ REDAKTIONEN TESTAT EN MÄNGD FYRHJULINGAR. NEDAN HAR VI LISTAT UPP DESSA.

DU KAN GIVETVIS BESTÄLLA DESSA TIDNINGAR(TRYCKTA)SAMT DE DIGITALA TESTERNA.
ENKLAST ATT BESTÄLLA EN(ELLER FLERA) TESTER ÄR ATT SKICKA IN 60:- I KUVERT MED DITT NAMN OCH ADRESS OCH VILKA TIDNINGAR DU VILL KÖPA


Fritextsökning i tester:
   
[ 2024, nr 4 ]
[1] CFORCE 1000 HO en fullutrustad kung
CFMoto har under rätt många år nu levererat prisvärda och mycket dugliga ATV:er till en bred kundbas här i Skandinavien. I Sverige är det ATV Sweden som är generalagent och försäljningen sköts av ett brett återförsäljarnätverk. Deras absoluta toppmodell i ATV-serien CForce är nya CForce 1000 HO och den är som namnet antyder en mycket potent ATV som vi under några intensiva dagar får möjlighet att testa i såväl terräng som på väg!
[2] Polaris 6x6 arbetsmyra
Polaris Sportsman 6x6 är en modell som ingår i deras 2-up segment tillsammans med Sportsman X2, samt Sportsman Touring. Alla tre modellerna går från rekreation till arbete och extremt arbete. Så här kan man med säkerhet hitta en modell som passar dig som behöver, eller vill, vara mer än en person på maskinen. Denna gång tittar vi lite närmare på Polaris Sportsman 6x6 570 Nordic Pro……
[ 2024, nr 3 ]
[1] Prisvärd ATV
Kinesiska Linhai ATV har funnits ett antal år i Sverige och till detta år kommer de med ett antal spännande nyheter! Bland dessa hittar vi bl.a. smidiga F320 som är en allsidig ATV för nytta och nöje. F320:n kan sägas vara en ”entrymodell” även om Linhai har en ännu mindre modell i M210 som är en typisk familje-ATV. Häng med när vi testar en av de mest prisvärda fyrhjulingarna detta år! LÄS MER I TIDNINGEN!
[2] Modell för den ävertyrslystne, Can-Am Outlander MAX XT 700 EPS ABS
Outlander har sedan 2023 en 700 modell som känns mer anpassad för att åka ut på äventyr. En modell som fick rejäla uppdateringar under 2023 i både chassi och motor. Den har även den senaste CVT transmissionen med pDrive vilket ger en komfortabel körning men framför allt får du mindre slitage på variatorremmen än tidigare CVTer. Just denna modell vi körde har en del extra utrustning i form av högtalare och en stor låda bak som inte ingår i redovisade priset…. LÄS MER I TIDNINGEN!
[ 2024, nr 2 ]
[1] Test Linhai T-Boss 1100 Diesel EPS
Linhai har en av få UTV-modeller på marknaden med en dieselmotor. Modellen är anpassad för arbete med stort flak och en hytt som man kan bygga in med tak, fönster och dörrar så man kan arbeta med den under vintern. Den modell som vi körde hade just detta vinterpaket monterat som extrautrustning. LÄS mer i tidningen.
[2] Test Can-Am Traxter XU HD7
Can-Am´s Traxter körde vi senast 2021, fast då med den större HD10 motorn. Känslan är att det hänt en del sedan dess och nu tar vi oss an den mindre HD7 motorn på Can Am Traxter XU HD7 T som är en klart intressant modell med några fina tekniska funktioner. LÄS mer i tidningen.
[ 2024, nr 1 ]
[1] Linhai 500D EPS T3B
Linhai 500D EPS T3B är en trevlig modell som med både LED belysning och en fräsch färg tilltalar ögat. Modellen passar för mindre arbeten runt huset eller om man vill åka ut på mindre turer. En modell med ryggstöd som ser till att man får med en passagerare. En fyrhjuling som dessutom är i ett attraktivt och konkurrensmässigt prisläge.
[2] Can Am Outlander Pro Max XU HD7
Denna modell är populär bland köparna då både motor och utrustningen tillsammans med funktionerna på den håller en bra nivå med många inställningsmöjligheter.
[3] Loncin XWolf 700
Detta är ett nytillskott för Kellfri som är importör av detta märke i Sverige. Numera ett självständigt märke utan koppling till GOES. Namnet klingar exotiskt, men kommer den bli det multiverktyg som du behöver på gården?
[4] Segway Snarler AT6 L Black Edition
Segway Snarler AT6 L Black Edition är en modell som är lång och medger att man enkelt får med sig en passagerare. Just Black Edition är lite annorlunda utrustad i jämförelse med sina modellkamrater i Snarler AT6 segmentet. Modellen känns stabil och att man sitter komfortabelt på den.
[ 2023, nr 6 ]
[1] TEST Segway Snarler AT6 S EPS Standard
Segway har nu funnits på den svenska marknaden i ett flertal år. De svepte in som en frisk fläkt med sin snygga design, ända ned på displaynivå. Ett märke som tidigare var känt för sina 2-hjuliga produkter men som numera är mer kända för sina 4-hjulingar. Rörram Just designen var något som Segway såg till att lägga ett intensivt arbete på. Det kändes som att man redan från början hade en målsättning och strategi att slå sig in på en befintlig marknad med en produkt som tilltalade ögat. Man har även varit duktig på att koppla ihop design och färgkombinationer. På denna modell sitter det framtill ett limefärgat slyskydd i robust rörramsformat. Samma limefärg återkommer på olika detaljer runtom modellen. På kanten av fotstegen kommer rörramen tillbaka och ger ett bra skydd mot fotstegen. Fram och bak har man lastytor i ett robust kompositmaterial så man kan placera och fästa olika tillbehör, eller lastsurra redskap man vill få med sig.
[2] TEst Polaris Ranger XP 1000 EPS Nordic Pro SE
Ranger XP 1000 är en modell som numera även finns som Nordic Pro Edition. Modellen har i och med sin nordiska inspiration ett förinstallerat värmepaket anpassat för våra nordiska förhållanden. Denna modell har ett robust utseende och avskalad design som ger ett sportigt intryck fastän det är en rejäl arbetsmaskin. I förarhytten sitter man bekvämt med en upprätt ställning för ryggen, där vinkeln mellan säte och ryggstöd ger en skön förarmiljö. Man har bra med plats för benen och foten får en bra vinkel mot gaspedalen då hälen hela tiden får stöd mot golvet. Trepunkts säkerhetsbältet sitter bra runt kroppen och det finns en inbyggd säkerhetsfunktion som gör att om bältet inte är isatt så kan man maximalt köra i 20 km/h med en summer som ljuder högt. Sätet går att justera i längdriktningen, samt att ratten går att justera i höjdled så man får en så bra ergonomisk körställning som det bara går att få. I hytten kan man sitta tre personer, inklusive förare. En passagerare i mitten och på platsen längst ut till höger kan man antingen sätta en passagerare eller fälla upp sätet och använda utrymmet som lastplats. Mer komfort Som förare är det enkelt att komma åt reglagen, i form av spakar och knappar. Den största komfort fördelen är egentligen förarens placering i chassit. Då man sitter och kör i ojämn terräng känner man att kroppen sitter centrerad i längsled, vilket gör att komforten ökar och man slipper onödiga kast i framför allt huvudet och nacken. En optimal placering som gör att man slipper slösa onödig energi på att sitta och parera varje hål, sten eller gupp man kör över.
[3] TEST: TGB Blade 600 LTX Premium EPS
TGB´s 600 modell ligger i det motorsegment som är hetast idag. Denna modell har fått en del designmässiga nyheter de senaste åren och har en stabil framtoning. En modell som är utvecklad för att passa en bred publik med sin motor och körvänliga chassi. NY TFT display En av nyheterna för året är den helt nya TFT displayen som kommit. Kanske inte låter som så mycket, men den är riktigt stor och har både grafik och lampor för att indikera de olika lägen som man kör i. I mitten hittar man hastigheten som visas med stora siffror. Växelindikatorn har en stor plats uppe i högra hörnet. Sedan är övriga funktioner utplacerade i displayen så de skall vara enkla att hitta och se. Bluetooth finns så man kan ansluta telefonen till displayen, som även växlar mellan ljus och mörk bakgrundsfärg beroende på om det är dag eller natt. Växlar man fokus och kliver bort ett par steg från TGB Bladen så är det roligt och trevlig att konstatera att man har tagit designen på allvar, från lastracket till displayen. Något som inte var lika självklart för ett antal år sedan, men där man sett trenden med färg och form som kunderna numera efterfrågar.
[ 2023, nr 5 ]
[1] TEST Can Am Outlander Pro XU
Can-Am släppte denna nya modell vid sin senaste återförsäljarkonferens för någon månad sedan. På de bilder man fick se på nätet såg det inte ut som om att det var så stora förändringar på designen, men då man ser den i verkligheten har den flera fina nyheter. Ny design När man går runt Outlandern ser man att den har fått ett nytt utseende. Framtill har man nya LED lampor som påminner en del om de som sitter på BRPs snöskot-rar. Små fyrkantiga med bra ljus. Under huvudstrålkastarna sitter det avlånga LED lampor som ger en form av angeleyes funktion vilka också ser snygga ut då man kör i mörker. Även bakdelen med LED lampor har fått en ny design. Ökade lastmöjligheter Framtill på maskinen har man en lastyta med LinQ-fästen. Det som är nytt här är den låda i plast som man fällt ned jäms med lastracket fram. Utrymmet är bra tilltaget och skyddar mot att vatten ska tränga in. Reglagen för att öppna luckan sitter lite tight mot rörramen så ibland får man hjälpa till genom att trycka ned spärren samtidigt som man lyfter på locket. Möjligen går detta att justera till. Baktill har man en nedsänkt lastyta med ett ovanpåliggande lastrack med LinQ-fästen även här. En bra lösning som gör att man kan ställa ned sin utrustning och använda lastracket att fästa utrustningen i. Sedan har vi ett fack under styret där man både kan lägga sin mobiltelefon och ladda den då det sitter 2 USB uttag därinne. Ett fack på en liter eller två är perfekt för små saker, handskar, mössa eller annat man vill ha lätt tillgängligt. Man har även ett 12 volts cigarettuttag på vänster sida under styret.
[2] TEST: Linhai 650 Promax EPS Traktor B
Linhai har varit offensiva i sin utveckling av modeller de senaste åren. 2020 tog C Reinhardt över importen för detta märke i Sverige och Dan-mark och de såg ut att ha gjort det vid rätt tillfälle. För under de senaste åren har Linhai kommit med nya modeller samt att man även gjort stora uppgraderingar av designen rakt igenom fordonsparken. Design är många gånger en viktig detalj då det tilltalar ögat och får fordonen att se fräscha och moderna ut. Ny motor Linhai Promax 650 är en ny modell i flottan där man även har en ny encylindrig vätskekyld motor på 586 kubik som ger 41 hästkrafter och 50 Nm vridmoment. Motorn skall ge lägre utsläpp och mindre bränsleförbrukning med hjälp av moderna EFI injektorer och en ny och bättre ECU. Den automatiska växellådan kommer från den kanadensiska CV-Tech som är ett känt märke i fyrhjulingsbranschen. Motorn har en djup karaktär där den utnyttjar vridmomentet i början av startfasen med ett litet grövre ljud som sedan kliver över till en mer accelererande fas i nästa steg. Vill man så trycker man in gasreglaget rejält och då skjuter den på ordentligt när man behöver köra lite fortare. I starten beter sig motorn mjukt och fint om man vill det. Detta är en kombination av motorns karaktär och CV-Tech variatorn som synkar ihop på ett bra sätt.
[ 2023, nr 4 ]
[1] TEST Can Am Outlander Pro XU
Can-Am släppte denna nya modell vid sin senaste återförsäljarkonferens för någon månad sedan. På de bilder man fick se på nätet såg det inte ut som om att det var så stora förändringar på designen, men då man ser den i verkligheten har den flera fina nyheter. Ny design När man går runt Outlandern ser man att den har fått ett nytt utseende. Framtill har man nya LED lampor som påminner en del om de som sitter på BRPs snöskot-rar. Små fyrkantiga med bra ljus. Under huvudstrålkastarna sitter det avlånga LED lampor som ger en form av angeleyes funktion vilka också ser snygga ut då man kör i mörker. Även bakdelen med LED lampor har fått en ny design. Ökade lastmöjligheter Framtill på maskinen har man en lastyta med LinQ-fästen. Det som är nytt här är den låda i plast som man fällt ned jäms med lastracket fram. Utrymmet är bra tilltaget och skyddar mot att vatten ska tränga in. Reglagen för att öppna luckan sitter lite tight mot rörramen så ibland får man hjälpa till genom att trycka ned spärren samtidigt som man lyfter på locket. Möjligen går detta att justera till. Baktill har man en nedsänkt lastyta med ett ovanpåliggande lastrack med LinQ-fästen även här. En bra lösning som gör att man kan ställa ned sin utrustning och använda lastracket att fästa utrustningen i. Sedan har vi ett fack under styret där man både kan lägga sin mobiltelefon och ladda den då det sitter 2 USB uttag därinne. Ett fack på en liter eller två är perfekt för små saker, handskar, mössa eller annat man vill ha lätt tillgängligt. Man har även ett 12 volts cigarettuttag på vänster sida under styret.
[2] TEST: Linhai 650 Promax EPS Traktor B
Linhai har varit offensiva i sin utveckling av modeller de senaste åren. 2020 tog C Reinhardt över importen för detta märke i Sverige och Dan-mark och de såg ut att ha gjort det vid rätt tillfälle. För under de senaste åren har Linhai kommit med nya modeller samt att man även gjort stora uppgraderingar av designen rakt igenom fordonsparken. Design är många gånger en viktig detalj då det tilltalar ögat och får fordonen att se fräscha och moderna ut. Ny motor Linhai Promax 650 är en ny modell i flottan där man även har en ny encylindrig vätskekyld motor på 586 kubik som ger 41 hästkrafter och 50 Nm vridmoment. Motorn skall ge lägre utsläpp och mindre bränsleförbrukning med hjälp av moderna EFI injektorer och en ny och bättre ECU. Den automatiska växellådan kommer från den kanadensiska CV-Tech som är ett känt märke i fyrhjulingsbranschen. Motorn har en djup karaktär där den utnyttjar vridmomentet i början av startfasen med ett litet grövre ljud som sedan kliver över till en mer accelererande fas i nästa steg. Vill man så trycker man in gasreglaget rejält och då skjuter den på ordentligt när man behöver köra lite fortare. I starten beter sig motorn mjukt och fint om man vill det. Detta är en kombination av motorns karaktär och CV-Tech variatorn som synkar ihop på ett bra sätt.
[ 2023, nr 3 ]
[1] TEST Polaris SPORTSMAN X2 570 EPS
På marknaden hittar man fyrhjulingsmodeller som är utvecklade för olika arbetsområden, större eller mindre i formatet och med eller utan lastflak bak. Just Polaris Sportsman X2 är en modell som ligger någonstans mellan den traditionella fyrhjulingen och en 6x6 hjuling. Den har ett chassi från en fyrhjuling med ett anpassat och mindre flak som man hittar på en 6x6. En modell från båda världar som är anpassad både för arbete och nöje. Det senare återkommer vi till då modellen har en finess för just detta ändamål.
[2] TEST: Can-Am OUTLANDER 6X6 XU+ 650 T
För cirka 10 år sedan kom Can-Am ut med sin Outlander 6x6 modell. En modell som redan då fick en hel del uppmärksamhet då det var den första fyrhjulingen som byggdes utanför Canada/USA. På den tiden var det endast John Deere och Polaris som hade 6-hjuliga fyrhjulingar, så lanseringen var ytterligare ett steg i Can-Am´s utveckling av nya modeller. Redan på dom första utgåvorna hade man satsat rejält på designen för ett modernt utseende, som lever kvar än idag fast med ett par moderniseringar under tidens gång.
[ 2023, nr 2 ]
[1] TEST Polaris Sportsman 6x6 570 EPS
BIG BOSS är en modell som genom åren utvecklats till att bli mer av en arbetshäst och mer stryktålig än den första versionen som kom ut. Prov på modellens stryktålighet visas bl a genom att den används av den amerikanska armén i sina förband och till och med kan släppas med fallskärm från flygplan. Drivlinan har uppgraderats genom åren Under sin livslängd har Big Boss uppgraderat sin drivlina från att gå från kedja till kardan. Med sin militära koppling har även chassit fått uppgraderingar för att bli mer stryktåligt med rejäla metallramar. Den motor som sitter i denna modell är den sedan länge välbeprövade 570 kubik vätskekylda Prostarmotorn. Motorn ger 44 hästkrafter och har en fin, följsam och ren gång genom hela registret. Redan från start känner man hur enkelt och smidigt man kan reglera gasen. Krypkörning är inget problem och har man en rejäl last är det enkelt att växla ned till lågväxeln. Denna egenskap med krypkörning är framför allt värdefull då man sitter i skiten i ett dike eller där greppet från däckens mönster sakta skall bita sig fast i underlaget. Kan man smyga i gång så bibehålls greppet och man kan exempelvis klättra uppför en brantare dikeskant. Är däremot gasegenskaperna mer hetsiga så är risken att man river lös fästet med däcket där krypkörningen övergår till att man spinner lös.
[2] TEST: ZForce 1000 Sport R
För ett par år sedan skrev vi om CF Motos ZForce 1000 Sport. Nu har den kommit ut i en ny version med beteckningen R, som i Racing, som bland annat erbjuder ett gäng hästkrafter till att njuta av. På just den maskin vi testade hade man extrautrustat den med bland annat vindavvisare fram och ett regnskydd bak, samt en stor lastlåda bak. Tre olika tillbehör som är något att fundera på att investera i om man skall köra under dagar med sämre väderförhållanden. Just lastlådan är något att rekommendera då den är både rejäl och skyddar det man har med sig. Man kan på detta sätt se till att man får med sig utrustning ut, även om det inte ryms lika mycket som på en fullstor UTV, typ UForce. Det ger dock möjlighet att lasta tillräckligt för att kunna köra ut och ta en rekreationsdag eller få med sig diverse verktyg, även om fordonet har en mer sportig karaktär.
[3] TEST Goes Copper 3.0
Goes kommer till 2023 med en riktigt intressant entry-levelmaskin kallad Copper 3.0. Den här ATV:n har mycket av samma utrustning som en fullstor ATV, men kanske bäst kan beskrivas som en lättkörd nybörjarmaskin eller en ”stugmoppe”. Med Goes långa tradition av att tillverka ATV:er är det med stor spänning som vi tar ut den här spännande kompisen på ett test som innefattar både väg och terräng. Första intrycket Goes har lyckats riktigt bra med färgsättning och dekaler på detta fordon och det första intrycket är att det är en väldigt snygg och nätt ATV som, trots sin ringa storlek, ser ut som en fullstor fyrhjuling. Goes har till och med satt dit en vinsch, trots maskinen lätta vikt. När man sitter på denna ATV så känns den också i allt väsentligt som en fullstor maskin. Man har t.om utrustat fordonet med upphöjda fotsteg för passagerare, så även om passagerarplatsen är minimal så finns både handtag och fotsteg om man skulle vilja ha en passagerare med på turen!
[ 2023, nr 1 ]
[1] TEST Goes XWolf 700L
Goes firar snart 20 år i Sverige och företaget har sin grund och utvecklingsavdelning i Frankrike med tillverkning i Asien. Man har gjort sig kända för ATV-maskiner som har hög kvalitet till ett rimligt pris och är idag ett av de större märkena på den svenska ATV-marknaden. Till 2023 så heter toppmodellen Goes XWolf 700L och det lyser självförtroende och attityd om denna ATV!
[2] TEST: Polaris Sportsman 570 EPS Hunter Edition
I Polaris Sportsmans modellprogram har man några modeller man har utrustat för olika ändamål. Just Hunter Edition klingar mer höst och älgjakt, men den lämpar sig riktigt bra för våren också. Varför, det skall vi komma till alldeles strax.
[3] TEST CF MOTO CForce 450
CF Moto fortsätter sin expansion på svenska marknaden och en av de mer prisvärda ATV:erna i deras line-up för 2023 är CForce 450. Denna maskin är tänkt som en allsidig ATV som skall passa lite överallt och med priset för 2023 satt till 69 000 SEK inkl. moms så får man mycket fyrhju-ling för pengarna! Första intrycket Till 2023 så kommer ett ansiktslyft på CForce 450 med lite nya linjer, en snygg design och en färg (militärgrön) som passar användningsområdet perfekt. Det här är en rätt stilig ATV och man kan inte undgå att känna att CF Moto ändå hittat rätt med denna modell som trots sin ganska mo-desta motorstyrka kommer att ge stor nytta till sina ägare ute i landet. Det första intrycket blir därför mycket gott och återigen – maskinen känns väldigt prisvärd utifrån sin rätt gedigna utrustningslista!
[ 2022, nr 7 ]
[1] Test: Polaris Sportsman 800 EFI Quadricycle
Vi har testat terrängutgåvan av Polaris Sportsman 800 EFI i tidigare nummer, men nu var det dags för ett avslutande test med en 2007-års Sportsman 800 Quadricycle. Quadricycle är Polaris term för vägregisterade ATVs, och frågan var hur linjeettan i Sportsmanserien skulle klara vårt vägtest?
[2] Test: Kawasaki Mule 610
Mule 610 är en maskin som attraherar både fritids- samt professionella brukare på grund av sin storlek och utformning. Egenskaperna är traditionella för en UTV, men med lite annorlunda design och nytänkande då det kommer till hur man har utformat maskinen. På Kawasaki har man sett till att behålla känslan som finns hos en traditionell ATV, kombinerat med egenskaperna kring lastmöjligheter och transportförmåga hos en UTV.
[3] Test Suzuki KingQuad 450 X
För ett antal år sedan var namnet Suzuki detsamma som ATV. Nuförtiden finns inte samma starka band då det har etablerats fler tillverkare, men framförallt fler modeller, på marknaden. Något som man dock inte kan ta ifrån Suzuki är att de fortfarande finns med i toppen, med bra kvalitet och lösningar.
[4] Timmervagnar: Stor test!
En fyrhjuling/ATV utan tillbehör känns lite naket. Vi har under två frostiga höstveckor kört igenom det mesta vad marknaden har att erbjuda i timmervagnar med kran. En test som vi genomförde tillsammans med SMP Svensk Maskinprovning AB. En helt unik test som vi lugnt kan säga är den enda i sitt slag i hela ATV-världen.
[ 2022, nr 6 ]
[1] En otämjd vilde
Wolverine-R är en helt ny UTV från Yamaha som är lite mer inriktad mot rekreation än arbete. Trots detta finns det många detaljer som gör att den bland annat även har en bra lastförmåga. Det går inte att missta sig på att det varit en hel del fokus på komfort när man tog fram maskinen.
[2] En touring i toppklass
Riktigt bra touring-ATV är inte en helt vanlig företeelse. Uppstickaren Goes har med sin MAX-serie adresserat den utmaningen och riktat sig till förare som gärna kör två och två och gillar att göra utflykter tillsammans. Med årets Goes 625i Limited MAX så gör man det dessutom på ett sätt som får redaktionens testteam att aldrig vilja sluta köra. Häng med på en av säsongens trevligaste teststunder.
[3] Test: Klim Adrenaline GTX-känga
Klim är ett välkänt märke som otaliga skoteråkare kör med. För två och ett halvt år sedan besökte vi deras huvudkontor i Rigby, strax utanför Idaho Falls i USA, för att se hur framtagningen av denna kvalitetsprodukt gick till.
[4] Tekniskt nytänkande på fyra hjul
Med Hondas nya Rubicon 500 TRX så får man ett tekniskt mycket väl utvecklat fordon som med sin grund i 500 Foreman-modellen ger föraren en mycket stabil ATV som passar de allra flesta sysslorna på gården. Med styrservo, individuell upphängning, elektronisk diffspärr och den nytänkande DCT-växellådan i utrustningslistan så finns förutsättningarna för ett fantastiskt roligt test av Hondas flaggskepp.
[ 2022, nr 6 ]
[1] TEST: CAN-AM OUTLANDER 800 MAX LTD
Can-Am kommer till 2010 års modellprogram med en hel del nyheter. För nu har även Can-Am sällat sig till märkena där man kan köpa en maskin med servo som standard. Vi lyckades få tag på deras maskin, som både har styrservo och luftfjädring, i så nytt skick att färgen knappt hade torkat.
[2] TEST: LINHAI 550 V-TWIN EFI
Under senare år har en av Kinas största motortillverkare för ATV och mindre motorcyklar, Linhai, gjort sig kända i Skandinavien med sina prisvärda och tuffa ATV-maskiner. Även om giganterna på marknaden har betydligt större och starkare marknadsavdelningar så har ändå Linhai nått ut bra med sina maskiner till den svenska marknaden på relativt kort tid.
[3] TEST: YAMAHA YFZ 450R
Yamaha har alltid haft ett välkänt namn inom motocross. Deras framgångar på två hjul har inte gått omärkt förbi genom åren och när vi nu testar deras nya YFZ 450R så är det med många positiva minnen från crossbanor och terräng. Många nya funktioner är utlovade till den nya 450R-modellen och förväntningarna är höga – är verkligen YFZ 450R så bra som Yamaha lovar?
[4] TEST: SUZUKI KINGQUAD 750 XP
Gedigen arbetsmaskin med fin känsla och hög finish, så startar jag min beskrivning av Suzukis mycket potenta fyrhjuling. För att vara bäst i klassen idag krävs rätt mycket då nära nog alla konkurrenter har så bra maskiner. Denna Suzuki har Pro Edition paketet med många smarta saker som man kan tänkas behöva i arbetet i såväl skogen som lantbruket. Hur fungerade allt tillsammans då och når den ända fram?
[5] TEST: LJUSHUVUD ÄR SÄKERT BRA
Ljus på våra maskiner är inte vad man önskar sig. Kör man i mörker och beaktar vilken reaktionstid man har från en fart på 70 km/tim till stillastående och minst den vägsträckan man då behöver, dristar jag mig till och påstår att man skall ha en mycket bra ljusbild över.
[ 2022, nr 6 ]
[1] TEST CF Moto CForce 625 EPS
På ATV-marknaden så lyser några tillverkare lite extra just nu och det beror ofta på att man är en uppstickare som kommer med nya trevliga maskiner som är välutrustade och där priset passar vår skandinaviska marknad väl. CF Moto CForce 625 EPS är ett sådant exempel och CF Moto kommer här med en ATV som är fullutrustad och redo för i stort sett allt man kan utsätta den för. Det här är en ATV i mellanklass-segmentet, men funktions- och utrustningsmässigt så tävlar den med de stora giganterna inom branschen.
[2] TEST Polaris Sportsman 570 EPS 2021
Polaris nya 570 modell återfinns med många olika dräkter av utrustning för att passa olika ändamål. Ett smart sätt att attrahera olika kundgrupper som tidigare varit tvungna att köpa till utrustning som numera finns som standard och till ett fördelaktigare pris genom att det är monterat redan från fabriken. De lite mer anpassade specialmodellerna man tagit fram är bl a AGRI PRO, Hunter edition, samt Öhlins edition. Vi har här testat standardmodellen EPS. Årets modell har fått en del uppdateringar som påverkar både utseende, funktionalitet och köregenskaper.
[3] Dragbilstest – Touareg V6
Touareg är en bil som under årens lopp utvecklats alltmer till att bli en riktig premiumbil. Det är framförallt all den teknik och exklusiva utrustning som man numera har i modellen sedan ett par år tillbaka som bygger upp denna exklusiva känsla. Så innan den nya laddhybridmodellen kommer så har vi satt tänderna i den rena dieselmodellen för året. Snygg design med ledslingor Ser man på bilen utifrån har den fått en del nya linjer, men har kvar det generella utseendet man är van vid på denna modell. Framtill har man funktionella ledlampor som även ger ett snyggt utseende. Ledlisterna ger även de snygga och fräscha linjer både framtill och baktill. Just användandet av ledlister har blivit mer och mer populärt bland biltillverkarna för att få utseendet att se lite mer sportigt och exklusivt ut. Vi kan även hitta ledlister på insidan som skapar små rutmönster runt förar- och passagerarplatsen. Även uppe i taket, mellan sätena fram mot rutan, har man låtit lamporna man kan tända, ge lite glödljus vilket ger ett fräscht utseende. Förarmiljön är som att sätta sig i en flygplanscockpit. Snett till höger sitter den väl tilltagna displayen som är snett vinklad mot föraren. Allt är enkelt att se och menyvalen är lätta att göra då menyknapparna i displayen är stora. Gillar även displayens sätt att detektera då ett finger närmar sig, då ändrar den grafiken så man kan ställa in det man närmar fingret mot. Ett sådant exempel är temperaturinställningen där man ser gradtalet i displayen för den högra och vänstra sidan. Så fort fingret kommer i närheten ändrar temperaturikonen från siffra till att man kan trycka på varsin sida om man vill höja eller sänka temperaturen.
[ 2022, nr 6 ]
[1] TEST Can-Am Outlander MAX XU+ 1000 T
l detta nummer har vi fått tag i en av Can-Am´s 2023 modeller som det var ett par år sedan vi körde sist. Mycket har hänt och det har introducerats en hel del ny teknik, samt uppgraderingar av en del ingående detaljer. BRP och Can-Am har under flera års tid utvecklat sina modeller och motorer med mer inbyggd elektronisk styrning och intelligens. Ett steg man tagit för att ge föraren mer komfort men även större möjlighet att kunna framföra sin fyrhjuling i olika förhållanden och terräng.
[2] TEST CF Moto 520 L
ATV Sweden har under många år levererat fyrhjulingar på den svenska marknaden. Inför 2023 lanserar de en kraftfullt uppgradera modell i sin 520 modellserie från CF Moto. Många delar på modellen är uppgraderade för att ge allt från bättre komfort till bättre prestanda.
[3] Dakar the game
Vi skrev om detta spel i förra numret av ATV-Quad. Nu har vi provkört det på en Xbox X. Vad tycker vi? Jo, det är mycket lyckat! Otroligt fin grafik gör att de fantastiska vyerna som spelet ger uppskattas mycket! Det som dock kanske uppskattas mest är spelkänslan, här har de lyckats. Man kan ju välja mellan quads, side by side, motorcyklar, bilar och lastbilar. Alla fordon ger också en egen spelupplevelse och körstil. Sedan har de faktiskt lyckats mycket bra med att får körkänslan att variera mellan olika underlag på ett fint sätt. Det känns faktiskt som man kör i djup sand med det sämre fästet när man är i sanddynerna.
[ 2022, nr 6 ]
[1] Test Suzuki Pro Edition King Quad 750 4 x 4
När årets Suzuki-maskiner presenterades blev det genast en bock i kanten för att testa Suzuki Pro Edition King Quad 750 4x4. Vid hade fjolårstestens positiva omdömen i färskt minne så visst ville vi prova på årets med större motor.
[2] First Ride Access 450 Warrior
Vid en första anblick ser Access 450 Warrior ut som vilken annan vägreggad maskin som helst ute på marknaden. Men det är inte riktigt hela sanningen.
[3] Test Arctic Cat Thundercat 1000
Behöver man verkligen 1000 kubik, kanske ni undrar? Enligt Arctic Cat så är svaret ja! Vi tog ut maskinen i höstkylan, för ett test som verkligen gav denna ATV en utmaning vad gäller dragförmåga och motorstyrka.
[4] Test Honda TRX 420FA
Att grensla TRX 420FA en förvinterdag är egentligen ingen utmaning för maskinen. Det är fruset och en hård skorpa på marken men det ger å andra sidan ett bra tillfälle att utvärdera fjädringssystemen.
[5] Test Yamaha Grizzly 700 4x4 EFI
När Yamaha ifjol lanserade Grizzly 700 med fabriksmonterad elektronisk styrservo så var det årets stora nyhet på ATV-sidan från Yamaha. Årets Grizzly 700 är i princip oförändrad - men varför ändra ett vinnande koncept? Kampen om kundernas gunst i styrservofrågan har debatterats hårt i ATV-pressen det senaste året.
[6] Test Warn PullzAll
I Norrland innebär uttrycket att vara handvass att man har starka nypor. Det innebär också att man har en klar fördel i många sammanhang t ex när något skall lyftas eller hållas på plats. Nu är det ju inte så lyckligt att alla här i världen är handvassa men lugn hjälpen finns närmare än ni tror genom ett kompakt kraftpaket från Warn.
[ 2022, nr 6 ]
[1] TEST: TGB Blade 1000i T3 EPS
TGB är Taiwans största och ledande tillverkare av variatorer för ett antal av de större märkena inom ATV- och tvåhjulingsindustrin. De gör också egna ATV:er och har under ett antal år producerat högkvalitativa modellserier som sålt bra på den skandinaviska marknaden. Till Sverige så marknadsförs och säljs deras Blade-serie i olika konfigurationer. I detta test tittar vi noggrannare på TGB Blade 1000i EPS med EU-traktorregistrering för att se om den når upp till de högt satta krav som den svenska marknaden har på professionella ATV:er?
[2] TEST: SMC J-MAX 850 EPS EFI
SMC 850 EPS EFI är en helt ny modell som ATV Sweden nu lanserar. Vid en första anblick ser den majestätisk och relativt stor ut jämfört med kusinen CForce 520 som står bredvid. Men är den egentligen det? För en tid sedan fick vi möjlighet att köra denna splitter nya maskin från SMC nere på vilda västerns mecka, High Chaparall. Ett ställe där många olika fyrhjulingsevent arrangeras och där det finns möjlighet till olika typer av körning beroende på i vilket område man rör sig.
[3] TEST Polaris Scrambler XP 1000
Polaris Scrambler XP 1000 har ett rykte om sig att vara en riktig allätare, med historik från bl.a. Baja 1000 och andra stora offroadtävlingar så har den gång på gång visat sig vara en framgång för Polaris. Och den har rätt attityd och design – med sin råa look och sin aggressiva utstrålning är detta en maskin som kan mer än att bara dra gårdens timmer. Man kan ha rejält roligt med den också!
[4] DRAGBILSTEST: Fiat Doblo L2 Work-Up
Fiat Doblo har egentligen karaktärer som inte gör den till en ren dragbil. Det finns framförallt ingen fyrhjulsdrift. Vi har dock valt att behandla den under denna kategori på grund av sina utomordentligt fina lastmöjligheter på flaket.
[ 2022, nr 6 ]
[1] TEST TGB Blade 600i EPS Black Edition LT T3B
TGB har under åren överraskat positivt fler än en gång och till detta år så lanserar man en touring-ATV (tvåsitsversion) av Blade 600i som kommer med såväl en gedigen utrustningslista som med valfri registreringstyp (T3A/B och terräng), samt med servostyrning! Det här är en robust ATV för allehanda sysslor, men tack vare traktorregistreringen (som är den version vi testar) så blir den både ett allsidigt verktyg på gården och en kul kompis när man vill göra utflykter.
[2] ATV-QUAD Extrautrustning - Specialkittad Yamaha Grizzly 700 EPS SE
Idag har många av ATV-tillverkarna enormt många praktiska tillbehör till sina modeller och Yamaha är inget undantag. När vi i förra numret testade den helt nya Yamaha Grizzly 700 EPS SE så hade vi fått den extrautrustad till max och det gjorde faktiskt en redan bra maskin ännu bättre. Den hade extra lampor fram och bak och värme i dynan, handtagsvärme, dubbla vinschar med fjärrkontroll, skärmbreddare, hasskydd och röjsågsfäste.
[3] Vision X VL-Series
Nu när hösten bitit tag rejält i tillvaron och mörkret sänker sig allt tidigare på dagen, så är behovet av tillfört ljus större när man är ute i terrängen. Ljuset som finns idag på en fyrhjuling varierar starkt där man i grunden oftast har två strålkastare framåt. En del modeller har en tredje strålkastare som sitter i mitten på styret och följer med i den riktning man svänger. Just denna strålkastartyp återfinns på terrängregistrerade modeller då denna placering av strålkastare inte får finnas på vägregistrerade fordon. Men just detta är inte så intressant att resonera om i de fall man är ute efter bra belysning till sin fyrhjuling. För även om man i grunden har bra lampor på sin fyrhjuling så är det sällan bra ljus ut åt sidorna, men framförallt bakåt och då särskilt när man drar något efter fyrhjulingen som man behöver ha uppsikt över. Vid dessa tillfällen önskar man ha extra belysning monterad såsom Vision X VL-Series, vilket är en robust lampa med känslan att den skall tåla oaktsamhet och utsatta situationer.
[4] TEST CF Moto C Force 520 90 km/t
Vår tidning var alldeles nyligen inbjudna till ett event på High Chaparall där ATV Sweden skulle lansera sina nyheter för de nordiska länderna och även Polen. Som vanligt får man inte så mycket information kring eventet innan man åker ned, men vi packade vår utrustning och åkte. På morgonen, då vi fick bekanta oss med de nya modellerna, slogs vi direkt av att det satt 90 skyltar framtill. Spännande och otroligt intressant att se ytterligare ett märke kasta sig framåt i utvecklingen till den nya standarden som växt fram det senaste året med modeller som får köras i högre hastighet.
[5] TEST Isuzu Expert Doublecab
Isuzus pickup D-Max finns att få i en rad olika versioner. Allt från att vara utan baksäte, till ett litet baksäte, eller till modell med stort baksäte. Sedan kan man lägga till en rad olika utrustningsversioner. I detta fall har vi kört dubbelcaben med riktigt baksäte i Expert versionen och med tillvalet Blackline. Jag återkommer längre fram i texten om vad detta är. En stor och riktigt intressant nyhet, som Isuzu slår rätt hårt på trumman med, är att den är godkänd för att köra på HVO100 diesel. Detta innebär att man kan köra på ett förnybart dieselbränsle som till 100 % tillverkas av skogsavfall, slakteriavfall, eller rester från växtriket. HVO 100 är i princip en kemisk kopia av fossil diesel och kan därför användas i vanliga dieselmotorer för tunga fordon, utan att motorerna behöver justeras eller modifieras. Bränslet ger upp till 90 % reducering av fossila växthusgaser jämfört med fossil diesel. Detta är mycket intressant. Ingen effektförlust eller dyrare milkostnad. Så varför inte använda denna nya teknologi när den finns? Motorn som möjliggör detta är en rak fyrcylindrig 2,5 liter stor turbodiesel på 164 hästkrafter och kanske viktigast, med 360 Nm i dragkraft. Den har ett rätt påtagligt dieselknatter, framför allt när motorn är kall, men är trevlig i övrigt. Växlingen sker genom en sexväxlad automatlåda. Bra med den i- och urkopplingsbara fyrhjulsdriften som man aktiverar genom ett vred på mittkonsolen. Man kan även välja lågväxel och då ökar ens dragkraft rejält.
[ 2022, nr 6 ]
[1] POLARIS RANGER EV
I Polaris EV har man tagit ett nytt steg i teknikens framkant. Visst har hybridbilar och elbilar funnits länge tillsammans med el truckar. Men då det kommer till en eldriven ATV, eller UTV i det här fallet, så har det upplevts som mer främmande
[2] GOES 625 I - 2011
Nu har insprutning kommit även till Goes. Det är den nya Goes 625 I som har fått denna uppdatering tillsammans med en helt ny egen design. Man hittar dessutom en riktigt läcker och funktionsinriktad display på maskinen som sätter en ny standard på hur displayer skall vara utformade.
[3] ADLY 500S EXTREME
Denna svarta Adly 500S är en vägregistrerad Quad med manuell växellåda. Motorn har en trevlig karaktär vilket inbjuder till riktigt aktiv körning. Det är tydligt att chassiet och motorn klarar betydligt mer.
[4] OUTLANDER 800R X XC - 2011
Outlander 800R X xc är ju nog den bästa Can-Amen någonsin. Tänk dig en Renegde fast med en Outlander kropp. Den känns lite mer stabil och lite mer tajt och herregud vad tuff den är. Visst finns Renegden kvar och visst är den jäkligt tuff den med fast det känns mer form och funktion över denna xc. Det märks att den fått bra fjädring och kräningningkontroll för maskinen går verkligen att framföra snabbt och kontrollerat i hård terräng. Och motorn på 71 hk är bara helt supernajs. Motorljudet bara det är värt ett kapitel för sig själv.
[5] CF MOTO ALLROAD X7
CF Moto är sedan tidigare kända för att göra designade och lite futuristiska maskiner. Allroad X7 är inget undantag där framförallt displayen visar sig ta maskinen, i det yttre, till en ny dimension. Den känns dessutom direkt framtagen för den som är ute efter en glidarmaskin för kortare och något längre sträckor.
[ 2022, nr 6 ]
[1] TEST Linhai 500 D
Linhai har nu kommit ut på den svenska marknaden igen när C Reinhardt, som är kända för försäljningen av TGB, tog över märket i Sverige. Märket har varit relativt osynligt under flera år men har fått en fräsch nystart och nylansering i och med ägarbytet. Just Linhai 500 D, som vi kört, är en mellanklassmodell som fått en rejäl uppgradering i designen som ger ett gott intryck för ögat. Segmentet med 500-600 kubiks modeller är generellt den breda massan av maskiner som intresserar köpare. En motorstorlek som klarar av att göra många olika arbeten. Det är inte heller fel att man i detta segment kan hitta modeller i olika prisklasser som passar det egna behovet utifrån hur mycket man kommer använda sin fyrhjuling, till vad, samt givetvis vad man vill betala för sitt inköp. En modell att beakta är Linhais 500 D som ligger på ett riktpris av 64 995 SEK.
[2] Vältskydd träder in på den svenska marknaden
I Australien har vältskydd diskuterats under en längre tid. Användandet av fyrhjulingar som arbetsredskap är större där än i Sverige och används i stor utsträckning inte minst vid boskapsskötsel, men även inom andra arbetsområden. I Australien har man numera skrivit lagar om användande av vältskydd då de haft många olyckor med fyrhjulingar. Här i Sverige har vi tidigare sett privata aktörer som säljer framtagna vältskydd. Nu har Dealy Sweden AB börjat importera 2 olika typer av vältskydd som vi har fått möjlighet att köra monterade på fyrhjulingar. Två helt olika typer som skall se till att bromsa möjligheten att ett fordon rullar runt med risk att föraren kläms fast under fordonet.
[ 2022, nr 5 ]
[1] Provkörning Cectek 500 EFI Quadrift
ATV Sweden har i och med introduktionen av sin nya Cectek tagit ett steg längre än vad övriga tillverkare gjort. Med maskinen har man gått från en hybrid av gaturegistrerad 4 hjuling utvecklat en maskin som standard är byggd för att gå på väg, vilket var en målsättning som tillverkaren satt upp i sin kravspecifikation.
[2] Test KL Kawasaki KVF 750
En Kawasaki framförd på allmän väg är mer förknippad med tvåhjuliga fordon. Sedan tidigare har vi flaggat för att även deras produkter på fyra hjul har hittat ut till asfalten. Vi som har varit med en längre tid vet att detta är ett väldigt stort steg jätten Kawasaki tar.
[3] Test Arctic Cat 500 4x4
En maskin för bruk i skog och mark. Motorn är på 500 cc, vilket vi vid våra tester med maskiner med den motorstyrkan, anser vara en mycket lämplig storlek just för dylika arbeten. Styrkan blir väl anpassad, då i jämförelse med de avsevärt mer motorstinna motorerna. De kraftiga maskinerna kan man inte förbise att de är mer att dra med, men man får vara ytterst välbalanserad med gasen för att kunna ha en mjuk och bra följsamhet. Och det är ett par faktorer som är viktiga, när man är ute i skog och mark eller kör hemma på gården.
[4] Test Suzuki KingQuad LT-A/F400F
Suzuki breddar till i år sin King Quad lineup med en modell i 400-klassen. Just 400 kubik är nytt för i år, tillsammans med modellbrodern 750 AXi, även om såväl 700 och 450-modellerna sedan tidigare är väl etablerade inom samma modellfamilj.
[ 2022, nr 6 ]
[1] Can-Am Maverick Trail DPS 1000
Detta är en purfärsk nyhet som tyvärr inte hittar till oss före sommaren 2018. När Can-Am hade sin senaste produktlansering här i höstas var Maverick Trail en av de nya modellerna som visades. Den hamnade lite i skymundan av bland annat den 172 hästkrafter starka nyheten Maverick X3 rc Turbo R. Men så borde det inte vara för Maverick Trail är en intressant ny produkt. Nätt men ändå rymlig och med en potent motor är ord som jag vill använda när jag beskriver den. Den kommer i två versioner, en 800 och denna 1000-modell. Motorn är den beprövade V-twinen från Rotax på 976 kubik och 75 hästar. Med styrservo och enkel motorstyrning i Sport- eller ECO-läge. Kontroll När man sitter bakom ratten och kör slås man över den höga komforten. Förarplatsen är rymlig och sikten runt om fordonet är mycket bra. Stolarna som är av sportmodell är justerbara 127 mm fram- och bakåt. De är även bekväma och det var enkelt att justera dessa. Ratten och reglagen gav en bra kvalitetskänsla. Sedan uppskattades även de smarta och rymliga utrymmena. Totalt 20 liter utrymme är aldrig fel. Instrumenteringen är spartansk men modernt tydlig. Här visas det som är nödvändigt. Tydliga siffror med bra kontrast. Du har bra koll på när du har fyrhjulsdriften i och eller när diffen baktill är låst. Bränslemängd och vilket växelläge du valt. Varningslamporna är även de tydliga.
[2] Polaris Sportsman 570 EPS Traktor
Inom Polaris 570 segment har man nu vidgat motorpaketet att omfatta alla modellformer och teknikmässigt har man över tid utvecklat chassi mm. I maskinen sitter deras sedan länge väl beprövade Prostarmotor. En motor man tog fram för att möta dagens och framtiden miljökrav. Elektronisk insprutning är standard, med dubbla kamaxlar och 4 ventiler per cylinder för att få bästa möjliga prestanda och bränsleekonomi, där motorn i slutändan ger 44 hk. Topphastigheten ligger på 60 km/h där elektronik gör att man har full acceleration upp till denna hastighet, nästan. För det går inte att känna vid vilken hastighet som elektroniken tar över för att avfasa hastigheten till 60 km/h.
[3] CF Moto C Force 820 EFI EPS
CF MOTO har producerat ett antal mycket intressanta ATV:er under åren och till i år så kommer man med en ny toppmodell – C Force 820 EFI EPS med servostyrning och utrustning i toppklass. Den nya 820:an ger både ett imponerande första intryck med sin distinkta färg men stoltserar också med en dubbelsitskonfiguration som gör den mycket allsidig för både touring och arbete. I Sverige så erbjuder generalagenten ATV Sweden AB den i både terräng- och Traktor-B-utgåva, där vi i detta test kört traktorversionen av C Force 820.
[4] KLIM Togwotee BIB
Att köpa byxor idag är både enkelt och svårt. Det finns en massa kläder på marknaden i olika typer av tyger, tekniker för att motstå vatten, färger och utformningar. Här har vi kikat lite noggrannare på just KLIM Togwotee BIB som både går att använda till körning med fyrhjuling, skoter och motorcykel. Vi har tidigare erfarenhet av ett par Scott byxor som har ett gäng år på nacken. Bra byxor men i jämförelse med dagens kläder är det milsvidda skillnader i bl.a. tyngd. KLIM byxorna är sammansatta av två typer av tygmaterial där man i grunden använder sig av ett GORE-TEX® Pro Shell tyg. På knäna har man lagt till ett lager av det slitstarka materialet Kordura för att klara av nötningar och slitage bättre. Kordura har man även satt längs ned på varje byxben. Dragkedjorna är tejpade för att inte släppa in vatten. Dragkedjorna på sidan av benen är lite krökta för att följa benens anatomi och samtidig göra så att man enklare kommer i och ur byxbenen. Från midjan och nedåt har byxorna ett lager med värmeisolerande material.
[ 2022, nr 6 ]
[1] TEST Polaris Sportsman XP 1000 EPS med Plog
En fyrhjuling har otaligt många användningsområden. Nu inför vintern kommer ett av de tyngre arbetsmomenten med snöröjningen fram, där en fyrhjuling passar perfekt för att underlätta din vardag. Visst kommer man ihåg de värsta snödagarna genom åren då det dumpade 50 cm lössnö över natten. Eller då 30 cm lössnö på ett par timmar förvandlades till mjuk och tung blötsnö. Vid båda tillfällena var det lika oinspirerande att kliva ut och börja handskotta bort snön då man samtidigt drömde sig bort mot att enkelt sitta på en fyrhjuling med plog och skjuta bort snön. Just en Polaris Sportsman XP 1000 EPS är en modell som kan lösa dina mardrömsproblem till vintern.
[2] TEST HONDA TRX Rubicon 520
Honda Rubicon klingar lite futuristiskt i munnen när man säger det. En av Hondas modeller som fått en uppgradering inför 2020 och som bland annat har en intressant växellåda som inte är så vanlig på marknaden. I år kommer den även med en uppdatering av motorn som enligt våra tester är riktigt bränslesnål. Honda är ett märke som under många år hållit fast vid att kunna leverera olika modeller som är baserade på olika växellådor. En klar fördel då kanske inte alla är i behov av en traditionell CVT transmission, utan kanske hellre vill köra helt manuellt eller semi- till helt automatiskt växlad. Honda kan leverera en modell som passar just ditt behov av växellåda.
[3] TEST CF Moto UForce 1000
CF Moto fortsätter att leverera trevliga maskiner till marknaden och denna gång är det deras nya fullstora UTV – UForce 1000. Det här är en UTV med influenser från hela UTV-marknaden men den har också en stark egen identitet med massor med nya funktioner och en fantastisk rapp tusenkubiksmotor som verkligen ger denna fyrhjuling en bra tillämpning för arbete, men även för nöje! Första intrycket CF Moto UForce 1000 är en fullstor UTV och det märks redan när man vrider om nyckeln och hör den 963 kubik starka tvåcylindriga motorn dra igång! Den har attityd och en rejäl utrustningslista att skryta med. Man sitter skönt i denna fyrhjuling och de nya LED-lamporna ger maskinen en aggressiv look tillsammans med den stålgrå färgsättningen. Maskinen finns också i färgen ”True Timber Camo”, men vårt exemplar är en ”Matt Titanium Grey”.
[4] TEST Skoda Kamiq
Det här är tredje modellen av SUV:ar som Skoda har att erbjuda. Det är den minsta och snabbt fick den smeknamnet ”Lillsuven” hos oss. Det har en motor på 115 hk som ger ett bra drag. I vissa delar av registret upplevdes den som aningen seg, men då gäller det att använda den 6-växlade lådan flitigare. En suverän växellåda men korta spakrörelser som är hur smidig som helst. Det är så tätt mellan växellägena så ibland får man ta en funderar vilken växel man har lagt in. Då kan man hålla ögonen på instrumentpanelen som talar om vilken växel som är i och ger rekommendationer vilken växel man bör gå upp eller ner till.
[ 2022, nr 5 ]
[1] Yamahan som är björnstark
I en anda av kyla och uthållighet ser Yamaha till att ta namnet till sina fordon från Alaskas karga område. Båda nykomlingarna i år kommer därifrån. Den ena från en ort i Alaska och nu den nyare Grizzlyn från ett av de mer imponerande djuren i vildmarken. Vi kunde tidigare skriva en notis om denna nyhet från Yamaha, men nu har vi verkligen kört den.
[2] Nu har arvtagaren anlänt
I tider när det lanseras allt större motoralternativ väljer CF Moto motsatt väg. Nya C Force 450 är arvtagaren som ska bli nya storsäljaren - och vi har testkört den.
[3] Det sprakar om Polaris nya el-ATV
För ett antal år sedan körde vi Polaris första EL-ATV som var föregångaren till denna modell. Redan då var vi imponerade av vad den kunde uträtta. Nu har det gått ett par år, så med nyfikenhet skall vi se vad som har hänt. Polaris är det märke som kan erbjuda motorer för UTV:er drivna med allt från bensin, diesel till el. En bredd som gör att många användare kan köpa det motoralternativ som ligger dem närmast om hjärtat. Elbilar är något som det pratas mer och mer om - och vi har utsatt Polaris nyhet för ett hårdtest.
[ 2022, nr 3 ]
[1] BOMBARDIER QUEST 650 - En bra dragare
Bombardiers ATV har inte funnits på marknaden alltför länge, men de olika fordonen från det kanadensiska företaget har fått ner alla fyra hjulen snabbt i backen. En god representant för dessa kanadicker är Quest 650, som egentligen finns i tre uppsättningar. Storebror Quest 650 och lillbrorsan Quest 500 samt den versionen som är byggd att köras på landsväg (mc-registrerad).
[ 2022, nr 4 ]
[1] TEST: HONDA TRX 400 FA RANCHER
TRX-FAMILJEN VÄXER Honda fortsätter att fylla på med nya modeller. Nu finns det modeller från 90 cm3 upp till 650 cm3 av de röda maskinerna under TRX-namnet. En av årets nyheter är TRX 400 FA Rancher.
[ 2022, nr 5 ]
[1] TEST Can-Am Traxter HD 10 Pro
Can Am har många olika modeller i sin repertoar. Traxter familjen är en av dem som lämpar sig för arbete där flaket möjliggör att man lätt får med sig utrustning. Förutom flaket kan man känna sig extra lycklig att man kan koppla på en vagn av valfri sort i allt från kombi- till skogsvagn. Just den modell vi körde hade en hytt av det modernare slaget med en del tekniska lösningar utöver det normala. Själva utformningen på modellen lyser arbete. Det gör inte saken sämre att den har pimpats med en komplett hytt med värme, samt fönster som går att öppna på olika sätt. Då man går runt maskinen hittar man även vindrutetorkare, samt möjlighet att spraya spolarvatten på vindrutan.
[2] TEST Polaris RZR XP Turbo S
Polaris har inför 2020 utvecklat ett helt nytt chassi och plattform för sin RZR modell. Ett chassi som gör att modellen numera är 153 cm bred vilket ger en bättre stabilitet i svåra situationer. Motorn är numera Prostar 1000 med turbo. En rejäl kanon som verkligen ser till att formligen skjuta ut dig och njuta av din resa. Så följ med på vår första testtur med detta monster.
[3] PRISVÄRD KOMBO - BLACK WOLF COMBITRAILER 1500
Att hitta rätt vagn till sin ATV är inte helt lätt. Utbudet på marknaden är minst sagt enormt och priser och kvalitet varierar mycket. Ett intressant koncept är kombivagnarna som, precis som namnet antyder, kombinerar flera olika egenskaper. Perfekt tycker vi, då man med en vagn kan klara flera olika uppgifter. Vi har tittat närmare på Black Wolf Combitrailer 1500, flakvagn och timmervagn med kran. Black Wolf tillverkar en rad olika tillbehör till ATV. I produktutbudet finns även några varianter av ATV vagnar i varierande utföranden och prisnivåer. Black Wolf Combitrailer 1500 säljs just nu på kampanj för 14 590:- inklusive moms. Vagn och kran är galvaniserade och fjärrstyrd elvinsch ingår. Låter prisvärt tycker vi, låt oss ta reda på om det verkligen är så.
[4] TEST Jeep Compass PHEV
Egenskaper man inte släpper utan fortsätter att föra vidare till sina modernare modeller. Den stora frågan är hur har man lyckats balansera en elhybrid med dragförmåga och storleken på släpet man får dra? Den Jeep Compass vi körde ser lite kompaktare ut än en fullvuxen SUV. Den har snygga rena linjer som vi brukar hitta på modernare Jeepar, vilket ser exklusiv ut. Kliver man in i bilen möts man av en modern förarmiljö där det exklusiva utseendet följer med in i kupén. Komforten i de skålade sätena gör att man sitter bekvämt och framförallt den skålade sittdelen framträder. När vi körde längre sträckor så blir den totala komforten i stolen bra, där även huvudstödet ger rätt position utan några större justeringar.
[ 2022, nr 2 ]
[1] BOMBARDIER DS 650 Baja - Het ökenmaskin
Bombardier har inte varit på den heta ATV-marknaden alltför länge, men på mycket kort tid har man etablerad sig rejält. Allt från arbetsmaskiner till snabba sk quadracers. Vi har kollat in Bombardiers DS 650 – fyrtakts häftiga Quad byggd för tävlingsbanorna eller att ha kul med på inhägnat område.
[2] BOMBARDIER RALLY - Ett bra och billigt transportfordon
Det är ett intressant koncept som Bombardier har med sin Rally och lite av ett nytänkande vad det gäller ramen. Konstruktionen är en hel stålram, som ger större hållfasthet och bättre viktförhållanden än den konventionella. Givetvis blir en skarvlös ram betydligt starkare.
[ 2022, nr 3 ]
[1] EN VINTERSKRUDAD SPORTSMAN I JOBBARTAGEN
Vi har vinterskrudat Polaris Sportsman 700 och gett oss ut på en vintrig provsväng. En ATV-maskin har sina förtjänster och även så vintertid. Den kraftfulla Polaris-maskinen gav oss full support, när vi med olika attribut tog oss fram i ett vintrigt landskap.
[ 2022, nr 1 ]
[1] HONDA TRX 400 EX
DET VAR ’HONDAN VA HONDAN GICK ’ONDAN!!
[2] Yamaha Kodiak 450 - En lyckad uppdatering
Yamaha har framgångsrikt sålt sin Kodiak 400 över hela världen och kanske lite överraskande var det att man nu kommer med en ny Kodak 450. En något större maskin som har fått godbitar från storbrorsan Grizzly. Kodiak 450 introduceras under hösten på den nordiska marknaden.
[ 2022, nr 2 ]
[1] Honda TRX 500 Hydrostatic
Den här modellen kom ut på marknaden redan 2001 och är den starkaste av Hondas TRX-maskiner. Det är Hondas första vätskekylda terränghjuling och den har en encylindrig fyrtaktsmotor. Den är försedd med en hydrostatisk växellåda som ger steglös kraftöverföring. Speciellt intressant är den möjlighet man har till att välja bland flera olika körprogram som bidrar till ett lättare och effektivare arbete.
[ 2022, nr 5 ]
[1] TEST POLARIS SPORTSMAN 500 EFI X2 QUADRICYCLE
Polaris Sportsmanserie verkar nästan outslitlig. Precis som Can Am:s Outlander så har den funnits i många år och hela tiden utvecklats i en jämn evolution. Det är med Sportsman precis som med Outlander – pålitligheten vad gäller kvalitet och teknik är stor. Trots det är det alltid med spänning som man testar varje ny Polaris Sportsman – för nyheterna och upplevelserna finns där, ibland stora, ibland små!
[2] TEST: DORO WT96 PRO
Hur många gånger har man inte svurit över borttappade kompisar och att ens mobiltelefon inte har någon täckning ute i vildmarken. Här är ett riktigt smart alternativ om man som vi på tidningen ofta tillbringar dagarna ute och behöver kunna kommunicera över lite kortare områden
[3] TEST POLARIS SPORTSMAN XPS 850 EFI
Ett ordspråk som finns är ”If you turn black you never go back” vilket är något som tjejer brukar använda och raljera kring. Nu gäller inte det jag skriver om någon etnisk tillhörighet, men liknelsen går definitivt att lägga på maskiner med styrservo. För har man en gång kört en maskin med styrservo så vill man knappast gå tillbaka till en utan.
[4] TEST HONDA TRX680 MUD EDITION
Jag trodde aldrig att jag skulle bli så förtjust i lera som jag har blivit nu när jag har fått köra Honda TRX680 Mud Edition. Man har sett den i flertalet lerkörningstävlingar där den många gånger kommit i topp. Är den för specialiserad eller går den att använda till annat också?
[5] TEST: SUZUKI 400 4X4
Visst är det en maskin med ett mindre motoralternativ, men när man nu haft tillfälle att köra den i skilda terrängavsnitt, så måste man konstatera att motorn är otroligt pigg. Snabb i accelerationen och har ett mycket gott drag. Den 400 cc fyrtaktsmotorn med en enstånkare pinnar på gott. Men skall vi jämföra den med andra maskinstorlekar, som var med i terrängkörningarna, så kan man inte kräva lika mycket av denna produkt.
[ 2022, nr 1 ]
[1] ARCTIC CAT 500 4X4 AUTOMATIC - EN RIKTIGT BRA MASKIN
Ifjol presenterade Arctic Cat en nydesignad 500-modell där man på amerikanskt vis skapat en front som liknar en kylargrill på en bil. Den modell vi provat denna gång är 500 4x4 Automatic där variatordriften gör, att det bara är att gasa, styra och bromsa. Enkelt, javisst! Det finns många positiva saker att säga om den, men några missar upptäckte vi också under våra provkörningar i ett vinterskrudat Västerbotten.
[ 2022, nr 5 ]
[1] TEST Segway Snarler AT6 L Full Equipped EPS
Segway är inte helt obekant för många. Företaget har länge haft produkter på elscooter marknaden och just namnet Segway är omisskännligt för deras 2-hjuliga produkter. Men nu har de även gett sig in på ett helt nytt område och då fyrhjulingar. Som ni tidigare läst om i tidningen så satsar de offensivt med helt ny teknologi i fyrhjulingar. Nu har vi fått möjligheten att testköra en av deras nya produkter och det var riktigt intressant.
[2] DRAGBILEN Peugeot 3008
Det har nu gått några år sedan Peugeot lanserade sin 3008 modell som är en lite mer kompakt SUV variant. En riktigt fräsch bil då man tittar på den med fint designade linjer. När man går runt bilen känner man även att Peugeot har använt olika material, textur och färger för att skapa en form av exklusivitet i sin bil. Just denna bil har en blå färg som ger ett djup och är riktigt snygg, man har även en variant av en vinröd färg som även den är riktigt snygg.
[ 2022, nr 5 ]
[1] TEST Polaris Sportsman 6x6 570 EPS
Polaris Sportsman 6x6 570 EPS, även kallad Bigboss, är en modell som kommer in någonstans mellan en vanlig ATV och en UTV. En arbetsmaskin med lastegenskaper som samtidigt skall kunna agera smidigt i terrängen. Modellen har använts flitigt av främst den amerikanska armen under mång års tid. Mycket på grund av de tidigare nämnda egenskaperna men även för att modellen har varit stryktålig under alla olika typer av förhållanden. För ett par år sedan fick modellen en uppgradering i chassit för att bli styvare och få bättre uthållighet, men man uppgraderade även drivlinan och motorn. Sedan dess har man gjort mindre uppgraderingar där de senaste är den enklare regleringen mellan 2- till 4-hjulsdrift, samt ADC via skjutreglaget på höger handtag. Själva handtagen är greppvänligt
[2] TEST Yamaha Kodiak 450 EPS SE
En Kodiak 450 EPS kan man se som lillebrorsan i Yamahas Kodiak segment. En modell som fick några riktigt stora uppgraderingar för två år sedan med bland annat förbättrade motoregenskaper och bättre miljökrav som följd. A.I.S. gör den effektivare Under huven hittar vi en encylindrig motor på 421 kubik med 4 ventiler och en överliggande kamaxel. En relativt ren motor i grunden men som med katalysator och A.I.S systemet (Air Induction System som ger syre till katalysatorn) ser till att förbränna alla oförbrända avgaser som kommer ut ur motorn.
[3] TEST Volkswagen Alltrack GT Executive Edition
Att Volkswagen Passat blivit en populär modell i Sverige vittnar väl siffror som att över 300 000 fordon har sålts sedan lanseringen 1973. Totalt har det tillverkats över 24 miljoner bilar av denna modell. Grundkonceptet är kvar men har under åren utvecklats, förfinats och datoriserats. Familjebil, företagsbil, SUV Det är en multifunktionsbil kan man påstå. Passar bra in som familjebil och även som företagsbil i alla dess varianter, vilket tilltalar köparen. Det är rymligt och gott om utrymme i kupén. Passagerarna i baksätet har också bra benutrymme, för att inte tala om det stora bagageutrymmet som det är få märken och modeller som slår. Verkligen uppskattat när man gör långutflykter med familjen eller om man är den som använder bilen i företaget där man behöver få med sig mycket utrustning. Gallerskydd är också ett uppskattat tillbehör. Lätt och snabbt att sätta upp och ta ned alltefter vilket behov man har. För det mesta sitter det uppe som ett extra skydd om den snabba inbromsningen behövs.
[ 2022, nr 5 ]
[1] Smidig som en katt
Arctic Cat har producerat högkvalitativa ATV:er under många år och nya Alterraserien är inget undantag. Alterra finns i storlekarna 700, 550 och 450-kubik och i detta test tar vi en närmare titt på mellanmodellen 550 XT Traktor. Med sin storlek och utrustning ser den ut att kunna bjuda konkurrenterna på en rejäl match vad gäller manöverbarhet och körupplevelse!
[2] En maskin för lek och arbete
När Generalen gör entré ställer man sig upp i givakt och gör sig redo! Det här är en imponerande modell som fått en rejäl motor på 1000 kubik. Modellen är utformad någonstans mellan en traditionell Ranger och en RZR för aggressiv körning, men samtidigt med ytor så man kan lasta utrustning man vill få med sig.
[3] En nätt maskin med karaktär
En het nyhet lanserades av ATV Sweden på High Chaparall för ett par veckor sedan. På sin årliga konferens ryckte man av rökfyllda täcken från två av sina nyheter i stallet. Den ena var C Force 520EFI EPS som vi genast satte tänderna i för att känna på pulsen. En 495 kubiks maskin med styrservo som är något helt nytt för ATV Sweden.
[4] En 90-kubikare med rätta kicken
Polaris har under många år haft fyrhjulingar även för barn. Deras 90cc modell är den näst minsta maskin som de säljer. Rekommendationen är att man bör vara minst 10 år för att köra den.
[5] Dragbilstest: En multitalang på vägen
Fiat Fullback kommer till Sverige enbart med modellen som har passagerarhytt, till skillnad mot den version som inte har hytt men ett längre flak.
[ 2022, nr 5 ]
[1] TEST Yamaha Kodiak 450 EPS
Med den nya Kodiak 450 sätter Yamaha ned pålen för en ny arbetsmaskin i modern tappning. Mycket har förrändrats från den tidigare versionen, där även framtida krav på motorers utsläpp har fått fokus. Det har skett en hel del utveckling och nyheter på denna maskin. Startar vi med en översikt av modellen så går den in i gruppen arbetsmaskiner med sin inriktning av goda egenskaper i terrängen. Motorn är en ny 421 kubiks motor som har EFI insprutning för bästa bränsleekonomi, men även för att man skall kunna möta upp mot dagens och framtidens avgasregler. Själva insuget till motorn och CVT ligger högt upp vid tanken på maskinen, så man inte skall behöva oroa sig ifall man kör genom ett större vattendrag. Självklart provades detta vid en korsning av en å, där vattnet började tangera nedre kanten på sätet. Inga större problem annat än att man känner hur maskinen slits i sida av det strömmande vattnet, samtidigt som däcken försöker bita i mot stenarna. Även insuget och utblåset för kylluften till CVT:n sitter högt monterad i chassit.
[2] CF-Moto Hunt The Wolf
STENHÅRT I april gjorde ATV Team Sweden sin tredje resa till Transsylvanien i Rumänien för att delta i den stenhårda tävlingen CF-Moto Hunt the Wolf, den är känd som en av de tuffaste tävlingarna som finns inom ATV. I år genomfördes tävlingen för elfte gången i bergen runt Cluj Napoca, Rumänien. – Vi transporterade 37 fyrhjulingar genom Europa, varav 34 var svenska och fyra stycken från USA som först skeppades till Sverige. På vägen fick vi följa två välmeriterade förare från USA och se dem kämpa i de Transsylvaniska bergen, säger Patrik Andersson, ägare och vd på Gooffroad.se.
[3] TEST TGB Blade 600 4x4 IRS
ust denna maskin är den vägregistrerade varianten med en helt ny styrning av differential och 4-hjulsdrift. Utan EPS fungerar denna maskin riktigt bra på vägen. Med sin Euro4 certifiering skall TGB 600 se till att klara av de hårdare avgaskraven för framtidens motorer. Det sitter dubbla katalysatorer på avgassystemet och en syresensor som mäter mängden oförbränt syre efteråt. Motorn är en uppdatering av TGB´s tidigare encylindriga vätskekylda fyrtaktsmotor på 600 kubik. Man har uppgraderat den föregående motorn med en ny cylinder på 561 kubik som ger 42 hk. Motorn ger mest kraft vid 5500 rpm.
[4] TEST SMC J-MAX 850 EFI EPS
SMC är ett varumärke som i Sverige distribueras av generalagenten ATV Sweden AB och har under de senaste åren vuxit starkt på den svenska marknaden. Nya toppmodellen SMC J-MAX 850 EFI med servostyrning är en av SMCs mest intressanta produkter för professionellt bruk och den har, tack vare sin tvåsäteskombination också möjligheten att bli en trevlig maskin för utflykter och arbeten där man behöver vara två. Vi tar nedan en titt på J-MAX 850 och testar dess egenskaper som slitvarg och arbetskompis på gården! Första intrycket Det här är en ATV som till utseendet ser ut att passa lika bra i terrängen som på vägen. Faktum är att vårt testexemplar (som är terrängregistrerat) har backspeglar monterade, något som man oftast hittar på vägregistrerade maskiner. Maskinen är en fullstor 2-Up fyrhjuling som har såväl en rymlig passagerarplats som utrustning för att dra tung last och en gedigen utrustningslista vilket ger ett mycket gott första intryck och höga förväntningar på resten av testet.
[ 2022, nr 5 ]
[1] TEST Yamaha Grizzly 700 EPS SE
Yamahas urstarka dragare har fått en rad uppdateringar till årsmodell 2019. Motorn på 686 kubik är tillbaka, efter några års frånvaro, med ett antal nyheter. Grizzlyn har också fått bredare spårvidd och ny förardisplay som gör att känslan att detta är en ny, uppdaterad modell är rätt så påtaglig. Om vi börjar med den ”nya” motorn som är en uppdaterad version av den klassiska 686-motorn. Den 708 kubiks stora twin cam motorn som Grizzlyn hade från 2016 tills 2018 är nu borta och 686-motorn är tillbaka. Den nygamla motorn är dock inte utan en rad trevliga uppdateringar. Mellanregistret och accelerationen har bättrats på, plus att vi nu ser en ny 6 % lägre växelreduktion vilket gör att motorn går mjukare och tystare.
[2] TEST Suzuki KingQuad 500 AXi
Suzuki har en lång historik inom ATV och fyrhjulingar. Redan 1987 när man lanserade den första QuadRunnermodellen (250 kubik) var man banbrytande vad gäller teknik och innovation. När KingQuadserien lanserades 1991 så fortsatte man bygga på arvet från QuadRunner, men med större kapacitet och prestanda. Precis samma känsla är det när man till 2019 växer vidare i KingQuadserien med nya 500 AXi som i mångt och mycket bär traditionen vidare men också introducerar ny teknik! Första intrycket Suzuki lämnar inget åt slumpen. Den första känslan man får när vi rullar av maskinen från släpvagnen är att detta är en oerhört välbyggd och robust maskin och att inget saknas vad gäller utrustning eller teknologi. Allt från ergonomisk körställning till styrservo till en exakt styrning gör detta till en riktigt intressant nyhet för 2019. Många av nyheterna är kanske lite subtila för den oinvigde, men helheten i nya KingQuad 500 AXi bådar mycket gott och förväntningarna och förhoppningarna är höga när vi tar ut maskinen i terrängen.
[3] TEST Polaris Ranger XP 1000 EPS
Ranger är en anrik modell som kom för över 20 år sedan. Under årens lopp har modellserien utvecklats på olika sätt, även med nya modeller som ger möjlighet att transportera allt från 2 till 6 personer. Polaris var tidigt ute och erbjöd olika typer av framdrivningssätt i allt från bensin, diesel till elektricitet. Så vad är nytt på en maskin som ger känslan av att ha allt? Maxad kapacitet Nu har Polaris sett till att maximera motorkapaciteten på modellen genom att montera sin 1000 kubikare som tidigare återfanns på RZR modellerna. Själva motorn är en fyrtakts Prostar motor med dubbla överliggande kamaxlar. En riktigt pigg och fin motor med bra gensvar i gasen men som samtidigt kan vara smidig med små enkla tryckningar på gaspedalen. Motorn ger i grundutförande 82 hästkrafter samt 83Nm vridmoment.
[4] Yamaha vägsladd
Nu när hösten faller är det många små saker som behöver fixas innan vintern är ett faktum. För som talesättet säger så ”det som göms bort i snö kommer fram i tö”. Det stämmer väldigt bra när det gäller din grusväg, om man tycker att djupa potthål är dåliga på hösten är det inget mot för var de är på våren. Alla vet att vårens smältvatten i gamla hål kommer att göra dem än djupare och värre så man blir tokig. Vet själv hur det kan vara. Så nu tänkte vi ta tag i detta och har fått låna hem en av Yamaha´s produkter, en vägsladd som tillverkas av Leja AB. Just denna produkt är lika enkel som genial. Vid en första anblick funderar man på om bommen från själva sladden blir för kort så den lyfter upp den främre delen av sladden istället för att låta den ligga mot underlaget och skrapa lös gruset. Kör man på ett riktigt hårt underlag, där en grusväg packats hård av vårens saltning och sommarens sol, kan det vara ett tips att lägga på lite tyngd på det galvaniserade nätet för att ge tyngd åt sladden och hålla den nere mot underlaget. Ett annat tips är att sladda efter att det regnat så är ytan något mjukare.
[5] TEST Seat Ateca Xcellence
En mångsidig och smart CUV med mycket riv, samt enorm komfort. Det här är andra året som Seat kommer med sin Ateca modellen, vilket är deras CUV (Compact Crossover Vehicle), med andra ord en lite mindre version av en SUV. Atecan är byggd i Seats fabriker, men då Seat är ett dotterbolag till Volkswagen så är plattformen, motorn, samt växellådan direkt tagna från deras SUV modeller Tiguan och Touareg, så man vet att man sitter i en bil som har bra mekanik under huven. Det är en bil som har den perfekta blandningen av tysk teknik och spansk stilren design. Just modellen som vi har testat är Xcellence modellen, det finns en billigare version som heter Style, där man inte har ett lika kraftigt motoralternativ, sedan har vi också deras lite sportigare FR modell som har samma motoralternativ som Xcellence modellen men resten av bilen är mer inriktad mot sportkörning istället för komfort.
[ 2022, nr 5 ]
[1] Honda LT 15 – Timmervagn
Stormen Hilde vet nog de flesta om. Det var en kraftig skogsförstörande storm som drog in över Skandinavien från Norska havet på lördagskvällen den 16 november 2013. I Stekenjokk uppmättes en vindstyrka på hela 56 m/s. Vi drabbades just som många andra skogsägare. Så valet vart jag skulle testa Hondas nya timmervagn var enkelt. Hemma i familjens skogsbruk. Mycket av skogen hade redan tagits hand om av ett skogsbolag, men vissa strövindfällen var enkla att hitta. Och som vi alla vet, vill man inte ha så mycket sådan liggandes länge under sommaren för barkborrens skull.
[2] TEST CAN-AM OUTLANDER MAX 650 XT T3
Att traktorregistrerat säljer som smör i solsken är en företeelse som är mer vanlig i våra grannländer än här i Sverige. Vi svenskar verkar fortfarande vara lite för traditionella då det kommer till val av fyrhjuling. Nu råder det inget tvivel om, att vi i Sverige har andra lagar som gör att vi kan använda och bruka en terrängregistrerad fyrhjuling annorlunda än grannländerna. Oavsett så börjar denna typ av registrerat fordon knapra marknadsandelar även här och egentigen är det inte så konstigt genom att en traktor blir avsevärt mycket enklare att köra, samt bruka, än exempelvis en terrängregistrerad maskin.
[3] SÄKERHET GSM/GPS TEST del 2
Nu har vi kommit till del två i vår artikelserie om GPS/GSM artiklar. Som vi sa i förra numret, så finns det en uppsjö av olika varianter och denna gång sätter vi tänderna i ytterligare två enheter. Dessa två ger ytterligare exempel på olika sätt att anpassa ett larm på. De skiljer sig främst åt när det kommer till funktionalitet i användargränssnitt och funktionalitet via hemsida. En viktig detalj som kännetecknar dessa två larm är deras uthållighet.
[4] TEST GOES 520 ARCTIC
Detta är en av Sveriges mest sålda maskiner. Den största anledningen till detta är nog det fina priset på 49 000 SEK och att deras maskiner ger en bra dos kvalitet som gör att den känns prisvärd. Just denna maskin var extrautrustad med Goes vält- och väderskyddtillbehör som jag kommer att återkomma till längre fram i säsongen här i tidningen.
[5] TEST ARCTIC CAT MUDPRO 700I LTD
Detta är en minst sagt seriös lerracer. Det behövs i regel inte en alltför stor atvkännare för att se att det är något speciellt med denna fyrhjulig. Snorkeln i nosen avslöjar att det är en speciell maskin. I snorkeln hämtar maskinen sin luft till motorn och även kylning till koppling och variatorrem. Allt är konstruerat med lerkörning i tanken. Allt från de grova däcken till dess höga markfrigång. Motorn Motorn är den hos Arctic Cat nu välkända H1 motor med sina 695 kubik. Allt i en encylidrig konstruktion med bränsleinsprutning. Effektmässigt är den inte den ledande på pappret, men kraften finns där i överflöd trots detta. Motoreffekten uppgår till strax under 50 hästkrafter och motorkaraktären är mjuk även under aggressivkörning. Vi skulle dock gärna se att Arctic Cat pumpade upp effekten litet, för att komma närmare sin direkta konkurrent Outlander 650 X mr i effekt. Can-Amen har idag 62 hästkrafter.
[6] SLÄPVAGNSTEST TIAB SPECIAL
Det här släpet har verkligen ett annat utseende och konstruktion mot vad vi är vana att se på en serietillverkad vagn. Men synnerligen praktiskt och ändamålsenligt, ser vi när vi haft tillfälle att prova det under en 50-mila styrning. Med andra ord en färsk rapport om dess egenskaper och upplevelser och fiffiga lösningar.
[ 2022, nr 5 ]
[1] TEST: CAN-AM OUTLANDER 800R X mr
Ett av Can-Ams mål denna säsong är att introducera den mest skandalösa, galna och extrema ATV någonsin. Detta gör de för att visa att Can-Am är ett djärvt märke. Och på vilket sätt dom gör det med Outlander 800R X mr. Just mr står för Mud Racing. Denna sak är helt enkelt grym! Inte bara i leran och terrängen utan även i sitt utseende.
[2] TEST: HISUN 700 + BANDSATS
HiSun har ett brett utbud av modellstorlekar. Den här modellen 700, med den stora kraftfulla motorn, körde vi med olika utrustningar. Dels var vi ute i skogen och plöjde fram med den med fyra hjul. Sedan monterade vi på bandsatsen och kände efter hur den då uppförde sig i terrängen. Och visst var det skillnader, både positiva men även där man kunnat önska sig mer. Det senare är väl något som vi är helt övertygade om att det kommer som vidareutveckling till kommande årsmodeller.
[3] TEST: TGB TARGET 525 + BANDSATS
En äventyrsmaskin på band hittar vi i TGB Target 525 med bandsats. Sportig design och rejäla stötdämpare för snabba transporter i skog och mark. Nu blir tempot litet långsammare med bandsatsen monterad.
[4] TEST: CECTEK KINGCOBRA 500 EFI
Att fyrhjulingar kommer i olika skepnader har alla lärt sig idag. Det är inget undantag för Cectek som hela tiden använt designen för att stå ut lite extra mot andra märken. Designen återfinns inte bara på den mjuka delen av formerna, utan även på detaljer som påverkar föraren och miljön.
[5] NIC GRANLUND VINNER BEST IN THE DESERT I RENO FÖR TREDJE ÅRET I RAD
Nic Granlund och team kompisen Greg Stuart hamnade I rekord böckerna med tre raka heat segrar i Best In The Desert i Reno eller BITD som den kallas i USA. Läs mer i tidningen.
[6] SPEEDCROSS RACING
Första helgen i september bjöd klubben MA Lerum in till Quadcross med ett speedcross upplägg. (3 korta kval, B+A final) initiativtagarna och eldsjälarna Bosse Jonsson och Lasse Levander hade innan skickat ut en intressefråga om fem klasser varav två barnklasser, en ungdomsklass, en basklass och en elitklass. Det mest positiva var att hela 10 stycken dök upp i 90 kubiksklassen. Denna klass är för förare mellan 6 och 10 år. Läs mer i tidningen.
[ 2022, nr 5 ]
[1] POLARIS 850 XPS FOREST LE
Som namnet på maskinen återspeglar så är faktiskt orange metallic en riktigt häftig färg, oavsett motorfordon. Det ger en härlig exklusiv lyster som verkligen syns. En färg som dessutom inte direkt förknippas med Polaris, men som gör det lilla extra på denna annars härliga maskin.
[2] ADLY 600 XCE COUNTRY 600 Pro
En maskin med en design med vad som är ”hett” på motormarknaden. Tänker då bl.a. på ledljusrampen fram. Något som man på bilmarknaden får välja till som tillbehör för att styla upp bilen med. Det andra som man slås av är att maskinen är vit i färgsättning. Inte alltför vanligt hellre. Men detta är ingen som är avsedd för att gå i skog och mark utan är en vägreggad pjäs.
[3] ARCTIC CAT 700I DIESEL TRV
Det första som slår en när man sätter sig på den och startar är att det verkligen är en diesel motor man har mellan benen. Motorljudet är kraftigt knattrigt. Den kom ut till återförsäljare för första gången i USA tidigt under våren 2007. Och det dröjde inte länge sedan den kom till Sverige. Motorn har genomgått förbättringar genom åren. Främst när det gäller effektivitet och avgasrening.
[ 2022, nr 4 ]
[1] TEST Arctic Cat Alterra 450
Äntligen får vi se Arctic Cat i Sverige igen! En tillverkare som varit borta med leveranser till Sverige under ett par år då man tvingats fokusera på den amerikanska marknaden. Nu får vi äntligen se deras Alterra 450 som är traktorregistrerad. En modell som kan ses som lite mindre i formatet men väldigt arbetspotent trots det.
[ 2022, nr 4 ]
[1] TEST GOES 725 IS
Dealy Sweden AB, tar ett steg i taget när det gäller att introducera nya modeller på fyrhjulingsmarknaden. Det är det välkända märket Goes som de arbetar fram steg för steg. Märket och en hel del modeller har funnits sedan länge på marknaden. Främst har vi sett dem i 525 och 625 serien, men nu tar de ytterligare ett steg uppåt och kliver in i 725 serien. De olika nivåerna representerar vilken motorstorlek som maskinen har. Nere i Europa har märket en stor marknadsandel. Vi kan också se att med Goesarna gör man vida långkörningar. Senast kunde vi läsa en artikel från en tidning nere i Europa att ett antal personer gjort en strapatsrik långkörning bort emot Tibet och en bit till i Kina.
[2] Larm
Då man kommer till marknaden med fordonsmonterade larm, finns det en uppsjö att välja mellan. Det fina är att dimensionerna och valet av funktioner, samt komplexitet i larmen är många. Det finns olika larm, där konfigurering och hantering av enheten sker på allt från sms till hemsida. Så det finns alla möjligheter att hitta ett larm, för var man, men framförallt hur teknisk lagd man är och hur kunnig man behöver vara för att installera/konfigurera larmet. Här nedan har ni exempel på tre olika larm som just beskriver tre helt olika sätt att installera/konfigurera, samt sköta larmen ur ett rent användarperspektiv. En annan intressant faktor, då man köper ett larm, är att man skall kontrollera med sitt försäkringbolag om man kan få reducerad premie om man installerar ett larm.
[3] TEST CAN-AM OUTLANDER 650 X MR
Det finns få maskiner på marknaden som ser tuffare ut än dessa mudmaskiner och av alla tycker jag nog att Can-Am lyckats bäst med designen. Den ser ut som en blandning av ett rymdskepp, för resor i leriga galaxer, och en fyrhjuling. Efter att Can-Am plockade bort 800 X mr 2013 var det först bara 1000 kubikaren som fanns att tillgå, men det ändrades ganska snabbt och nu har 650:n fyllt försäljningshallarna med det fördelaktiga priset av 117 375 SEK, vilket gör den riktigt prisvärd. Den främsta och enda konkurrenten är nog Arctic Cat Mud Pro 700I som kostar lite mer med sina 119 900 SEK. Under huven Can-Am har satsat under en period på att ha de starkaste maskinerna på marknaden i varje klass. Ibland lyckas det och ibland inte. Motorn är en vätskekyld V-twin på 649,6 kubik. Den levererar 62 hästkrafter. Detta gör den till klassledande.
[4] 3S Aluminiumtrailers
3S Alutrailers i Skellefteå AB är ett företag, som etablerade sig strax utanför Skellefteå för ett par år sedan. Dess produktion är främst koncentrerad kring släpvagnar av större, tyngre mått. Vagnmodeller som främst är för de som är i behov av att kunna frakta större gods och främst motorfordon av skilda slag. Det är ett tänk runt trailers som hela tiden analyserats och värderats utifrån vilken typen av köparkategorier som har bäst behov av dessa vagntyper och som är mest funktionsdugligt och anpassat för deras transporter.
[5] TEST CF MOTO C FORCE 800 EFI EPS
Nu har äntligen ATV Sweden kommit med en maskin som har styrservo. Det är en av deras tidigare välkända modeller som kommer med denna innovation. När ordet styrservo nämns på en maskin så blir känslan att en helt ny modell har presenterats fast det enbart är en uppdatering av en teknisk detalj. Med både EFI och styrservo, kan då denna maskin ta upp kampen med övriga märken i racet om herraväldet på ATV marknaden?
[ 2022, nr 4 ]
[1] TEST Polaris Ranger XP 1000 EPS
Ranger XP 1000 kanske inte direkt ses som den modell man väljer till älgjakten, men en UTV har många fördelar i just detta sammanhang. 84 Nm Polaris Ranger XP 1000 är en modell som fick en rejäl uppgradering för cirka 2 år sedan. Efter det har det kommit flera mindre uppdateringar. I år har man uppgraderat CVT:n med en 32 % bredare variatorrem så man ökar slitstyrkan och minskar slitaget för en bättre komfort. Den 1000 kubiksstinna 2-taktsmotorn ger hela 84 Nm vridmoment som ser till att de 730 kg dragkapacitet kan utnyttjas till max. Som förare har man fått 13 cm längre benutrymme.
[2] TEST TGB Blade 600 X
Även om just 600-kubiksklassen inte är något nytt för TGB så är just denna lansering lite extra spännande. Anledningen är att den kommer med en helt ny design och TGB har varit försiktiga med att förlansera maskinen. Så det är med stor spänning som vi under några sommardagar testar TGBs helt nya 600-kubiksmaskin (lansering i september 2020 i Sverige) som delar chassityp och många egenskaper från storebror 1000 LTX!
[3] TEST VW Amarok Aventura
Denna modell har varit lite mytomspunnen på sista tiden med olika rykten om dess överlevnad eller ej. Nu kan vi glädja er med en dragbilstest av VW Amarok och även konstatera att modellen kommer att finnas kvar, fast i ett plattformssamarbete. Dragbil Just denna modell är en klart intressant dragbil då allt från motor till konstruktion uttrycker arbete på alla nivåer. På utsidan finns det en del extra utrusning som vindavledare, jalusi och andra detaljer som känns som väl valda och praktiska. Kikar vi under huven så sitter där Volkswagens V6 tdi på 3 liter, en motor som ger 285 hästkrafter och rejäla 580 Nm vridmoment. Det senare är riktigt bra tilltaget så man nästintill aldrig känner av att man drar en släpvagn. Drivlinan har 8 växlar som smidig och mysigt läggs i automatiskt när man kör. Karaktären på motorn är instinktiv och snabb, redan om man kör den i Driveläget. Växlar man över till Sportläge får man ytterligare en dimension i att aggressivt kunna accelerera sig genom växelregistret. Motorn och drivlinan ger en pigg och lekfull eftersmak där man även framhävt det mullrande motorljudet på ett skönt sätt. Bra design Ser man till karossen så är det en fräsch pickupdesign med ett bra flak att kunna lasta på. På den modell vi körde fanns en jalusi att dra över flaket så det blir vädersäkrat. En viktig detalj så man slipper skydda packningen i plastpåsar eller annat skyddsmaterial. Baklämmen går att fälla ned så man enkelt kommer åt allt man lastat. Jalusin går enkelt att skjuta framåt efter man vridit på jalusilåset. Själva ytan är av slagtålig plast med en ruggad yta som gör att det man lastar inte glider runt så lätt. På flaket hittar man också flertalet lastöglor som man kan förankra lasten i om det är något tyngre man transporterar som man inte vill skall röra på sig.
[ 2022, nr 4 ]
[1] Test KL Kawasaki KFX 450R
KL Kawasaki kommer i år med en riktig ”crossover”! Deras KFX450R crossquad kommer i vägregistrerat utförande - för oss som gärna vill ha manuell växellåda och crosskänsla, även för stillsamma utflykter till matbutiken eller havet...
[2] Test: Arctic Cat 700 TRV Diesel
Många kanske undrar över användningsområdet för nya Arctic Cat 700 TRV Diesel, men faktum är att denna nyhet har en hel del överraskningar för den skeptiske användaren. Inte minst om man tänker använda den till det den är designad för - professionellt nyttjande inom skogs- och jordbruket.
[3] Test Can-Am Outlander Max 500 H.O. EFI 4x4
V-twin med EFI på 500 cm3 är en motor som man blir mer än glad över. Storleken på motorn gör att man har ett behagligt gaspådrag utan att den skuttar iväg som en kanin. V-twin, som innebär att den är tvåcylindrig med cylindrarna vinklade mot varandra, arbetar mycket kraftfullt.
[4] Test Kymco UXV 500
Kymco har nu gett sig in i den allt större marknaden av UTV-fordon. Med sin Kymco UXV 500 har det taiwanesiska företaget presenterat ett rejält bygge som med bra kvalité och hyggligt pris kan bli en spännande utmanare i den här genren av arbetsfordon.
[ 2022, nr 4 ]
[1] TEST Yamaha Kodiak 700 EPS
Under ett par riktigt fina och trevliga dagar fick vi chansen att provköra Yamaha Kodiak 700. Det återfinns en hel del nytt på maskinen, vilket gör att den tar det där förväntade steget i utveckling. Kodiak 700 är den modell som skall efterträda Yamaha´s Grizzly 550. Efter att ha levererat över 15000 Grizzly 550 så var det dags för pension.
[2] TEST POLARIS RANGER 570 EFI
Med sin nya Prostar motor på 567 cc sätter Polaris inga gränser. Snabbt sätter man den i en Ranger och ser till att utöka sortimentet med ytterligare en till modell. 44 intunade hästar Ranger 570 EFI är precis en sådan modell som passar in i Polaris annars väldigt digra motorprogram. En ny motor som tidigare återfunnits på Polaris Sportsman. Med några omkalibreringar och finjusteringar av motorn såg man till att anpassa den för vad som krävs för att kunna placera den i en Ranger. Ett fordon som är tyngre och där man kan lasta mer, vilket då kräver att motorn arbetar på ett lite annat sätt. Fokus har varit att få en så stark, men ändå bränslesnål, motor som möjligt med kubiken och de 44 hk som finns att tillgå.
[3] redKnows MiniFinder LIVE
redKnows är ett företag med olika produkter inom larmsegmentet. Företaget har idag många olika produkter inom larmsegmentet som har bra grundfunktionalitet med SMS som bärare av meddelanden och kommunikation. Kliver man upp ett steg hittar man deras MiniFinder LIVE, vilken innehåller samma grundfunktioner med SMS men där man adderar till en LIVE överföringsfunktion av positionsdata. Enheten känns färdig och anpassad för att se färdvägen på ett stulet fordon, men det är inte bara här den kan vara till nytta, eller skall man säga nöje.
[4] TEST ARCTIC CAT XR 550 XT
Arctic Cat kommer till detta år med en superintressant nyhet – deras nya XR 550 och 700! I den här modellserien kompromissas det inte med kvaliteten och Arctic Cat har bl.a. styrservo och en funktion för att byta mellan två- och fyrhjulsdrift på nyhetslistan. Arctic Cat har också lagt fokus på det exteriöra och skapat en stilren och designmässigt mycket genomarbetad maskin.
[ 2022, nr 4 ]
[1] TEST YAMAHA GRIZZLY LTD 700
Här har vi Yamahas största och tuffaste arbetsmaskin. Yamaha Grizzly LTD. Denna fyrhjuling är en rejäl arbetskompis som klarar att arbeta hårt och länge. Vi har tidigare höjt Grizzlys lite mindre syskon Grizzly 550 till skyarna men frågan är om denna storbjörn är lika bra?
[2] TEST HISUN 700 UTV
När ett ATV-märke introduceras på den Svenska marknaden brukar, generalagenten plocka in högst ett par modeller för att testa marknaden. Blir mottagande positivt ökar man successivt på med ett bredare modellprogram.
[3] TEST SUZUKI KINGQUAD 400 ASI 4X4
Suzukis populära mellan-klassmodell i KingQuad-serien, 400ASI 4x4, har fått en del positiva uppdateringar till 2010. Många tycker nog att ta ut en 400:a i skogen kan vara lite i vekaste laget men det håller vi inte med om efter våra tuffa tester.
[ 2022, nr 4 ]
[1] Can-Am Outlander 6x6 PRO+ 1000 T
Detta är en av två modeller på marknaden med 6-hjulsdrift från Can-Am. Denna Can-Ams Outlander 6x6 PRO+ 1000 T och lillasystern Can-Am Outlander 6x6 DPS 650 T. Modellen är utvecklad och byggd i Finland med oss Skandinavers behov som riktlinje. Framkomligheten är så bra att man måste provköra en för att fullt kunna förstå dess kapacitet. Imponerande är det helt enkelt.
[2] TEST TGB Blade 1000i EFI EPS
TGB har utvecklat sin armada av fyrhjulingar succesivt under åren. Nu med TGB 1000 så finns den både med servostyrning och elektroniskt bränsleinsprutning. Maskinen har en elektronisk växling mellan 2-, 4-hjulsdrift och differentialspärr, en funktion man återfinner genom att på höger sida enkelt klicka sig uppåt eller nedåt på respektive knapp med pil på. I displayen ser man vilket av de olika lägena man har kopplat in. Med sin 997 kubiks motor genererar maskinen 83 hk och 78 Nm i vridmoment. Motorns effekt känns verkligen då man trycker in gasen och hjulen biter tag i underlaget och i gasreglaget känner man de lite kraftigare fjädrarna i spjällhuset, ett motstånd som får tummen att arbeta då man kör längre sträckor. För er som kör snöskoter och ägt en Rotax 800 SDI motor så är känslan densamma. Lite mer motstånd i gasen än modeller med mindre kubik.
[3] TEST CF Moto Z Force 1000 EFI Black EPS TB
Motorn är en 4-takts vätskekyld V-twin på 963 kubik med en enkel överliggande kamaxel. Själva insprutningen sker genom en Bosch EFI. Z Forcen ger ett initialt bra gensvar på gasen som nästan blir hetsigt. Nu fick vi denna modell direkt ur lådan så det kan vara en förklaring då varken drivrem eller variator hunnit köras in. Det blev en stor skillnad efter bara 6 mils körning då hetsigheten delvis men inte helt försvunnit. Försvinna får den heller inte helt göra, då försvinner en del av karaktären på maskinen. Motorn ger bra acceleration direkt från start och fortsätter genom hela registret. Petar man in lågväxeln får man en långt smidigare karaktär på motorn. Med lågväxeln ilagd och körning ute i terrängen, får man en smidig motorkaraktär med mycket dragkraft. Bromsen har en bra verkan och är lätt att dosera. Som primär bromshjälp kan man använda motorbromsen som ser till att ta ned hastigheten mjukt och behagligt.
[4] CTEK CT5 Powersport
Räck upp handen alla ni som kommit ut till en snöskoter eller fyrhjuling som visat sig vara utan batteri. Vill påstå att alla som haft en maskin ståendes mellan säsongerna har upplevt detta minst en gång. Det är inte bara kylan som gör at prestandan i batterierna försämras, det gör även ett overksamt batteri. I grunden så förutsätter vi att det batteri man har fungerar på ett normalt sätt. Visst har vi under åren sett batterier av undermålig kvalitet som inte alls fungerat efter ens en säsong, men vi utgår någonstans ifrån att vi har ett normalt batteri. Den som tror att bara för att man drar ut startnyckeln så kommer batteriet att klara sig utan problem, den personen tror fel. Ett batteri laddas ur eller tappar laddning hela tiden det står overksamt. Det är oftast 2 faktorer som laddar ur batteriet. Det ena är att ett batteri internt laddar ur på grund av kemiska processer. Det andra är om det finns någon typ av elektronik i ett fordon så kräver vissa komponenter sannolikt alltid lite ström, vilket gör att ett overksamt batteri alltid levererar viss ström till elektroniken i ett fordon. I sämsta fall finns det olika typer av läckströmmar i elektroniken som gör att ett batteri laddas ur. Dessa läckströmmar beror oftast på dålig framtagen elektronik.
[5] TEST VW Touareg TDI V6 3.0 4 Motion
Vi på Tidningen ATV-Quad har under våra år med dragbilstester fått prova några muskelbilar inom detta segment. Alltifrån Dodge RAM till Audi Q7 och däremellan några mindre fordon som är funktionella dragbilar som även fungerar som familjebilar. Nu tar vi klivet upp ett steg igen och sätter tänderna i Volkswagens SUV Touareg V6 TDI med 3 liters motorn.
[ 2022, nr 4 ]
[1] Kungen i skogen
Yamaha Grizzly är för många synonymt med en högkvalitativ ATV och en modell som Yamaha vårdat och utvecklat under många år. Yamahas förmåga att använda ny teknik och samtidigt bygga på sitt arv gör denna modell till en av de mest intressanta maskinerna detta år. Vi tar en titt under huven på nya Yamaha Grizzly 700 EPS och ser om den topputrustade modellen är allt den utlovas vara?
[2] Sportsman – en allätare!
Polaris Sportsman är en modellserie som hängt med under mycket lång tid. Sportsmanserien har under ett antal år gång på gång visat att Polaris vet hur man tillverkar allsidiga ATV:er. Med nya Sportsman XP 1000 så förstärks det intrycket då Polaris erbjuder modellen i flera olika varianter och registreringstyper för sina kunder, däribland EU-traktor, Typ B, som vi testat nedan!
[3] Mulen – en uppdaterad arbetshäst
Efter ett antal år som Kawasakis stora trotjänare så har man nu lanserat två nya Mule-modeller här i Sverige. I detta nummer har vi fokuserat på Mule Pro DX som har fått en helt ny framtoning än sin föregångare, med en hel del intressanta uppdateringar.
[ 2022, nr 4 ]
[1] TEST Kawasaki Mule SX 4x4
Kawasaki och deras Mular har fått en stämpel att vara ett tillförlitlig arbetsredskap oavsett i vilket sammanhang man använder dem i. Man ser en hel del av dessa maskiner ute på arbetsplatser, där de fungerar som allt från transportör av människor till material. Mule 610 SX 4x4 är ny för året från Kawasaki och ger känslan att kunna smyga sig in i en helt annan nisch än sina syskon i UTV familjen.
[2] TEST TGB Blade 1000I EPS Traktor B
ed denna TGB kör man fulldiffat i skogen. En möjlighet då det skiter sig rejält och man har kört fast å det grövsta. Samtidigt kan man köra skonsamt med odiffat på alla 4 hjul så man inte skadar känslig mark såsom t ex gräsmattor. TGB har i sitt sortiment denna muskelstinna TGB Blade 1000, med sin nya V-twin Euro 4 motor på hela 997 kubik ser den till att leverera 85 hk och 78 Nm. Motorn får bensinen levererad via insprutning och en ren, samt miljövänligare, gång får man genom den O2 sensor som sitter på avgasröret och har till uppgift att kontrollera hur mycket oförbränt syre som finns i avgaserna. Beroende på hur värdet ser ut ser elektroniken till att justera motor, tändning, samt bränsle för optimal förbränning. Som traktorregistrerad känner man trycket från motorn redan från början av registret då bakdelen pressas ned i asfalten då man trycker in gasen.
[3] TEST Viarelli Agrezza 250
Swebike.se har till 2017 lanserat en ny serie quadmotorcyklar kallad Agrezza. Den största modellen – utvecklad i Kina – heter Agrezza 250 och är mycket intressant maskin för alla som vill köra bana. Maskinen kommer enbart i banutförande och är tänkt som en potent quad för förare som uppskattar motoreffekt och en lätthanterlig och kraftfull maskin. Första intrycket Med dess lätta vikt (149 kg) och sin aggressiva utstrålning och snygga design så drar Agrezza 250 omedelbart blickarna till sig. Det är en kompakt quad och som fullvuxen förare så sitter man högt och rätt exponerat, men det är ju å andra sidan inte helt ovanligt på maskiner i denna klass. Agrezza 250 har elstart och så fort man startar upp motorn så förstärks intrycket av att detta är en rå och aggressiv maskin för bana.
[ 2022, nr 4 ]
[1] SUZUKI KINGQUAD 750 AXI ESTATE
Häromveckan fick vi tillfälle att köra Suzukis maskin som kommer ut i handeln i november i år. Det är en jubileumsmaskin i anledning av att Suzuki firar 30-årsjubileum på ATV-sidan. Det här är en Kingquad-modell med modellbeteckningen AXi 4x4 Estate 750. Liknande jubileumsmodeller har de tillverkat i storleken 500. Röd matt metallic Den som vi fick köra är ”maronröd”. En verkligt läcker färg, som ger utstrålning att det är en maskin man bara använder vid ”högtidligare tillfällen”. Det känns nästa helgerån att ta med den ut i skogen bland buskar, kvistar och stenar eller köra den med redskap ute på fälten. Man har en förutfattad mening om, att maskiner som brukas i sådana förhållanden skall var blåa, gråa eller vanlig rödfärg. Men detta till trots vad man än tycker, så förknippas Suzukis maskiner till kunder i skogs- och jordbrukssektorn för de finns inga landsvägsmaskiner i deras utbud.
[2] POLARIS SPORTSMAN 550 XPS FOREST MED JAKTPAKET
Här har vi Polaris kanske mest prisvärda fyrhjuling i mitt tycke. Suveränt chassi och potent motor till en bra penning. Just Forest modellen kommer med blinkers backspeglar och vinsch. Jaktpaketet i sin tur innefattar Kolpins Gun Boot IV i Realtree AP camouflage, slyskydd och två Solo Pod lampor.
[3] CAN-AM COMMANDER 1000 LIMITED SSV
Commander 1000 Limited ger ett riktigt bra första intryck, som en liten lyxvagn på fyra hjul. UTV:n är rikligt påkostad med allehanda detaljer där den framhäver sig mest med sin rikligt utrustade tillbehör och inredning. Detta är inte allt som döljer sig bakom denna maskin.
[4] HJÄLMTEST AIROH AVIATOR WINGS
När man dundrar på snabbt eller vågar sig på svåra branter, kommer efter sitt egna sunda förnuft det viktigaste skyddet, hjälmen. Airoh har under de senaste åren vuxit sig starka och är väldigt vanliga bland skoteråkare.
[ 2022, nr 4 ]
[1] TEST: KINGCOBRA 500 EFI
King Cobra är designmässigt tagen som ur en transformersfilm. Med en front som både är hög och futuristisk ger King Cobran ett majestätiskt intryck ute på vägen.
[2] TEST POLARIS RANGER HD
Polaris fortsätter att utveckla sina modeller. Den här gången har man gett sig på de större fyrhjulingarna de s.k. Side-by-Side modellerna. Här finns nu tre varianter av Ranger och vi har kört den tuffaste av dem alla, Ranger HD.
[3] TEST TGB BLADE 550SE Professional
Maskiner, som tillverkas i Asiatiskt territorium, har man oftast en viss tvetydighet till. Inte TGB vågar vi säga. Det är en Taiwanesiskt tillverkad maskin och rakt igenom av hög klass. Många jämför och pekar på, att maskiner tillverkade i Japan och USA är outstanding. Är det så, så hör även TGB dit. I många stycken konkurrerar den mer än väl med dessa andra tillverkningar och är steget före på vissa områden.
[ 2022, nr 3 ]
[1] 13 var det som kom - FLAKVAGNSTEST
I denna sammanfattande artikel får ni en genomgripande granskning av 13 flakvagnar som vi har fått låna för test. Ett rejält och omfattande test som vi tänkt skall avspegla de detaljer som är viktiga då ni funderar på att köpa en flakvagn. Data och presentationerna kan vara till god hjälp för den som är i tankarna att skaffa sig ytterligare ett redskap till sin fyrhjuling. KRANMAN FV180 POLARIS PV180 NYVAB FLAKVAGN CARLMANS FLAKKÄRRA THULE ATV OPEN KRANMAN FL400 POLARIS PL400 BRP MULTITRAILER THULE ATV TIPP CARLMANS TIPPKÄRRA Yamaha Tippboggievagn KRANMAN FL250 KRANMAN TP350
[2] First ride: Yamaha Grizzly 550 FI
Tidigare i juni blev vi inbjudna av Yamaha att testa den splitternya medlemmen i Grizzly familjen, Grizzly 550. Den fyller mellanrummet mellan Grizzly 450 och den stora Grizzly 700. Den har fått ärva den stora björnens chassie och många av dess egenskaper.
[3] Test: Kymco MXU 400
Så har den kommit. Kymcos nya MXU 400, en naggande tuff maskin från den taiwanesiska tillverkaren. Modellen finns för både för väg och för terräng. Vi har känt på 400-kubikaren som terrängmaskin och hittat ett trevligt arbetsredskap.
[4] Test: Can-Am Outlander 400 H.O. EFI
Den här lilla enstånksmotorn kämpar på mycket bra. Både efter skogsbilväg men även ute i terräng. Den har faktiskt mycket att ge för normal körning. Dock hann vi inte pröva den speciellt mycket när vi hängde på vagn ute i skogsterräng.
[5] Test: Polaris Sportsman 500 EFI Touring Quadricycle
Nya Polaris Sportsman 500 Touring är Polaris svar på hur bekväm 2-Up-touring skall vara. En maskin som ser ut som ett riktigt bekvämt lyxåk och som enligt marknadsföringen skall passa perfekt för pendlare och utflykter när man vill samåka. Vi synade Polaris intentioner under ett par veckor och kom fram till följande.
[6] First ride: Honda TRX 700XX
Marknadsavdelningen på Honda har gett denna maskin en profil som gör att man förväntar sig en riktigt häftig quad som verkligen ger det där lilla extra ute på banan. Vi tog ut den för en första provtur och kände på det allra senaste från Hondas ingenjörer!
[ 2022, nr 3 ]
[1] TEST Polaris Scrambler XP 1000 S
En stor nyhet för i år är Polaris Scrambler XP 1000 S, en helt ny modell från botten och upp som skall tilltala den som både gillar att köra rekreationsmässigt men även är ute efter en modell som går att göra arbete med i hemmet. Det första intrycket man får är den sportiga designen som modellen har och att den har lite mindre lastytor fram och bak.
[2] TEST Can-Am Maverick Sport DPS 1000R T
Ibland får man förmånen att sätta sig bakom ratten på riktigt roliga maskiner. En Can Am Maverick är exakt ett sådant fordon som ger den där lilla extra kicken utöver det normala när man får köra den. Modellen i sig har sin stora marknad i USA där man har bättre förutsättningar med leder för denna typ av fordon. Men med den typ av registreringsform som just denna har så finns det även en marknad här i Sverige. 95 hästkrafter Can Am Maverick Sport är en av de modeller som ligger i topp vad gäller Can Am´s funfactor modeller. I hjärtat har den en Rotax 976 kubiks V-Twin vätskekyld motor på 95 hästkrafter, samt EFI bränsleinsprutning. En motor som går att ställa in i 2 olika körlägen, antingen ECO eller Sport, vilket beror på hur man vill köra för stunden. Att gaspedalen elektriskt ger information om sitt läge genom en teknik som heter iTC (Intelligent Throttle Control) har möjliggjort tekniken för att implementera olika körlägen i motorn. Tekniken är i nuläget så pass bra att man inte kan känna skillnad om man kör vajerstyrt eller elektroniskt, varken då man kör den efter vägen eller på någon crossbana.
[3] TEST Ford Ranger Raptor
På den svenska marknaden är både dragbilar och fyrhjulsdrift intressant för många som äger fyrhjulingar eller snöskotrar. Just Ford Ranger testade vi för en tid sedan och nu är det dags för storebrorsan Raptor. Raptor i flera versioner Den som är lite bilnördig vet att i USA finns det en kaxig muskelbil hos Ford, i deras F150 Raptor. En rejäl bil om man ser till den svenska marknaden men hit har man valt att ta en annan Raptor i familjen, som är lite mer ändamålsenlig och bred för de europeiska förhållandena. Intressant är att Ford sedan ett tiotal år tillbaka mer ingående fått till ett samarbete mellan den amerikanska och den europeiska tillverkningen av deras produkter. Detta kan man se då Ford i USA har fått bättre tekniska lösningar som vi i Europa har använt sedan länge. Å andra sidan har vi i Europa fått lite mer av amerikansk design och vissa av deras bättre lösningar som i det hela gör att man lyckats förbättra Fords modeller överlag. Så det innebär att vi i Sverige fått en Ford Ranger Raptor med motor från en mer europeisk variant av bilen, men med mer detaljer från storebrorsan i USA där det bland annat ingår lite brutalare design och stötdämparpaket som sitter i båda Raptor modellerna.
[ 2022, nr 3 ]
[1] TEST SUZUKI KINGQUAD LTA-R 750 XP
Suzukis KingQuadserie är ett välkänt namn i ATV-kretsar och har under många år varit synonymt med god kvalitet, bra utrustning och fin motorprestanda.
[2] TEST 509 SINISTER X5 GOOGLES
Här har vi en mycket bra google för ATV-åkaren. Den har sitt ursprung i snöskotervärlden vilket den lärde snabbt ser när man läser Chris Buranth på sidan. Själva Sinister X5 googlen har uppdaterats en hel del sedan den kom ut första gången.
[3] TEST POLARIS ACE 570 SP
I fjol kom Polaris med ACE:n som en stor nyhet. Inte helt förvånande så kommer man i år med en upphottad modell med Prostar motorn. Frågan man ställer sig är om det blir någon skillnad?
[4] TEST GOES 450R SUPER MOTARD
Goes kommer till 2015 med en riktigt trevlig nyhet – Goes 450R Super Motard! Goes har länge haft ett gediget ATV-program, men med nya 450R SM så breddar man sitt utbud och ger alla street-quadintresserade ett fullgott alternativ i vägregistrerat utförande. Och Goes gör inget halvdant – det här är en utpräglad street-quad som har atttiyd, utrustning och tillbehör som gjorde det här testet till ett av de roligare vi haft på redaktionen på ett bra tag!
[ 2022, nr 3 ]
[1] TEST CF Moto ZForce 1000 Sport
Nu kommer ZForce med en 1000 kubikare som är rejält uppdaterad i sin helhet. Riktigt snygga och väldesignade former, samt att man behållit en lastyta bak för den som vill ta med sig utrustning. Just lastytan bryter lite av trenden för denna typ av fordon då många klassar den som enbart ett sportigt rekreationsfordon. Design till nästa nivå Det är roligt att se att design har blivit populärt nuförtiden. Även på denna nya ZForce har man lagt ned mycket kärlek kring utseendet så den skall se fräsch och frän ut, vilket passar den här typen av sportmodell. Det är stor skillnad på denna ZForce jämfört med dess föregångare. Lång, låg och bred för att skapa så låg tyngdpunkt och så bra köregenskaper som möjligt när man vill köra lite aggressivare. Detaljer, som kanterna kring lyset, den smäckra dörren, insuget bak till motorn och luftningen till CVTn som ser ut som granatkastarrör, sticker ut. Andra detaljer som framträder är den bättre och robustare konstruktionen. Det blir inte sämre när man öppnar dörren, som för övrigt öppnas framtill, och sätter sig i förarsätet. Här hittar man först regleringen av förarstolen som enkelt görs i längsled som på en bil. Den går enkelt och smidigt att justera så man får en skön körställning. Läs mer i tidningen
[2] TEST Polaris Sportsman 570 EPS Hunter Edition
I Sportsman 570 serien har Polaris varit snillrika och tillverkat, samt marknadsfört, flertalet olika varianter av denna modell. Just Hunter Edition har vi valt att kika närmare på då det kan vara dags att redan nu se över fordonsflottan inför höstens älgjakt. Vad kan då inte passa bättre än en ändamålsenlig modell både till utseende och funktion. Extra utrustning framtagen för jakt Det är nog många jägare som har gått och funderat på att äga en kamouflagefärgad fyrhjuling. När man fäster blicken på den för första gången så utsöndrar den ett visst köpbegär, för den ser riktigt fräck ut. Grunden är en Sportsman 570 EPS modell som man har anpassat för att bli mer jaktinspirerad genom att montera utrustning på den som skall passa för den som jagar. Förutom den kamouflagefärgade plasten har man monterat hand- och tumvärmare på den. Värmen från dessa kommer både snabbt och med kraft så man slipper garanterat att frysa under kallare dagar.
[ 2022, nr 3 ]
[1] TEST Linhai T-BOSS 570 EPS
Det känns nästan som att Linhai fått en helt ny UTV i sin lineup, då man fräschat upp designen rejält i sin UTV flotta med sin T-Boss 570 EPS. En modell i ferrariröd färg där man uppdaterat till ett modernare utseende som tilltalar användaren. Utseendemässigt har man gjort T-Bossen till en riktigt Boss i sin lineup. En fräsch röd färg sätter grunden för en snygg design och detta i kombination med nya ljuslyktorna fram med LED omfattning ger ett verkligt snyggt utseende.
[2] TEST Ranger SP 570 EPS Nordic Pro
Ranger har en bred grupp av modeller i sin line-up. En specifik modell är den som tagits fram just för våra nordiska förhållanden med värmepaket och framruta, samt möjlighet att klä in den med rejäla dörrar som extra tillbehör. En modell man känner sig ombonad i redan från start, även under kallare dagar. Motor som ger det extra Grunden på modellen ligger i 570 Prostar motorn som levererar maximalt 44 hästkrafter. Nästa ingrediens är chassit som garanterat är utvecklat några gånger sedan vi körde det för första gången då det satt på Generalen. Redan då gillade vi den centrerade positionen man sitter i. Men vi återkommer till detta lite senare. Just motorn är en gasvillig kraftkälla som levererar direkt man trycker ned gasen. Den ser till att ge dig exakt det du behöver och har ett jämnt gasregister så du kan även smyga fram då det behövs. Bromsförmågan är även den riktigt bra då man trycker ned foten och behöver komma till ett stop.
[ 2022, nr 3 ]
[1] Yamaha Grizzly 550 EPS SE
Det första som man märker när man kör den är hur smidig den upplevs. Styrservot tillsammans med ett väl avstämt chassi gör mycket tillsammans den fina ergonomin. Bra sittplats Man sitter skönt på Grizzlyn. Styret har en mycket bra vinkel. Handtagen har ett grovt mönster utan att vara obekväma tack vare att mönstren är av mjukt gummi. Det är lätt att snabbt växla mellan 2- och fyrhjulsdrift. Diff låset når du lika snabbt med högertummen. En knapptryckning bara så är allt klart tack vare servomotorer i växellådan.
[2] Can-Am Maverick 1000 X RS
Under många år har Polaris varit marknadsledande och ensamma om att tillverka extrema UTV:er. Numera har Arctic Cat kommit med sin Wildcat, samt nu slutligen Can Am med sin Maverick. Ett par rejäla bestar som definitivt kommer att ge Polaris en rejäl match om världsherraväldet. Gällande namnsättningen på Can-AM´s UTV kommer man ofrånkomligt att associera till Goose och Maverick som många nog känner till som ett av de coola radarparen med en övertydlig attityd i filmen Top Gun. Första gången man lägger ögonen på denna maskin får man direkt samma känsla. Även här finns det en massa attityd i allt från design till motorljud.
[3] CF Moto Tracker 800
CF Moto har under många år haft en tradition i att bygga UTV:er. Då många fabrikat liknar varandras så finns det ändå några detaljer som framträder hos respektive märke. Så även hos CF Moto’s Tracker 800 som har sin egen karaktär och framtoning. Enkel justering av sätet Då man kliver in i maskinen för första gången känns det lätt och smidigt. Inga större detaljer som man måste smita förbi eller som är i vägen. Sätena är dessutom sköna med en skålning som smiter runt ryggen och man får en bekväm körposition. På förarplatsen har man dessutom möjlighet att justera in sätets position för att ytterligare höja förarkomforten.
[ 2022, nr 3 ]
[1] TEST POLARIS SPORTSMAN ACE
Samtidigt med dagens debatt om ROPS (störtbåge på ATV:er) vara eller icke vara så släpper Polaris sin Sportsman ACE. Det är en hybrid mellan en ATV och en UTV med just en störtbåge av förklarliga skäl. Med sittbrunn, skyddsbåge, ratt och säte som en UTV, men där storleken och smidigheten i större omfattning påminner om en ATV, har man satt en ny milstolpe i fyrhjulingsvärlden.
[2] TEST HISUN HS 500 ATV T3
Hisuns traktorregistrerade fyrhjuling känns fullstor. Detta ger ett stabilt intryck. Fördelarna med en traktorregistrering är många, men främst kan man nämna att man får köra den både på vägen och i arbetet i skogen. Du får köra den från och med du är 15 år gammal under förutsättning att du har traktorkort. Försäkringen blir låg och du slipper besiktning. Maskinen är begränsad till 40 km/t men effektmässigt finns inga begränsningar. Hisun ger sig in med denna modell in i detta nya och intressanta segment. Efter den första körningen var det bara bristen på styrservo som var det negativa i körprotokollen.
[3] TEST KAWASAKI BRUTE FORCE 750 4X4I EPS
Här har vi Kawasakis toppdragare Brute Force. Förutom att den är laddad med mycket kraft så känns den smidigare än sin storlek. Den upplevs till och med som en mindre maskin än dess mått avslöjar när man kryper runt i snårig terräng. Motorn i fråga är en V-twin på 749 kubik. Vätskekyld och den ger duktiga 59 Nm vid 5 250 v/min. Den har 50 hästkrafter vilket inte gör att den kommer högst i listorna på hästkraftsstinna modeller men det tänker man inte på när man kör den. Kraften kommer direkt och den känns stark. Motorn är utrustad med en elektronisk motorbroms som fungerar ypperligt. Har du en tung last behöver du många gånger inte ens bromsa utan det räcker att du släpper på gasen. Kör du utan last kan motorbromsen först kännas lite häftig men för min del lärde jag mig ganska snabbt hur Kawasakin ville bete sig.
[4] BT-släpet BIG Frost 411
Släpvagnar med kåpor blir allt vanligare på marknaden. Storleken på vagnarna har dessutom tenderat att öka under årens lopp i samma takt som motorfordon, såsom ATV:er, blivit större och även högre. För ett antal år sedan var oftast de traditionella släpvagnarna anpassade för snöskoter då kåphöjden var lägre. Idag är det mer regel än undantag att kåphöjden ligger runt 165 cm från flakbotten, såsom på BT-släpet, vilket ger en väl tilltagen och ändamålsenligt anpassad utformning.
[ 2022, nr 3 ]
[1] TEST TGB Blade 600I EPS
Under en solig dag fick vi möjlighet att testa denna nya modell hos ingen mindre än Magnus Samuelson. En man som har flera strängar på sin lyra och som gjort många olika saker i livet. Det var TGB som bjudit in oss för denna test på Samuelssons gård och anläggning, som andas en blandning av Let’s Dance, Världens Starkaste man och skytte. Själva modellen är splitter ny i TGB’s sortiment och skall bl.a. läggas in i det nya traktor B segmentet som blivit oerhört populärt just nu.
[2] TEST Stels 650G ST - Lillen?
Stels tredje modell är säkerligen det många skulle kalla för ”lillbrorsan” i en familj. Det är dock inte alltid som minst motor ändå är minst. I detta fall stämmer det att motorn är minst men kraften gör motorkänslan potent.
[3] TEST av starka Polaris Sportsman XP 1000 EPS
Under 2016 testade vi Polaris Sportsman XP 1000 i EU-traktor B-utförande och det därför hög tid att utvärdera 2017 års terrängversion av samma modell. Skillnaden mellan traktorutgåvan och terrängversionen är framförallt motoreffekt och pris men man delar också många av utrustningsdetaljerna varför vi var väldigt nyfikna på vilken skillnad i körupplevelse man får på terrängmodellen jämfört med traktorversionen?
[4] Hydraulisk timmervagn – Black Wolf - Hur funkar den?
Timmervagnar till ATVs börjar bli mer och mer vanliga och som vi skrivit om i förra numret så finns en stor mängd olika modeller att välja på. När det kommer till fullstora vagnar som är utrustade med hydraulisk kran så har svenska Black Wolf – som grundades av ATV Sweden, ett riktigt attraktivt alternativ som ger ett liknande koncept som vi är vana att se på fullstora traktorvagnar.
[5] DRAGBILSTEST - Ford Edge Titanium
Vi har testat Ford Edge, som byggs i Kanada för den amerikanska och europeiska marknaden. Den kom till Sverige i augusti 2016 och den konkurrerar i ett brett spann med bilar som Volvo XC60, XC90 och BMV X5 samt Kia Sorrento och Hyndai Santa fe.
[ 2022, nr 3 ]
[1] TEST Can-Am Traxter PRO HD8 T1B
Går man runt maskinen ser man först att den har en hög byggkvalité och att den är genomtänkt i flera detaljer. Snygg är också ett ord som jag tycker passar in även om det är min egna högst objektiva smak som talar. Sätter man sig i förarsätet märker man att man sitter bekvämt även om man är tre stycken. Jag gillar också att de yttersta sätena är kapade i hörnen närmast ingången så att man enklare kan ta sig in i fordonet. Pro Ordet Pro i namnet borgar för att den skall vara extra tuff och stryktålig. Detta märker man främst i detaljerna på t.ex. klädseln på sätena som är ett slitstarkt vinyltäcke men även i mer subtila detaljer som inte direkt märks men det är rejälare konstruktion i transmission och fjädring.
[2] RedKnows Plus uppgraderas
Vårt larm hade inte uppdaterats på länge, så nu var det dags och samtidigt tog vi chansen att kika på den uppdaterade funktionalitet som detta innebar. Det var dags att uppdatera mjukvaran i den enhet som vi har på kontoret och i ett av våra fordon. En uppdatering som enkelt sker över mobilnätet via GRPS/3G/4G nätet. Du har enkelt kontroll över processen genom lysdioderna som indikerar i vilken fas av nedladdningen enheten är i fram tills det är klart och man kan starta om den. I vårt fall innebar det att vi via hemsidan, där all konfigurering görs, kunde konstatera att mjukvaran var så pass gammal att den inte ens hade ett versionsnummer. Nedladdningen tog cirka 5 minuter och sedan fanns det tillgång till de nya funktionerna.
[3] TEST C Force 550EFI EPS
CForce 550EFI EPS är en modell som ser ut att vara en storlek större än sina modellkamrater inom C Force programmet. En modell som motormässigt ligger i ett mellansegment, som är ett populärt och användarvänligt motorval. Med en traktorregistrering har man också fått den modernisering som krävs för att attrahera fler. Tack Norge för traktor! Traktorregistrering har blivit en överlevare och ett populärt alternativ för en köpare som behöver köra både i terräng och på väg utan att vara olaglig. Traktor, som registreringsalternativ, kommer från början från Norge, där man har rejält mycket hårdare lagar kring terrängkörning, där man tog fram denna typ av registrering för att kunna framföra sin fyrhjuling på väg, vilket vi i Sverige sedan har anammat.
[4] TEST Pinnharv & elektrisk spridare
För många kan våren innebära att man tittar ut och ser en brunbränd gräsmatta efter att vintern oömt lagt en isbeklädd yta på den tidigare så fina gräsmattan. Sedan står man där med hackor, krattor och spadar för att försöka åtgärda dessa bruna ytor. För den med en fyrhjuling finns det däremot lite roligare alternativ då man kan göra grovjobbet med lite utrustning till sin ATV i form av en pinnharv och sen en elektrisk spridare .
[5] Elindustrin växer och tar över fler fordon än bara bilar
Nu introduceras ett nytt mopedmärke med namnet Escape på den nordiska marknaden. De har släppt fem olika elmopeder i olika prisklasser (Legend, Smart, Venice, Pulze, RZR), en mopedbil (Quick 3000) och ett arbetsfordon (Goody 3000). De vill med dessa elmopeder förändra industrin och tävla emot de väl etablerade bensinmodellerna. Vi har fått möjlighet att prova tre maskiner och vi måste säga att det första intrycket gav mersmak.
[6] Super Socon ger framtidens mopeder ett ansikte
Super Soco är en ny elmoped som introducerats på marknaden, med mer klös i än de flesta andra liknande modeller man kan hitta. Då stora språng har gjorts inom elteknologin så är det inte mer än rätt att detta miljövänliga tänkande börjar fokusera på fler fordonsindustrier än bara bil. Super Socon har blivit bemött som mopedindustrins Tesla, med ledande kraft och räckvidd gentemot konkurrenterna. Deras design ser ut att komma direkt ur en sci-fi film med ett snyggt enkelt lyse fram, som följs av en smal, stilren kropp som tillsammans med resten av maskinen ger en sjukt grym look.
[7] TEST Audi A6 Avant 2.0 TDI Quattro
Här har vi Avant modellen med tvåliters dieseln på 190 hästkrafter och 400 Nm under den långa huven. Audi A6 är en stor bil. Den mäter nästan fem meter med sina 4943 mm och är 2086 mm bred. Trots detta upplevs den smidig och nätt mycket tack vare motorn och växellådan. S troniclådan växlar fantastiskt mjuk och precist under körning och motorn är rapp och lyhörd. Visst är den lite segare under parkering och när man skall lägga i backen men har man bara litet tålamod så är det inget att nämna. Kan också tycka att Audis diesel motor är lyckad ur fler aspekter än kraft och respons. Motorljudet är nästan helt befriat från dieselknatter och låter rätt skönt. Vet att många inte bryr sig så mycket om detta men det gör jag. Nu är just denna bil så pass ny att den bara gått runt 50 mil under testkörningen så därför kan jag inte göra bilen rättvisa när det kommer till bränsleförbrukningen. Då den har en inkörningsperiod de första 150 milen där motorn slits in. Jag kan berätta att den inte drar så mycket just nu trots inkörning och fyrhjulsdrift. Efter all negativ publicitet efter Volkswagens dieselgate har mycket kraft lagts ner på att detta inte skall upprepa sig. På papperet släpper den ut 138–132 gram koldioxid per kilometer och klarar Euro 6 klassificeringen.
[ 2022, nr 3 ]
[1] TEST TGB Blade 520i EPS T3A
Vi har skrivit mycket om TGB på slutet och anledningen är att de expanderar starkt i Sverige och erbjuder produkter som passar den svenska marknaden mycket väl. Nya Blade 520i EPS är definitivt ett sådant exempel och det är med stor spänning som vi tar ut en maskin som enligt produktspecifikationen kan erbjuda de stora drakarna en rejäl kamp på ett test i verkligheten! Första intrycket Den här fyrhjulingen utstrålar attityd. Det är lustigt hur vi, när vi testade Blade 500i bara för några månader sedan inte kände samma sak, men den här gången så matchar den grå färgen, miljön och utrustningslistan våra förväntningar och lite till. TGB Blade 520i EPS har ju, förutom styrservon, en grå färgkombination som passar fordonet väl och även en stel bakaxel i svingarmskonfiguration som också passar maskinens användningsområde mycket bra.
[2] TEST Goes Wolfram Limited Edition
En mycket trevlig modell från Goes. Den är bekväm både i terrängen men kanske mest på vägen. Traktorregistrering och ett bra pris, plus tre års fabriksgaranti gör saken inte sämre. Från Goes kommer i Iron EPS denna 400 kubik starka fyrhjuling. Bränsleinsprutning och smidigt styrservo gör den till en bekväm, smidig och rapp maskin för både terräng och väg. Under den bekväma och något mer breda dynan än normalt sitter en vätskekyld 1-cylindrig, 4-taktsmotor med 4 ventiler. Effekten är 26 hästar vid 7 500 v/min och det räcker till för det flesta sysslorna på gården. Motorgången är mycket fin och motorljudet är härligt att höra på även under längre stunder.
[3] TEST Hisun Forge 550 EFI
Hisun är ett välbekant märke som funnits i KGK Motors ägo under flera år. Numera har Olle Olsson Bolagen tagit upp detta märke i sin portfölj och kompletterar sitt redan starka utbud genom en gedigen satsning. Just deras Hisun Forge 550 är en modell som passar in för en bred publik och är den första modellen vi sätter tänderna i då vi fick tillfälle att provköra den hos Bergby Motorcenter AB i Vendel. Testmodellen hade lite extra utrusning med både hasplåt under, extra vinsch bak och ett plogfäste fram som inte ingår i vanliga fall.
[4] TEST Pit King
Här är en liten, men kaxig hoj. Pit King heter den och den har massor med attityd. Liten är den på nästan alla sätt men däcken är rejält breda vilket ger den ett rätt så rejält ”monkey” stuk. Fjädring har den framtill men bak är den utan. Detta gör att den upplevs som lite stötig även om däcken med sin volym ger en viss fjädring. Kul att köra Den lockar verkligen fram busfröet i en och man har kul när man kör. Motorn är en gräsklipparmotor på 196 kubik som ger 5,16 hästar vid 3 600 varv/min. Växlingarna sker helt automatiskt så det är bara att gasa och bromsa. Du har med andra ord ingen koppling, utan där kopplingen brukar vara placerad är bakbromsen och frambromsen är som brukligt på höger sida. Inga reglage vid fotpinnarna alls.
[5] Nya Jeep Wrangler
Vid första anblicken känns inte nya Jeep Wrangler som en rejält uppdaterad modell, men det är den. Uppdateringarna är mer subtila och syns inte direkt när man ser bilen men de gör en enorm skillnad. Vår dragbil är nya Wrangler Rubicon Unlimited. Det betyder att den är en fyrdörrars Wrangler och att den är rejält förberedd för svår terrängkörning . Denna testbil har fått den nya dieselmotorn också, vilket i sig själv är ett stort steg framåt. Bättre motorgång och förbrukning helt enkelt. Komforten har förbättrats enormt, mycket på grund av den mjukare karaktären på dieselmotorn, men helheten kommer också in som den uppdaterade ergonomin i framsätet. Detta gör Wranglern till en så mycket bättre bil än dess föregångare. Kvar har man äventyrsbilens bästa egenskaper som i– och urkopplingsbar krängningshämmare, hög- och lågväxel, låsbar diff, hög markfrigång och stora däck. Mycket av det som gör Wrangler till en rejäl äventyrsbil är ju dess kompetens i dålig terräng, men det är också lite av vad som kan vara en nackdel på den asfalterade vägen. Man upplever rätt så mycket turbulensvindbrus från den flacka vindrutan och ganska så mycket ljud från de grova däcken tränger igenom den inte allt för ljudisolerade karossen. Men som jag var inne på tidigare är förbättringen enorm från förra modellserien.
[ 2022, nr 3 ]
[1] TEST CAN-AM SPYDER ROADSTER 990 SEMI-AUTOMAT
  Under en vecka fick jag möjligheten att testa Can-Ams vidunderliga trehjuliga krabat Spyder. Jag gick ganska snabbt från lite skepsis till mycket frälst. Jag har några års erfarenhet från motorcyklar och en massa års erfarenhet från ATV och snöskotersidan och här verkar det som allt mötes i Spydern. Den har nu funnits ett par år och nytt för i år är en semiautomatisk växellåda som får med beröm godkänt.
[2] TEST: CECTEK ESTOC 500 EFI
Med ny design, som borde väcka de flestas intresse, så har Cectek till i år åter tagit fram en maskin som är något extra. Som tur var så fick vi möjlighet vid vår körning att prova både fjolårets nyhet Quadrift och årets Estoc mot varandra för att känna skillnaden. Rent designmässigt är det stora skillnader och tyckte man fjolårets var läcker, så måste årets kännas ännu bättre
[ 2022, nr 3 ]
[1] TEST KTM 525 XC
Inget fattas denna raket från Österrike. En riktigt potent motor som sitter i ett racefärdigt chassie. Denna orange färgade bomb gör att du har en helt galet rolig vägmaskin som går utav bara fanken även på banan om den nu inte hade varit strypt vilket den nu är då den är vägregistrerad.
[2] TEST ARCTIC CAT 550S
Inte helt överraskande så lanserar nu även Arctic Cat en maskin med styrservo. I deras fall har de fokuserat servot på en maskin i mellansegmentet, där den återfinns på deras 550 maskin. Kanske ett segment som inte har de tuffaste eller coolaste motorstorlekarna, men ett segment som passar både privat, arbete inom skogsbruket, och de som behöver hjälp inom entreprenadbranschen.
[3] PROVKÖRD ACCESS SP450
Från Taiwan kommer Access SP450. Den erbjuder exakta köregenskaper och en gedigen känsla som gör att man snabbt får ett stort förtroende för den på vägen.
[4] PROVKÖRD ADLY 320U WORKMAN 4WD
Här är Adlys arbetsmaskin. En vätskekyld 272 kubiks 4-takts motor ser till att man kan dra lättare lass i skogen och göra andra nyttigheter i stugan eller gården.
[5] TEST GOES UTX/UTV 500
Allt fler och fler ATV-tillverkare kommer på marknaden med UTV fordon. Nu har det välkända och etablerade märket Goes, till den här säsongstarten, kommit med sitt UTV-fordon.
[ 2022, nr 3 ]
[1] HISUN 500 XI6
Hisun är ett märke som under årens lopp tagit konstanta steg och utvecklats kontinuerligt till att bli en maskin med robustare lösningar till att bli bättre på alla fronter. Ett numera etablerat märke, bättre motormässigt och överlag med smartare lösningar.
[2] CAN-AM SPYDER ROADSTER RS-S
Här har vi en annorlunda maskin som vänder folks huvuden vart man än far. Farkosten heter Can-Am Spyder RS-S och den är ett 3-hjuligt motorfordon som man kör på med vanligt B-körkort.
[3] ADLY CONQUEST 600 PROFESSIONAL
Kanske en av de snyggare maskinerna på gatan med sina ”Audi” lampor fram och stilrena design. Men nu är det inte bara form utan även funktion på Adlys Conquest 600 Professional.
[4] SUZUKI KINGQUAD LT-A 750 XP
Det är nu 25 år sedan Suzuki började sälja sina fyrhjulsdrivna fyrhjulingar på den svenska marknaden. Suzuki torde därmed vara det fabrikat som funnits längst på marknaden med fyrhjulsdrivna ATV. Nu passar man på att fira detta med en speciell ”25 års Anniversary Edition” modell.
[5] Redknows- ett larm för din fyrhjuling?
Under många år har stöldskydden utvecklats i takt med teknikens utveckling. Tidigare låste man sina fordon med kätting där man numera kan använda sig av olika typer av spårsändare för att övervaka sitt fordon.
[6] Nomad – en vattenspruta med tryck i
En nomad är en person som vandrar från ställe till ställe med ingen specifik fast plats att bo på. Ett kännetecken, för åtminstone nomaderna i Afrika, var att de tvingades bära med sig vatten under sin resa. Något som är en likhet med den produkt vi fått testa här.
[ 2022, nr 3 ]
[1] CAN-AM OUTLANDER 800 XT
Can Am har verkligen lyckats med att leverera en maskin på en helt ny nivå med sin Outlander 800 XT. Inte nog med att maskinen har styrservo, som är mer och mer vanligt nu för tiden, den har dessutom en otroligt bra fjädring som gör att komforten i körningen hamnar på en helt annan nivå än tidigare och jämfört med sina konkurrenter.
[2] Yamaha Grizzly 300 automatic
Direkt ur transportlådan kom denna lilla, nätta maskinen i våra händer för en testkörning. Den var så färsk att plastskydden inte hade hunnit avlägsnas över vissa känsligare detaljer. Allt var purfärskt och den hade inte dessförinnan demonstrationskörts. Det var med spänning och nyfikenhet vi tog oss ann den. I första hand för testkörning och fotning och naturligtvis en mer ingående titt på detaljerna. Dess läckra djupblå färg passar väl in på maskinen och företagets grundfärger på maskiner.
[3] PRODUKTTEST Marushin RS-MX Marushin XMR CARVE KIDS
För allt fler ATVåkare har hjälmar blivit en större sak. Inte kanske bara på grund av designen, utan mer på grund av att man är ute efter en säker hjälm som framförallt inte väger så mycket. Vikt och säkerhet har länge förknippats att gå hand i hand. Men med utvecklingen av material har dessa tidigare sanningar börjat raderas ut med lättare och säkrare hjälmar som följd. Kanske inte alltid billiga, men vilket pris har egentligen säkerhet?
[4] HONDA TRX 500 FE
Här kommer Honda med en helt ny maskin. Det är inte lite förändringar från förgående årsmodell. Före denna uppdatering har TRX 500 FE mer eller mindre varit sig lik från och med 2005 med mindre förbättringar genom åren men nu slår Honda på med storsläggan och radar upp nyheterna.
[ 2022, nr 3 ]
[1] Z Force – en kraft att räkna med
Ännu en UTV från ATV Sweden som ger en sportig känsla på flera plan. Om än man känner igen konturerna på denna maskin, så osar den sport från front till bakdel. Trots ett sportigt utseende kan man även få med sig utrustning på olika sätt.
[2] Vi får en maxad körupplevelse
Marknaden fylls just nu av traktorregistrerade ATV-fordon och Can Am är med och leder marknadstrenden genom att erbjuda en rad attraktiva alternativ för den köpare som vill kunna ta med maskinen både i terräng och på väg, och som dessutom är ute efter de funktioner som Outlanderserien ger. Vi tar en titt på toppmodellen Outlander MAX PRO T3 1000 och blir rejält imponerade!
[3] Accessen ger blodad tand
Access är ett fabrikat vi tidigare provat på och som vi anser håller en bra klass. Numera återfinns detta fabrikat i KGK motors produktportfölj. Fortfarande lika intressant och då både med EFI och servo.
[4] Testbilen: Hur klarar sig familjedragaren?
Denna gång tar vi tag i en bil som mer liknar en familjebil än en rejält biffig amerikanare. Att den kan dra och samtidigt agera stabilt är något att reda ut.
[ 2022, nr 2 ]
[1] TEST Polaris Sportsman 570 EPS Öhlins Edition
Nytt för i år är att Polaris gått samman i ett samarbete med Öhlins dämpare. Ett anrikt märke som funnits många år på marknaden och som tillverkar dämpare för olika ändamål, från den mest hårdföre sportbilsfantasten ända ned till rekreationsfordon som denna Polaris Sportsman 570. Förväntningarna hos oss är höga då det kommer till denna modell. Smidig motorkaraktär Just denna modell har den sedan länge väl presterande 570 Prostarmotorn som ger 44 hästkrafter. En encylindrig motor med dubbla överliggande kamaxlar. När 570 segmentet introducerades på marknaden för flera år sedan fick många upp ögonen för att en mindre motor även kunde göra arbetet där man tidigare trott större är bäst och valt 1000 kubikare i motorstorlek. Fördelen är att man med en mindre motor både får lägre vikt, den känns smidigare, samt att maskinen är bränslesnålare. Polaris Prostar motor har just dessa egenskaper samt även ett bra bottenvrid, tillsammans med att den är mycket lättkörd. Själva gasresponsen är nog en av maskinens större fördelar. Då är det inte som på en del snöskotrar, där den kommer snabbt och direkt, här gör den som du vill. Känner du att du initialt vill smygköra är det inget problem. Behöver du tvärgasa för att ta dig ut ur en knivig situation så går även det. Just denna körkänsla är något av ett signum för Polaris oavsett motor, men det framträder lite tydligare på de mindre motorerna. Skall man även nämna en annan detalj gällande motorkaraktären så är det hur mjukt Polaris lyckats avsluta accelerationsfasen då man uppnår motorns maxgräns för traktorregistrering. Runt 60 km/h ser motorstyrningen till att få ett lugnt och följsamt avslut som gör att det känns som ett naturligt avslut på accelerationsfasen. En detalj som också är väl värd att nämna är att motorn endast drar 0,9 liter per mil efter landsvägen.
[2] TEST TGB Blade 1000 LTX T3B med TJD XTrack 45 bandsats
För ganska precis ett år sedan (juni 2019) lanserade TGB sin Blade LTX 1000 som redan då föll oss på redaktionen i smaken. Det här är ett allsidigt kraftpaket som med sin dubbelsitskonfiguration passar till både arbete och fritid. Vi har återigen fått testa denna maskin, men med TJDs XTrack 4S-bandsats monterad. Här är våra intryck! Första intrycket Precis som i förra testet så älskar vi den här fyrhjulingen för sin design, snygga färgsättning och sin storlek – en fullstor maskin som förtjänar att vara flaggskepp för TGB.
[3] TEST Sur Ron Light Bee Model X
Vi har testat Sur ron Light Bee Model X, en el-cross med stor lekfullhet. Sur ron är ett kinesiskt märke som gör el crossar. I Sverige finns modellen Light Bee Model X, samt en annan modell som kommer med blinkers, backspeglar och lite andra tillbehör, den är också strypt så den går i den lagliga hastigheten för att bli registrerad som en EU-moped. Vi har då fått testa Light Bee Model X, vilket är modellen som inte är en EU-moped och således inte har tillbehör eller är strypt. Light Bee är en väldigt rapp och lättmanövrerad cross som du enkelt tar dig fram med på både väg och ute i terrängen. Med sina 50 kg och en motor på 6000W och 200Nm så tar du dig fram utan större problem på alla de ställen du vill åka på, bara ett vrid på gasen och du kan lätt studsa över en sten eller andra hinder på bakhjulet.
[4] TEST Ford Ranger Wildtrak
Det är utan tvivel då man sätter sig i en amerikanskbyggd bil att den luktar arbetsbil lång väg, särskilt då den ingår i Ranger familjen. En Ranger med modernt utseende och som numera tas till Sverige med två motoralternativ där vi fått möjligheten att testa den nyare varianten i form av en diesel med biturbo på hela 500 Nm vridmoment. En något mindre motor än sin föregångare men som ändå ger både kraft och hästkrafter för arbete och dragförmåga som passar en bred publik. En amerikansk pickup är något många suktar över. Jänkarna är kända för att göra fordon som gillar att dra och lastas mycket på. Många vänder initialt blicken mot Dodge men där brukar prislappen oftast skjuta i höjden. Just Ranger är en modell där man får det mesta på köpet redan från start. Genom att välja någon av de fördefinierade modellerna får man med lite olika i startpaket typ motoralternativ, storlek m m. Sedan finns det några mindre val man måste göra, typ manuell eller automatisk växellåda, färger, dragkrok m m för en slutlig produkt. Just när det gäller dragkrok kan man välja bland lite olika alternativ där den med maximal släpvagnsvikt ligger på 3500 kg. Utsidan har traditionella pickuplinjer med en instegsramp nedanför dörren som standard. Modellen vi körde kallas för Double Cab Wildtrak i listorna då man även har 3 säten bak. Denna modell är den mest utrustade av alla med 8” pekskärm där man kan ställa in allt från radiokanaler, se över bilens system och inställningar, musiksystem, navigationssystem till att koppla upp sin mobiltelefon för att spela musik. Utöver detta är skärmen kopplad till backkameran så man har bra överblick bakåt även i mörker, förutom backsensorerna som är standard. Nämnvärt är också att den har ett 220 volts integrerat uttag, samt att man kan montera en dieselvärmare eller motor-/kupé-värmare för de kallare vinterdagarna.
[ 2022, nr 2 ]
[1] TEST GOES 520 EPS
Nu börjar styrservo verkligen hitta en nisch i de mer prisvärda modellerna. Goes gör helt rätt då man tagit fram en modell för under 60 000 SEK som har styrservo. Verkligen ett framsteg i kriget om kunderna.
[2] TEST RAM 1500 ECODIESEL
Nu kommer äntligen Dodge RAM med en Ecodiesel som lätt lastbil, mycket efterlängtad. Frågan man ställde sig innan man satte sig i den lätta lastbilen var hur pass bra detta fordon kan utmana konkurrenterna inom samma segment på marknaden?
[3] TEST POLARIS SPORTSMAN 1000 XP EPS
Polaris har nu slagit på stora trumman när man införde Sportsman 1000 som ny modell. Modellen innehåller den motor som tidigare återfunnits i den sportigare Scramblern. Vid motorintroduktionen i fjol var det enbart en tidsfråga innan denna motor skulle sitta i en Sportsman.
[4] TEST CAN-AM OUTLANDER 6X6 650 DPS T3
Äntligen kom då Can-Ams sexhjuliga maskin med en mindre motor och då självklart med en mindre prislapp. Nytt för i år är också att de bara går att få som T3-traktor. Detta är en bra nyhet för alla som behöver en riktigt rejäl dragare med mycket brett användningsområde.
[ 2022, nr 2 ]
[1] TEST Linhai 300 Promax
Mindre fyrhjulingar går ofta lite osedda förbi. Inte sällan stirrar man sig blind på motorstorlekar istället för att se till vilken nytta eller vilket arbetsmoment som en fyrhjuling skall användas till. Vi har kört en Linhai 300 Promax och skall ge en bild av hur den är, samt ge några exempel på arbeten som den passar till. Design gör skillnad Linhai 300D Promax är en ny modell i deras lineup. Ser man generellt till Linhais produkter har de tidigare inte satsat så mycket på utseende och karaktär utan mer på funktionalitet och att hålla ett lägre pris
[2] TEST Seqway Fugleman T3
Segway har sedan de introducerades i Sverige tagit marknaden med storm. Det är ett märke man känner igen namnet på sedan tidigare och som nu i ATV-branschen inte har sparat på krutet gällande att ta fram modeller som både skall se fräscha och moderna ut, samt kännas rejäla. Just Fugleman är deras större UTV, en arbetsmaskin med muskler. Ser man på specifikationen så finns det två versioner av denna arbetsmodell där vi har testkört UT10X med mer utrustning. Design till ny nivå Vid första anblicken känner man att designteamet hos Segway verkligen har arbetat för högtryck för att se till att färger, utseende och former skall mätta ögats intresse. Halogenstrålkastarna fram ser till att ge en aggressiv look under den vita huven med det svar/röda luftintaget. Man fortsätter att arbeta med färgkombinationen över hela fordonet i en intressant design där den röda rörramen ger konturer mellan de olika delarna på fordonet. På just denna modell har man satsat lite extra på utrustningen. Det sitter bland annat lättmetallfälgar där de snyggt satt en röd ring på fälgen som en extra snygg detalj.
[3] FIRST RIDE Kayo Racing AU 110
För de yngsta motorentusiasterna har sedan några år Kayo Racing erbjudit några riktigt intressanta maskiner och de växer nu stort både här i Europa och i Nordamerika. Nytt för i år är att ATV Sweden blir ny generalagent för Norden med bl.a. bättre garantivillkor som en positiv effekt! Vi tar ut coola AU 110 på en sväng tillsammans med en entusiastisk elvaåring som testpilot. Första intrycket Den här helt nya modellen har det mesta som en fullstor ATV har, men i mindre skala och ger ett mycket stabilt intryck både vad gäller utseende, design och kvalitet. Kayo är ett av de starkast växande ATV-märkena på marknaden just nu och det är otroligt kul att se att mini-ATV:er fått en plats i modellprogrammet – och med en mycket trygg generalagent i ryggen i form av ATV-Sweden! Både körupplevelsen och känslan av motoreffekt får redan efter ett par minuters körning tummen upp från vår testförare.
[ 2022, nr 2 ]
[1] TEST Can-Am Outlander MAX 6x6 XU+ 650
an Am tog fram sin 6x6 i Finland 2013, fast då var den utrustad med deras 1000 kubiks V-Twin motor. En skandinavisk produkt för den skandinaviska marknaden. Ett fordon som är utvecklat för att kunna lasta mycket, men samtidigt genom att bygga flaket och lämmarna så man kan transportera olika saker på flaket. Mjukstarter Den här modell var finnarna riktigt stolta över då vi körde den utanför Rovaniemi för första gången. En produkt med både snygg design och funktionalitet för att klara en mängd olika arbeten. Just flaket, och hur man kunde anpassa det efter vilken typ av last man skulle köra, var en stor positiv egenskap. Numera sitter det en 650 kubiks vätskekyld V-Twin motor som ger 59 hästkrafter i maskinen.
[2] TEST Polaris Sportsman 6x6 570 EPS
BIG BOSS är ett kaxigt namn som Polaris namngett sin 6-hjuliga arbetshäst till. Ett fordon som fått visa färg i allt från grövre arbeten till tuffa utmaningarna som bl a den amerikanska armén ställer på sina fordon som man använder världen över i olika uppdrag och klimat. Att kunna agera i alla olika miljöer är ett grundkrav på denna modell. Stryktålig Big Boss har funnits under många år. Drivlinan har fått ett par uppgraderingar från kedja till kardan under dessa år. Genom att fordonet även använts i militärt bruk så har också chassit fått uppgraderingar för bättre stryktålighet och man hittar nu solida metallramar i hela konstruktionen. Just denna modell har den moderna encylindriga, vätskekylda Prostar 570 motorn på 44 hk. En motor som har ett bra grundgasgensvar i gasen där man mjukt och följsamt startar den från stillastående med full kontroll. Gillar man att busköra så trycker man in gasen mer direkt så får man omedelbart ut mer av motor. Denna egenskap med smygkörning är framförallt värdefull då man sitter i skiten i ett dike eller där greppet från däckens mönster sakta skall bita sig fast i underlaget. Kan man smyga i gång så bibehålls greppet och man kan exempelvis klättra uppför en brantare dikeskant. Är däremot gasegenskaperna mer hetsiga så är risken att man river lös fästet med däcket där smygkörningen övergår till att man spinner lös.
[ 2022, nr 2 ]
[1] TEST: Polaris Sportsman 570 6x6 EPS Traktor A
Sportsman kommer i många olika skepnader. Nu har man sett till att uppdatera sin 6-hjuling rejält till nästa nivå. Men ger 6 hjul något extra egentligen? I denna 6-hjuling har man monterat 570 Prostarmotorn som numera återfinns i många av Polaris olika modeller. Motorn är en encylindrig 4-taktsmotor med dubbla överliggande kamaxlar, samt 4 ventiler. Man skulle kunna säga att det är Polaris flaggskepp då det kommer till motorval.
[2] TEST: Stels 800G Touring EPS
I förra numret skrev vi om Stels nya 850, nu sätter vi tänderna i deras 800 kubikare. Två modeller som ligger väldigt nära varandra, men är det egentligen någon skillnad? Det är mycket som är likt mellan de två modellerna, men det finns ändå saker som är olika. I grunden har denna modell en 800 kubiks, 4-takts V-twin som levererar 68 hk på 6000 varv i ostrypt variant.
[3] TEST: Can Am Outlander PRO T3 1000
Can Am’s PRO-serie är verkligen något lite extra. Den här modellserien genomsyras av kvalitet och körglädje och utrustningslistan är mycket lång. En tidig decembermorgon tar vi ut det senaste tillskottet – Outlander PRO T3 1000 – på ett rejält test i både terräng och på väg. T3-registreringen ger enorma möjligheter och våra upplevelser på denna välskapta ATV kan du läsa mer om i denna artikel!
[4] PRODUKTTEST: TrackR
För den som ofta tappar bort saker finns det nu en medhjälpare där geografin inte spelar någon roll. TrackR är en liten elektronisk manick som skall hjälpa till att hitta dina borttappade saker vart du än befinner dig. Redan när man hör detta blir man nyfiken på hur i hela friden det kan fungera.
[5] DRAGBILSTEST: Volkswagen Passat Alltrack GT 4x4
Den här dragaren har hunnit vara med några mil innan vi gör en summering över dess förtjänster och vad vi har för uppfattning av bilen. Dryga året har den på nacken och det har hunnit bli bortåt 4 000 mil på mätaren. Då har det hunnit uppenbara sig om de förväntningar man hade på bilen uppfyllts eller vad som inte nådde ända fram eller kanske rentav vad som fungerat mindre bra.
[ 2022, nr 2 ]
[1] Test Can-Am Outlander 650 XT
Att det sitter en bränsleinsprutad V-twin i denna maskin tar inte örat fel på. Ett rått ljud som riktigt tränger in i huvudet under hjälmen gör att man njuter. Ljudet är helt klart speciellt och ger maskinen den lilla extra karaktären.
[2] Test Aeon Cube 300
Det finns allt fler ”side by side” eller som det också kallas för UTV på fyrhjulsmarknaden. Ett nytt tillskott är Aeons Cube 300. Vi har testat en nätt arbetspolare som med ett lågt pris och hygglig prestanda kan leta sig ut i en allt större marknad av dessa arbetsmyror.
[3] Test Polaris Sportsman 6x6 -07
Vid en första anblick så ser denna maskin rätt så stor, och kanske lite otymplig, ut. Lastgallrets höjd, samt fordonets längd bygger dessutom på denna illusion. Men hur är den egentligen att köra? Är illusionen en verklighet?
[4] First Ride TNS Utility 650 Polarcat
Det är en kinesmaskin i botten. Men har byggts samman och förändrats för den europeiska marknaden i Luxemburg. Så har fyrhjulingen eller snarare sagt TNS Utility 650 Polarcat kommit till. Vi har fått kör en enkel styrning med maskinen, en så kallad First Ride.
[ 2022, nr 2 ]
[1] TEST ARCTIC CAT TBX700 I XT
Efter att fått testa Arctic Cat TBX700 I XT under några veckor är det lite tråkigt att skiljas från den. Dess största kvaliteter är lastmöjligheterna och att den både är smidig och stark. Just denna modell finns att få i två olika versioner antingen traktorregistrerad eller terrängregistrerad. Vår testmaskin var traktorregistrerad och det betyder att du både får köra i din skog/lantbruk men även på vägen under förutsättning att du minst har körkort AM 15 år. Notera dock att motorled inte är tillåtet. Farten är strypt till 40 km/t. Fler fördelar är en billig försäkring och att du slipper besikta fordonet.
[2] TEST CAN-AM OUTLANDER MAX 1000 X-TP
Denna Outlander är ett rejält får i ulvakläder. Kanske låter negativt, men är inte så. Utsidan på maskinen, samt konstruktionen av den är sådär rejäl som en maskin skall vara med en ordentligt tilltagen motor i botten. Just motorstorleken gör den till ett får i ulvakläder då tyvärr hela motorns kapacitet inte går att få användning för då maskinen i sig är anpassad för väg med hästkraftsreducering som följd. Den som tycker att priset är högt på denna modell skall läsa det finstilta gällande utrustningen då XT-P paketet ger en hel del både för ögat och komforten.
[3] NFX - Nya googles från Dragon
Dragon Snow NFX – Jet Red Split/Red Ionized. Så heter den nya googlen från Dragon som jag har haft möjligheten att testa. Denna tror dom själv mycket på och den ser grymt läcker ut. Mycket av utseendet kommer från att linsen ligger utanpå ramen och att den har en sådan läcker färgkombination.
[4] TEST SUZUKI KINGQUAD 500 XP
En 500 kubiks maskin har jag alltid hävdat är en maskin som blir så där försvenskat lagom ur flera aspekter. Lagom därför att den passar många individers plånböcker och samtidigt ger en ATV med många användningsområden utan att för den delen begränsa sig.
[ 2022, nr 2 ]
[1] TEST TGB Blade 600i LE EPS
TGB presenterade ifjol ett antal nya 600 modeller där servo var en del i nyheten. Nu har vi satt tänderna i deras guld-grå 600 LE traktormodell med servo. En modell som har både 3-stegs servo, samt en skön komfort för er som vill åka fler än en på maskinen. TGB`s 600 modeller har sin 571 kubiks motor med bränsleinsprutning. En motor som ifjol fick en del uppgraderingar både i cylindern, samt med rullvippor till ventilstyrningen för minskat slitage och längre hållbarhet. Bästa vridmoment har man vid 5500 varv/min då motorn ger 53 Nm och maximala antal hästkrafter (42 hk) nås vid 7000 varv/ min. Det senare kan självklart vara svårt att komma upp i genom modellens traktorstrypning. Toppfarten ligger på runt 50 km/h. Strypningen på denna modell är av den typ som begränsas i gasen, vilket gör att man kan trycka in full gas och sedan ser CVT:n till att man kommer upp till maxfart. Motorn och modellen är dessutom byggd för att möta de strängare avgaskraven. Därför sitter det dubbla katalysatorer på maskinen som, tillsammans med syremätaren som ger återkoppling av förbränningen till ECU:n, ser till att minska utsläppen. Motorkaraktären är mjuk och fin även i terrängen där man får motorn att gå enkelt och följsamt redan vid lägre varvtal.
[2] TEST Can-Am Outlander Max Pro 570 T3B
En kompentent och omtyckt modell som klarar mycket tack vare T3B registreringen. Max Pro motorns luftintag, CVT-inlopp och -utlopp, har placerats så högt som möjligt för att förbättra kylning även under våta och leriga förhållanden. Motorn är som vanligt en Rotax och en V-twin. Den levererar 48 hästkrafter och tillsammans med den extra lågt växlade lågväxeln klarar den att dra mycket tunga laster. Förarmässigt tycker jag att man snabbt känner sig som hemma på Outlandern. Det är hög kvalitet på grejerna och allt är välbyggt. Att man lagt ribban högt när det gäller ergonomi och annat är tydligt. Dynan är mycket bekväm och har förbättrats och blivit mer stryktålig. Passagerare platsen är också den bekväm med bra handtag att hålla sig i.
[3] TEST CTEK CTX Battery Sense
Produkten som gör att du aldrig blir utan ström
[4] TEST Sea-Doo RXT-X 300
Nu när sommarvärmen redan slagit till på många ställen av vårt avlånga land känns det inte mer än passande att tänka på semester och varma dagar på havet eller sjön. Nu också när många börjat upptäcka vattenskotrar och deras fördelar. Visst kan man för en oinvigd tycka att en vattenskoter inte är speciellt praktisk utan mer en busa på maskin men det är inte hela sanningen. Undertecknad hade själv en sådan åsikt tills jag fick möjligheten att testköra denna maskin under senhösten i Cypern.
[5] TEST MiniFinder Zepto GPS tracker
Nu börjar det komma mindre larmsystem som man snabbt och enkelt installerar i sitt fordon. MiniFinder Zepto GPS Tracker är en sådan produkt som vi skall kika närmare på. Med en storlek på cirka 4x2,5x3 cm så är denna enhet riktigt liten och enkel att gömma bort. Ifrån början utvecklades denna produkt för att enkelt kunna övervaka och ge information för fleetmanagement hos transportföretag. Produkten används också av dem som enkelt skall föra körjournaler som man kan visa för skatteverket. Förutom dessa vardagliga områden så passar produkten givetvis in som ett fordonslarm, vilket gör att den får ett bredare användningsområde för de som ställer bort sina rekreationsfordon i stugor eller andra oövervakade platser.
[6] TEST Renault Alaskan
Ännu en biltillverkare som ger sig in i pickup segmentet. Renault kommer med en kraftfull off road truck med personbilskänsla. Oavsett om du kör efter landsväg, skogsvägar eller i terrängen så fyller den behoven, sedan att bränsleförbrukningen är i den lägre skalan gör det hela än bättre. Renault är i mångas ögon något negativt, men de har gång på gång visat prov på att de kan det här med transportbilar och inte minst med deras MASTER som är ledande inom det segmentet. ALASKAN är inget undantag, en gedigen konstruktion som byggs vid Nissans fabrik i Spanien borgar för en bra bruks pickis som kommer att hålla länge.
[ 2022, nr 2 ]
[1] TEST Polaris Sportsman X2 570 EPS Nordic Pro Edition T3
Nordic Pro edition är en modell Polaris tagit fram för de nordiska karga och kalla klimatet. I grunden är den en standard X2 570 som man lagt till ett paket med hand-, tum-, motorvärmare, vinsch och lättmetallfälgar. Små detaljer kring tillbehör, men som ger en skön komfort både på våren samt under höstens kallare dagar. Vilka egenskaper är det då som sätter tonen på denna modell och räcker flaket till för att göra den unik? Ursprunget för denna modell är en Sportsman 570 som man lagt till lite arbetsrelaterade egenskaper på. Motorn är en Prostar motor på 44 hästkrafter som ger en smidig, fin och jämn gång genom hela registret. Behöver man snabb gasrespons får man det eller om man behöver smygköra redan från starten så är det heller inga problem. Även då man kommer upp mot den maximala hastigheten för traktorregistrerade fordon ser motorn till att på ett snyggt och mjukt sätt begränsa den maximala hastigheten så att det blir en naturlig känsla.
[2] TEST KAWASAKI MULE Pro MX
Kawasaki levererar här en mycket trevlig side by side med fin känsla. Denna nyhet från Kawasaki är lite av en oförtjänt doldis på marknaden. Finfina egenskaper som ergonomi och smidighet tillsammans med en robust känsla och stilfullhet gör att man snabbt gillar den. Man kan välja mellan terrängregistrering eller traktor, som denna testmaskin är, och traktor är gissningsvis det som kommer sälja bäst ute bland återförsäljarna.
[3] TEST C Force 600 EFI EPS T3
C Force kommer nu ut med en 30-års jubileumsmaskin i en orange färg för att stå ut lite mer. Med sin 580 kubiks motor ser man till att fortsätta leverera modeller i det attraktiva mellansegmentet på traktorsidan. C Force 600 EFI EPS kommer med en 580 kubiks encylindrig motor med 4 ventiler som ger 41 hästkrafter. Just karaktären på gaspådraget är lite annorlunda än man är van vid. Många modeller är lite hetsiga i starten men C Force 600 har en mjukare ingång och tillslag. När man trycker in gasreglaget går motorns varvtal upp mycket långsammare än man normalt är van vid. Fortsätter man trycka in går varvtalet upp lite oproportionellt och sakta allteftersom, tills man kommer till en tröskel där gasresponsen blir normal som man är van vid. Detta innebär att man har ett längre fönster där man kan krypköra i starten. Själva motorn ger full effekt tills man når runt 60 km/h, där kliver varstoppen in och reglerar farten genom att slå av tändningen via ECU:n. Detta kännetecknas av att körningen på maxgas låter lite hostig, men inte på det sätt att det är ett problem eller känns olustigt i maskinen. Släpper man gasen en aning så slutar den och motorn får en jämn och fin gång igen. Just hostigheten låter lite mer än den känns och framträder mer på en encylindrig motor än då man kör en med två cylindrar.
[4] 2019 Ram 1500
Vad kan man säga förutom att den får din tomt att se mindre ut? Mycket, men främst att den är en ytterst kapabel dragare! Först och främst är det nog inte många bilar som är så associerade med snöskoter och dess livsstil som en pickup. Hur många drömmer inte om att ha ett sleddeck på flaket och köra till pudergömmorna som är utspridda lite här och där med två långa nya pudermaskiner där bak? 2019 årsmodell är den femte generationens Ram. Den är helt nykonstruerad från topp till tå, men designen känns igen. Vi hämtade ut den purfärska modellen hos Umeå Vanservice för testkörning. Just utrustningsnivån Laramie är rätt påkostad med 19 Harman Kardon högtalare och skinnklädsel, bara för att nämna lite av godsakerna. Luftfjädringen är kanske det som är modellens största njutning, efter den 5,7 liter stora motorn och dess sång. Man kan med luftfjädringen höja och sänka bilen efter behag och när man drar tungt kan man känna att den anpassar sig efter lasten på ett föredömligt sätt.
[ 2022, nr 2 ]
[1] TEST YAMAHA GRIZZLY 550 EPS 4X4
Servostyrning heter hemligheten bakom den smidiga känslan. Yamaha har valt att göra den väldigt lättstyrd utan att för den delen göra den okänslig och det har de lyckats med. Sedan är motorklassen den mest intressanta för de flesta människor. Den räcker fullt tillräckligt för 95 % av alla de situationer som man kan tänkas råka ut för.
[2] TEST POLARIS SPORTSMAN 800 EFI 6X6
Den som kikat på en 6-hjulig ATV någon gång har säkert känt att storleken visst har haft betydelse i valet, och då inte alltid i den positiva bemärkelsen. Men är den verkligen så stor som den ser ut för att vara. Både ja och nej. Men det finns en stor faktor som verkligen talar för denna maskin och det är komforten, samt arbetskapaciteten.
[3] TEST HISUN WORKING KING 500
Knappt har vintern släppt sitt grepp i norr och vårbruket börjat ta form i söder, då har jag haft tillfälle att köra en äkta Kines. När det talas om Asiatiska maskiner ryggar flera tillbaka. Främst utifrån den boom som gick genom ATV-Sverige för ett par år sedan.
[ 2022, nr 2 ]
[1] HONDA TRX500FA
Det första man märker när man kör den är, hur stabil den är och hur fin växellådan är. Generös garanti och bra motor förstärker den positiva känslan.
[2] YAMAHA GRIZZLY 450 EPS
Nu kommer den tredje fyrhjulingen i Yamahas arbetsklass med styrservo. Grizzly 450 EPS är som sina större syskon fast en storlek mindre.
[3] Polaris Sportsman 550 XPS Forest
En maskin i 5oo kubiks segmentet brukar man säga räcker till det mesta, både om man vill dra en del last eller behöver ta sig ut till sitt skogsskifte. Dessutom blir det inte sämre om maskinen både har styrservo samt innehar komfort. Egenskaper som präglar denna maskin men där den även visade sig ha en del trängre brännheta egenskaper.
[4] Can-Am Outlander T3
Här har vi ett äkta motorredskap i form av en fyrhjuling eller var det en traktor? Nej, känslan är fortfarande en fyrhjuling när man kör den fast visst känns den lite annorlunda med den fjädrande stolen med ryggstöd istället för den vanliga dynan.
[ 2022, nr 4 ]
[1] TEST CAN-AM T3 MAX 500 DPS
Traktorn är här för att stanna. Varför kan man undra? Svaret är enkelt. Med denna registreringsform behöver du inte välja mellan terräng eller väg. Du får båda. Billig försäkring, lättare att få avdrag gjorda mot skattemyndigheten när du har denna. Du slipper besiktningen. Den enda nackdelen är som jag ser det strypningen till 40 km/t. Traktor dyna Nu tillkommer det ett par saker som tillverkarna måste gör på fyrhjulingen för att kunna få den godkänd som traktor och det är bland annat traktorsätet. Till i år har Can-Am lyckats få igenom marknadens kanske bästa version av traktordyna i just denna Outlander T3. Du har inte längre den otympliga stolen som tidigare fanns.
[2] TEST POLARIS RANGER 400
Polaris har ett gediget och genomarbetat UTV- program genom sina olika Ranger modeller. Utöver antalet modeller så finns det dessutom en motor för varje smak. Allt från diesel-, el-, till bensinmotorer i olika storlekar. Om man inte är ute efter en värsting UTV, men tycker att lastkapaciteten är en nyckelfaktor, så kan en Ranger 400 helt klart vara av intresse. Hytt för sommar och vinter För 129.900:- kan en Ranger 400 bli din. Ett bra alternativ om man både är ute efter komfort, men samtidigt kräver den där extra lastförmågan. Nu är den variant som vi kört påkostad med extrautrustning i form av hytt med tillhörande värme för 41.500:-. En komfortdetalj som man noga skall överväga att investera i om man planerar att köra den under hösten eller varför inte året runt. Själva hytten är utformad så att det enkelt går att se ut och få god överblick runt omkring, då både dörrar och övriga öppningar till största del är gjorda av polyplast med ramar i metall.
[3] FIRST RIDE ARCTIC CAT WILDCAT 1000 LIMITED
Wildcat är en snygg side by side med kraftfull motor, otroligt tilltagen fjädring för snabba race i oländig terräng. Chassiet, som är av rörkonstruktion är utanpåliggande och ger Wildcaten dess grymma utstrålning. Men det är inte bara design, utan denna typ av konstruktion gör det möjligt att skapa ett terrängmonster som denna. Ju hårdare men pressar den desto mer ger den tillbaka. Fjädringsvägen är hela 46 cm bak och 43 cm fram. Artikulering Som en före detta jeepägare, som ofta var och körde i svår terräng, lärde jag mig tidigt att krängningshämmare är lika dåligt bredvid vägen som de är bra på vägen.
[ 2022, nr 5 ]
[1] TEST YAMAHA GRIZZLY 700 EPS SE
Ett beprövat kort med mycket björnkraft i ett smidigt chassi. Kraftkällan består av den välkända encylindriga 4-taktaren på 686 kubik. Den ger mer kraft än vad de flesta någonsin kan tänkas behöva, framför allt med lågväxeln i. Kraftfull motor 686 kubikaren är mycket kraftfull. Man har verkligen en björn mellan benen. Kraften är tillgänglig direkt. Något ryckiga starter kanske en del skulle säga, men i förhållande med andra kraftfulla fyrhjulingar på marknaden tycker då jag, att den är väluppfostrad och mjuk. Motorbromsen måste jag också skriva några rader om. Den är ganska så subtil vid vanlig körning men skiner verkligen upp när man drar tung last utför. Bromsar Här funkar det bra. Visst är det lite si och så med känslan vid inbromsningarna, som sig bör med så stora terrängdäck, men den stannar snabbt och kontrollerat. Man lär sig snabbt hur mycket bromskraft man behöver använda.
[2] 2014 YAMAHA VIKING
Vi fick möjlighet att åka med och fota under Yamahas pressvisning. Tyvärr fick vi inte köra, då det bara fanns en maskin i hela Europa och den var hårt uppbokad på mässor och andra uppvisningar. Åkturen visade att man sitter bekvämt även om man är storväxt. Yamaha har på ett fiffigt vis, genom att vinkla mittendynans ryggstöd bakåt fem grader, gett plats åt storväxta axelpartier. Förarplatsen går också att flytta fram eller bak 45 mm. Golvet är platt och gör att man lätt kan komma in och ur maskinen. Vi gillar även lösningen där Yamaha har en liten avskiljare mellan fotpedalerna och passagerarnas fotplatser. Detta gör att det inte går för passagerarna att råka komma i kontakt med gas eller bromspedal. Passagerare har ingen ratt att hålla sig i, men i stället finner man ett justerbart handtag för detta. Detta är lätt att snabbt justera. Självklart finner man säkerhetsbälten till alla, men man finner även en kontrollampa som lyser röd så länge någon inte har på sig säkerhetsbältet. Det finns också en lampa som skall upplysa alla om att ha hjälm på dig. Den har dock ingen aning om du har det eller inte utan är en rent informativ lampa. Som vi inte tycker skadar att den finns. Hjälm skall alltid användas på en fyrhjuling.
[3] TEST CAN-AM OUTLANDER 650 XT
Till modell året 2013 fick denna populära Can-Am en liten höjning i motoreffekten. Antalet hästar ökade från 60 till 62. Just hästkrafterna är något som Can-Am gjort till sin marknadsföringsgrej. Mycket energi läggs på att vara starkast i sin klass. Detta märker man även när man kör den. Den upplevs som rapp och effektfull. Ryckiga starter Tyvärr lite väl ryckig i starterna bara. Det hade inte skadat med en lite mjukare motorkaraktär just när man ska starta. Det märks mest med lågväxeln ilagd. CVT arbetar för övrigt utomordentligt bra både på grusväg som i svår terräng, bara man har startat upp. Växelväljaren är i det stora hela lättarbetad och du byter enkelt mellan hög, låg, back och parkering.
[4] TEST CF MOTO ZFORCE 800 EFI
CF Moto har med sin ZForce 800 EFI ytterligare byggt på sitt modellprogram utifrån sin tidigare 600:a. En maskin som inte är helt olik Polaris RZR, om man tittar på dem från sidan, men där ZForce:n ändå har sina egna linjer och utseende. Efter introduktionen av 600:an var det nog många som såg det som en relativ lågoddsare, att det skulle komma en 800:a som efterföljare. Utseendemässigt har maskinen en hel del karaktär med snygga detaljer och dekaler. Att maskinen känns kaxig kan ingen gå miste om med rejäla sportstolar, ställbar ratt och en inredning som känns genomarbetad från instrumentpanel till passagerarhandtag.
[ 2022, nr 6 ]
[1] 2014 YAMAHA GRIZZLY 700 EPS WTHC
Jag vet att vi hade en Grizzly 700 i förra numret (var av årsmodellen 2013) men nyheterna på denna årsmodell av Grizzlyn gör att jag känner att den måste med igen. Kombinationen av ord – WTHC gör helt enkelt så mycket att Grizzlyn trots att den ser i det närmaste oförändrad ut till det yttre till en helt ny maskin. Vissa saker är dock sig lika och det är förutom utseendet även smidigheten. WTHC Wide Tread High Compression står denna förkortning för. Det betyder lite förkortat att den är bredare, har andra däck och högre kompression i motorn.
[2] Polaris Scrambler 850 XP HO 2013 Den moderna maskinen med bandsats
Polaris Scrambler är en av de maskiner man vill åka ut och ha kul med då snön kommer och bandsatsen sitter på. I grunden utstrålar maskinen lekfullhet och attityd. Med bandsats blir det ytterligare en möjlighet och en säsong man kan använda den i. Grunden i maskinen gör den enkel och lättillgänglig. Polaris Scrambler får symbolisera den moderna maskinen som man, med bandsats, kan använda även för vinterbruket. Visst utstrålar maskinen mycket modernitet, samt att tekniken i den är av yttersta kvalitet. Redan i grunden har maskinen en god komfort, något som bara blir bättre då man sätter på bandsatsen som överbryggar de djupare guppen och gör ojämnheterna mindre.
[3] Polaris Sportsman 6x6 BigBoss 2010 med bandsats
Den tredje kategorin av maskiner med bandsats är den som är mer arbetsrelaterad. När det gäller Polaris har man tagit fram en rejäl bandsats som skall monteras på deras Sportsman 6x6. Maskinen i sig används en hel del av amerikanska armén vilka då inte bara använder den sommartid utan även vill använda den vintertid. Så naturligtvis finns det även en bandsats för denna maskin. Presenning ett tips På sommaren är denna maskin rejält tilltagen för att man skall kunna lasta och få med sig allt mellan himmel och jord. Att transportera utrustning är en fröjd då det ryms mycket på flaket. Ett tips är att täcka över flaket med en presenning eller något liknande så att det inte fylls av den snö som alla bandsatser drar upp då man kör.
[4] CF Moto Terralander med bandsats
Då snön lagt sig på backen är det skönt att kunna byta till bandsats och på så sätt förlänga nyttjandet av fyrhjulingen över vintersäsongen. En ökad nyttjandegrad som kan vara väl värd pengarna om man räknar på investeringen utslagen på årets alla 12 månader. Vill man dessutom ha rejält med belysning kan en extra ledbelysningsramp vara en bra investering. Men, finns det då några fallgropar i att investera i många tillbehör och är det några saker man bör tänka på? Jo, faktiskt. Under ett par års tid har monteringen, samt inköpen, av tillbehör till fyrhjulingen ökat dramatiskt. Medvetenheten om att kunna använda fyrhjulingen under större delen av året, samt till flera olika arbetsmoment har visat sig bli mer och mer viktigt för slutanvändaren. Tatou 4S Gällande bandsatser har Tatou varit en stor aktör sedan flera år tillbaka. Denna tillverkare har gått i spetsen och sett till att ta fram bandsatser som både skall gå att använda sommar som vinter. Just en Tatou 4S, för körning året om, var monterad på den Terralander vi har kört. Själva monteringen är egentligen inte så svår trots att bandsatsen både ser stor och otymplig ut. Övergripande beskrivet så monterar man ett par järn på A-armarna så att man kan skruva fast en justeringsarm från bandsatsen i dessa. Efter detta skruvar man fast bandsatsen där hjulen satt. Viktigaste sekvensen i arbetet är justeringen så styrbandens anläggningsyta ligger under styrspindeln, samt att justera in styrbanden gentemot varandra. Just dessa två detaljer är de viktigaste momenten vid injusteringen av bandsatsen. Utan styrservo kan det bli riktigt muskelkrävande om man gjort fel.
[5] TEST CAN-AM OUTLANDER 6x6 1000 XT
Can-Am tycker inte att fyra räcker. En av de stora snackisarna den senaste tiden har ju lanseringen av Can-Ams 6x6 varit. Vi blev inbjudna till Can-Ams fabrik i Rovaniemi och vi fick lägga vantarna på den rykande färska finsk byggda sex-hjulingen som är ritad och byggd just i Rovaniemi. Den är direkt inriktad på att konkurrera med Polaris Sportsman Big Boss 6x6 som har funnits helt själv på marknaden sedan 2007. Can-Am tog en Outlander och började bygga, men viktigt var att hela bygget skulle inkorporera tillbehörstänket, som genomsyrar hela marknaden idag. LinQ heter det på Can-Amspråk. Visst känns det att det är en nyare maskin jämfört med Big Bossen. Du har bättre ergonomi och bättre utrustningsnivåer, men samtidigt kostar det därefter också. I grundutförandet kostar den 162 375 kronor inklusive moms och det kan jämföras med Polaris Sportsman Big Boss 6x6 som kostar 139 875 kronor. Det är 22 500 kronor mera, men du får som sagt en betydligt mer modern maskin.
[ 2022, nr 2 ]
[1] TEST POLARIS SPORTSMAN 570 EFI EPS FOREST
Polaris utvecklingsavdelning presenterar i år den helt nya Sportsman 570 EFI, med eller utan servostyrning. En introduktion som låg helt i tiden med tanke på att den gamla Sportsman 500 funnits under en lång tid och är världens mest sålda ATV-modell genom tiderna, så här långt. Med andra ord en trotjänare och Polaris flaggskepp då det kommer till försäljning. För att ställa populariteten i paritet med siffror såldes den miljonte Sportsman 500 H.O. under 2013. Om man ser till alla dessa fakta har den nya Sportsman 570 en hel del att axla.
[2] TEST SUZUKI KINGQUAD 500 XP
Med sitt utseende gör sig Suzuki Kingquad 500 XP väl ute i terrängen. Den klarröda färgen med de rörkonstruerade lasträckena går inte att ta miste på i älgskogen. Mjukheten i körningen är definitivt ett plus i kanten för denna maskin.
[3] TEST HONDA TRX 500 FE2 FOREMAN
Honda har till 2014 gjort rejäla uppdateringar som både syns och märks. De tekniska lösningarna har förbättrats rejält och det har gjort en redan kompentent fyrhjuling till en mycket bättre en. För att understryka de stora uppdateringarna, valde Honda Sverige att byta beteckningar på maskinerna till de amerikanska. Foreman hette tidigare TRX 500 FPE. Vad är nytt då? Allt utom motorn är nytt. Chassit är nytt. Mycket energi har lagts på förarpositionen. Det är enklare att hitta en bra förarposition även för korta och långa. Man har en bättre sittposition. Det känns som dynan är något högre placerad än tidigare. Det betyder att man får en bättre uppsikt plus att körställningen känns mindre ansträngd. Dynan är också mjuk och bekväm.
[ 2022, nr 2 ]
[1] Gamax AX 600 4x4
Knappt har snön hunnit släppa sitt grepp över oss och all testkörning med snöskotrar, som vi skriver om i vår andra motortidning SKOTER, innan vi äntrar fyrhjulingar. Den här maskinen har fått göra en mjuk övergång mellan de två årstiderna och med var sitt speciella motorområde, snöskotrar på den ena sidan och fyrhjulingar på den andra.
[2] Kori ryggskydd
Ibland behövs det bara en idé och en beslutsam person för att en produkt skall födas. Så var det även här. Det hela började 2007 med att Sophie von Wachenfeldt fick en idé att man kan kombinera ett ryggskydd med en ryggsäck. Den är konstruerad framförallt för motorcyklister men även andra har ju ett behov av att slippa ha på sig varma skinnkläder och hjälm efter åkturen och med en ryggsäck i ryggskyddet är detta möjligt.
[3] DINLI 600 PRIME
Dinli 600 Prime kommer att locka många köpare tack vare sitt fina pris på 59 900 kronor. För dessa pengar får man en nedbantad Dinli Centhor 700, vilket innebär att motor, växellåda och alla andra komponenter är lika påkostade som hos den dyrare 700:an. Dinli 600 Prime omfattas även av Dinlis 3-åriga försäkring. De största skillnaderna är förutom motorstorleken att den har stålfälgar istället för alu-fälgar och att ryggstöd saknas (vår testmaskin var extrautrustad med detta). I övrigt är den lika välutrustad från fabrik som sin storebror: vinsch (inkl trådlös fjärrkontroll), dragkrok samt rack fram och bak. Något som även tillkommit på Dinli Prime 600 är en släpvagnskontakt som sitter standardmonterad från fabrik.
[4] ACCESS AX 700 EFI
Access AX 700 EFI fick vi för test på vårkanten, då snön börjat smälta bort som värst. Perfekt tidpunkt då det är blandat värme med kyla, samt dagsljus och riktigt mörker. Access 700:an fick vi därigenom prova i de flesta förhållanden, förutom is och snö. Access har i år satsat på uppdateringar i sin motor. Genom introduktionen av EFI kan även denna tillverkare sälla sig till skaran där man slipper sitta och styra ett chokereglage vid start. Det är förstås både bekvämt, komfortabelt och känns säkert vid kyligare dagar, men är framförallt ett steg i rätt teknisk riktning. Då AX 700 är vägregistrerad, är det inte någon våldsam acceleration i maskinen. Dock reagerar kraftöverföringen på gaspådrag genom att växla upp maskinen till angiven hastighet. Det är givetvis ingen sjungande snabb acceleration på maskinen, men helt klart i klass av vad man skall förvänta sig.
[ 2022, nr 2 ]
[1] Ny upplevelse för skog och väg
Allt fler tillverkare väljer att erbjuda traktorregistrering för sina ATV-modeller och det har öppnat en ny väg för kunderna att kunna använda ett och samma fordon för både väg- och terräng. Nya CFMoto CForce 550 är ett sådant exempel på en hybrid-tillämpning som kan passa många. Vi tar den på ett rejält test för att se var den trivs bäst och hur traktorregistreringen påverkar motoreffekt och körupplevelse.
[2] En Buff som håller dig varm i alla hastigheter
Ni känner säkert till Buff? Varumärket som fick en hel genre uppkallad efter sig. Den där multifunktionella huvudbonaden som går att använda på tusen olika sätt. Buff kommer i olika material och vi har i flera år trivts i de tunnare med merinoull. Därför fick den här modellen upp våra ögon.
[3] Smart och lätt fällkniv att ha med sig ut
Kniven Spatha från Spetzl är egentligen designad för klättrare och jobb på höga höjder, men vi upptäckte fler användningsområden.
[4] En dubbeljobbande arbetshäst
Redan ifjol kom denna maskin som helt ny modell till Sverige. En modell som ger en mer arbetsinriktad ton genom de större lastmöjligheter som det separata, fällbara flaket medger. Prostar-motorn sitter som central del i denna maskin. En motor som levererar bränslesnåla resultat då vi kör vår teststräcka längs landsvägen.
[5] Outlandern – en banbrytare
Can Am var relativt tidigt ut på marknaden med traktorregistrerade fyrhjulingar. Man hade snappat upp trenden och de lagliga möjligheterna i Finland och Norge i ett tidigt stadium. Där var denna registreringsform enklare att få igenom enligt lagen, samt var billigare gällande försäkring. Nu har vi testat Can Am Outlander L 450 Pro T3.
[6] En trucker med morr
Denna bil från Cheva-familjen är helt ny i Sverige. Vi lyckades få tag på ett rykande färskt exemplar där man nästan kunde känna att värmen låg kvar i plåten.
[ 2022, nr 1 ]
[1] TEST HISUN 500ATV
Hisun är nytt märke under samma paraply som Arctic Cat och Suzuki. KGK motor tog beslutet att skaffa ett märke i den lite mer prisvärda nivån. Valet föll då på Hisun, som kanske är relativt okänt här i Sverige, men är desto mer känt i Asien och USA där de är en av de största på UTV:er. Två års maskingaranti kommer den med. Detta är en bra detalj som höjer inte bara tryggheten men också visar på att KGK tror så pass mycket på märket och modellerna.
[2] TEST KYMCO MXU 700I IRS
För ett par år sedan körde vi ett antal Kymco maskiner, både i terrängen och ute på vägen. Nu har vi på nytt fått tag på en intressant maskin med nytt utseende i form av Kymco MXU 700i IRS som vägregistrerad. En maskin med känsla av finess, nymodigheter och kvalitet. Under ett par kyliga höstdagar fick vi sätta tänderna i en alldeles splitterny Kymco som kom väl inplastad till oss på redaktionen. Hela paketet såg ut som en jättelik svart fotboll, men så fanns det heller inte en enda transportskråma på maskinen.
[3] TEST HONDA TRX500FE 2005
Det är inte varje dag man får i uppdrag att testköra en gammal fyrhjuling men idag var det så. I vanliga fall är detta något som vi inte gör men upplägget var så roligt bra så jag nappade. Här har vi en helt vanlig Honda som på utsidan nästan ser helt ny ut men den stora intressanta saken var att den har gått hela 4241 timmar. Eller 167 dagar hur man nu vill se på det hela. Nästan 4000 mil är avståndet som körts. Det är nära nog ett helt varv runt jorden.
[ 2022, nr 1 ]
[1] TEST Polaris Sportsman XP 1000 S
Nu tar Polaris ett steg framåt på plattformssidan då man lanserar sin Sportsman XP 1000 S. En modell som både är större, stabilare och ger ett gediget intryck då vi körde den. 31% större Då man först ser maskinen så ger den ett intryck av att vara både bred och stabil. Bredden går direkt att verifiera då den är branschens första modell med bredd 144 cm. Den är cirka 20 cm bredare och 20 cm längre än tidigare modell, samt har 10 cm längre avstånd mellan hjulaxlarna vilket skapar en stabil plattform. I grunden är plattformen helt ny då den kort sagt är större både i bredd och längd. Syftet är att skapa en stabilare och mer lättkörd, samt komfortablare maskin.
[2] TEST Can-Am Outlander Max XT 650 T med bandsats
Can Am har med sin Outlander MAX XT 650 T skapat en modell för vinter och våren. I grunden har man en maskin väl anpassad för att åka två personer. Med en hel del intressant extra utrustning, samt iTC har den ett flertal intressanta tekniska lösningar som passar vinter och våren till. iTC teknik Grunden i denna Outlander är en Rotax 4-taktmotor på 59 hk. Motorn är väldigt mjuk och följsam redan initialt vilket är något man inte varit van vid hos Rotax motorer. Tidigare var de ganska häftiga initialt så det var svårt att krypköra, men här är den mjuk,
[3] TEST Honda TRX Foreman 520
Hondas fyrhjulingar har länge haft ett mycket gott rykte i branschen och deras flaggskepp TRX Rubicon 520 testade vi med goda vitsord i nummer 6/2019 av ATV&Quad. Denna gång är det den snarlika TRX Foreman 520 som testas och den har tillika som sin modellbroder en mängd trevliga egenskaper och några viktiga skillnader från Rubicon. Vi reder ut detaljerna nedan! Första intrycket Det här en högkvalitativ ATV, det känns redan när man sätter sig på maskinen för första gången. Reglagen sitter lättåtkomligt, just denna maskin har dubbla vinschfästen och Honda har styrservo monterat som standard. Det kanske starkaste första intrycket är den manuella växellåda som Honda monterat, där man helt sonika växlar med hjälp av de knappar som sitter monterade på vänster sida på styret. Detta är ingen ny förekomst för Honda, men däremot så är de rätt unika i branschen med denna uppfinningsrika lösning!
[4] TEST Volvo XC60 T8
Volvos XC-serie har länge varit synonymt med bra kvalitet, mycket god framkomlighet och en trevlig körupplevelse. Sedan man introducerade T8-motorn på sin nya XC-linje för såväl XC60 som XC90 så har fackpressen skrivit åtskilliga spaltmeter om T8-motorns för- och nackdelar och också den fyrhjulsdrift som kommer med denna teknologi.
[ 2022, nr 2 ]
[1] Test Suzuki 500 XP med servo
Mitt under den kyligaste vintern fick vi tag på en stekhet nyhet från Suzuki. Nyheten är en maskin i 500 kubiks segmentet, utrustad med styrservo. Det som gör allting intressant är att de även har satt på en Tatou 4S bandsats vilket gör att själva servon skulle få sig lite tuffare motstånd än vanligt.
[2] Test Dinli 700 Centhor
Dinli har nu kommit med ytterligare en ny ATV och namnet är som taget ur en Transformers film. En del smarta tekniska lösningar kan man hitta, så lite jämförelse med namnets föregångare finns det.
[ 2022, nr 1 ]
[1] TEST Segway Snarler AT6 S EPS Deluxe
Segway är inte helt obekant för många. Företaget har länge haft produkter på elscooter marknaden och just namnet Segway är omisskännligt på deras 2-hjuliga produkt. Nu har de även gett sig in på ett helt nytt område och då fyrhjulingar. Som ni läst om tidigare i tidningen så satsar de offensivt med helt ny teknologi i fyrhjulingar. Nu har vi fått möjligheten att testköra en av deras nya produkter och det var riktigt intressant. Modern design När fyrhjulingen rullade fram och visade sig för första gången så blev vi direkt intresserad utifrån design och färgval. Det är sällan som en ny modell på marknaden stått ut redan på designnivå som denna gör. Färgval är en aspekt, men man har också gjort intressanta och mjuka kurvor på designen i allt från lastracken till fotstegen. Även plasten på baksidan av huven är designad med rejäla urskålningar för knäna som ger bra vindskydd. Själva fotstegen är kraftiga i sig, men man har även gjort rörförstärkningar som går utanför fotstegen och som man sedan lackerat i en annan färg än huvudfärgen på maskinen. Kombinationen av färgval, design och små men intressanta lösningar gör att första intrycket ger en kvalitetskänsla. Segway har varit väldigt noggrann med att få maskinen att se snygg, modern och tilltalande ut.
[2] TEST Polaris Ranger 570 EPS Nordic Pro
Polaris lanserade tidigt sin 570 motor som idag är en huvudmotor i deras drivline lineup. Först presenterades den på ATV modellerna men så småningom återfanns den även i UTV segmentet. Just Ranger 570 modellen är en till synes slimmad modell, som ändå har bra UTV egenskaper som får den att bli ett bra arbetsredskap och smidig i flera olika lägen. Hytt med värme i kalla Norden Vi kan börja med att reda ut detta med Nordic Pro. Just denna modell är framtagen för våra nordiska förhållanden med kyla och snö. Man har tagit en Ranger 570 EPS och i fabriken monterat hytt ett värmepaket i den. Till Nordic Pro kan man köpa till ett hyttpaket.
[3] TEST VW Touareg R PHEV 3.0.TSI e-Hybrid
Nu har äntligen Volkswagens Touareg med laddhybrid kommit. En efterlängtad bil för den som vill ha den där extra kraften då man drar sitt släp längre sträckor, men samtidigt vill kunna köra på el när man är hemma. Precis som allting annat så har det blivit förseningar i leveranser men nu äntligen fick vi chansen att sätta tänderna i denna välvuxna bil. Ovant med elens tystnad Touregen har vi testat i några omgångar med olika bränsletyper. Just denna är en bensinmotor med laddhybrid. Räckvidden på el är upp till 47 km och med släp indikerar den runt 30 km. Bensinmotorn tillsammans med laddhybriden ger hela 462 hk och ett vridmoment på 700 Nm. Ett rejält bett i gasen om man behöver det eller drar ett riktigt tungt släp. Bilen känns hela tiden stabil i sitt utförande och går riktigt fint efter vägen. Om man kopplar ett tyngre släp bakom är dragbilen så pass stark att behöver man köra om finns det tillräckligt med vridmoment och hästkrafter för att göra omkörningen säker. Det är en ovan känsla är när man trycker på startknappen, lägger i driveläget och inte hör något motorljud. Tar en stund att vänja sig vid att den är ljudlös, men det känns lite roligt att krypa iväg på elmotorn.
[ 2022, nr 1 ]
[1] TEST Linhai 500 Promax EPS
Linhai har varit ett märke som funnits många år i branschen. Märket har vandrat mellan flera olika importörer men har nu landat hos C.J Reinhardt där de kan presentera en ny och utseendemässigt uppgraderad modell för året. Snygg LED belysning När man närmar sig Linhai 500 Promax ser man redan på utseendet att den fått många stora förändringar i jämförelse med de tidigare modellerna. En distinkt lyft gällande designen där former har ändrats på allt från plastdetaljer till belysning. LED belysning har blivit den nya standarden och ger ett fräscht utseende runtom Promaxen från bromsljus till blinkers. Även huvudbelysningen är ett system de kallar för High Power Matryx Led System. En belysning som ger en väl upplyst körbana framför fyrhjulingen. Själva utformningen på belysningshusen ser aggressivt ut och ger ett fräscht intryck i den nya designen med dubbla projektorstrålkastare i kombination med LED. På kanten för huvudstrålkastarna sitter det en LED slinga som ger ett snyggt inramat sken för huvudstrålkastaren.
[2] TEST CF MOTO UForce 600 EPS
CF Moto har gjort sig kända som en uppstickare på den svenska marknaden och nya CF Moto UForce 600 med servostyrning är inget undantag. Det här en mycket allsidig UTV som passar för de flesta arbeten på gården och som också stoltserar med en utrustningslista som är rejält imponerande! Första intrycket Det här är en snygg UTV, ingen tvekan om saken. Färgen (Velocity Grey) kanske inte är i det vildaste färgvalet men maskinen finns även i kamouflage om man vill få lite mer färgtoner. Den har rejäl LED-belysning som lyser upp fint och ger en bra ljusbild och som också bidrar till maskinens aggressiva utseende.
[3] DRAGBILEN VW ID.4 GTX
En dragbil associeras oftast med bensin, hybrid eller dieselbilar. Nu har Volkswagen nyligen lanserat sin ID.4 GTX SUV som är en eldriven bil med batterikapacitet på 77 kW. En riktigt intressant bil med extra utrustning som vi skall titta närmare på och även hur man får planera för att batteriet skall räcka så långt som möjligt i de norrländska skogarna. Elbil och släpvagn är inte en kombination som var vanlig när elbilen tog sina första steg. Numera har denna fordonstyp blivit vanligare och utvecklats till att kombinera eldrift med dragkula så att man även kan dra en släpvagn. En positiv och naturlig utveckling om man skall kunna se att elbilarna framöver skall kunna ta över de fossildrivna bilarnas funktion fullt ut.
[ 2022, nr 1 ]
[1] TEST ARCTIC CAT XR 700 LTD
Våren har gett en märklig känsla då det passerat både sol, värme och mer snö. Trots vädret så finns det inga genvägar med att sätta igång testningen av maskiner till er läsare. Som vi tidigare presenterat så har Arctic Cat lanserat sitt modellår 2015 med en hel del nyheter.
[2] TEST SMC 700I
Vårt underbara land är långsträckt och när våren och antydan till sommar med värme anländer till södra delarna av vårt avlånga rike, har vi i Umeå i Västerbotten fortfarande snö och minusgrader. Men det är nu vår säsong övergår från skoterkörning och testning, som vi refererar i vår andra tidning SnöSKOTER, till att ta oss an fyrhjulingar av alla de slag. Spännande så det föreslår. Lite mer vinterklädd och utrustning, som man vanligtvis förknippar med skoterkörning, får man ta till när man skall ut och dra med fyrhjulingar inför säsongstarten. Alltid lika spännande och intressant att se vad som är nytt, förbättrat och intressant att ta del av bland det stora utbud av maskiner som erbjuds oss på marknaden.
[3] TEST CAN-AM OUTLANDER 450 L
Från Can-Am kommer här en riktigt intressant maskin. Med ett bra pris och gedigna grunder finns alla förutsättningar för att denna fyrhjuling kan bli årets storsäljare från Can-Am. Platsen för testkörningen var djupt inne i de finska skogarna nära den ryska gränsen. Tiden var i höstas. Tiden går fort men jag minns fortfarande mina första intryck när jag satte mig på maskinen för första gången. Vilken nätt maskin, avskalad. Enkla reglage på styret och snygg formgivning.
[ 2022, nr 1 ]
[1] TEST TGB Blade 500i T3B
TGB växer stadigt i Sverige och det här är andra maskinen på kort tid som vi testar i traktorregistrerat utförande. Tack vare de många alternativen för registrering når TGB en bred publik och så är fallet också med nya Blade 500i i T3B-registrering. En maskin byggd för arbete, men som tack vare traktorregistreringen även kan användas i ett bredare syfte. Första intrycket TGB Blade 500i är designad som en klassisk ATV och det första man tänker på när man ser den är den gedigna utrustningslistan med allt från robusta lasträcken, vinsch, handtagsskydd och en passagerarplats (om än i något basalt utförande) som gör maskinen möjlig för touring. 500i kommer i klarröd färg och den ser tuff ut där den står i snöfallet hemma på gården. 12-tumsfälgarna hade kanske varit ännu stiligare i lättmetall, men som sagt: Detta är en arbetsmaskin primärt och den är prissatt för att kunna adressera en bred marknad.
[2] TEST C Force 450 EFI EPS
Då man kliver ned en aning i modellstorlek hos C Force så träffar man på denna maskin med sin 400 kubiks motor. En modell som har fått namnet 450 för att stå ut mellan sina övriga modellsyskon, men som känns riktigt fräsch på mer än ett sätt. Vid första anblick ser maskinen riktigt tuff ut i sin apelsinfärgade färgsättning. Designen känns igen som en standard C Force utformning. På styret finns ett par rejäla handtagsskydd på varsin sida, bra främst på våren och hösten då kylan kommer. Kikar man snett uppåt så kommer man till backspeglarna som sitter brett isär så man ser bakåt vid sidan om armarna. Under hela körningen kunde vi inte se några vibrationer i backspeglarna oavsett hastighet. I de allra flesta fall brukar vibrationer uppstå vid något varvtal eller hastighet, men här verkar man hittat rätt däckmönster som rullar lätt, samt en motor med mycket lite vibrationer.
[3] TEST Polaris Ranger Diesel
Polaris har generellt sett ett brett utbud av modeller med olika drivningar i sin portfölj. Alltifrån det uppenbara med bensindrivet till elektriskt drivna UTV:er. Nu i år ser man till att göra en helhetsuppgradering på sin dieselflotta då Polaris Ranger Diesel får en rejäl ansiktslyftning. Polaris uppgraderade sin plattform på UTV sidan redan ifjol med sin Ranger XP 1000. En plattform som tog komforten till nästa nivå. I sitt sortiment har man sedan tidigare en diesel UTV, men då både plattform och motor har ett par år på nacken kände man att det vara dags för uppgradering på alla fronter till ny och modern status. I Brexits mecka, och i terrängen intill Englands största insjö, så fick vi möjlighet att köra och testa denna nya modell på riktigt utmanande terrängbanor som i normala fall används för utbildning av räddningstjänsten.
[4] 509 Freeride 2.0 Handske
Nu, efter nästan två säsonger med 509s hjälm och glasögon, så var det dags att testa lite mer av deras klädkollektion. Så här inpå våren tyckte vi det passade bra att testa deras tunnare friåkningshandske som ska vara optimal för tuff terrängkörning i djup snö. Några viktiga kriterier när det kommer till en bra handske är att den ska hålla dig varm och torr, samtidigt som den andas och greppet förblir bra
[5] Fiat Talento Pick Up
Här har vi en lite oväntad svenskitaliensk dragbil som har fångat mitt intresse. Här har vi en pickup med ett tillräckligt stort flak för att enkelt rymma en 155-tummare. Priset är otroligt bra då den bara kostar 249 900 SEK ex.moms. Du får ett flak som är 286 cm långt och lämmarna är avtagbara runt om. Denna prisvärda pjäs gör att du kan köpa en till ATV om du vill innan du kommer upp i samma peng som vissa andra tillverkare. Chassiet är ett Fiat Talento chassi och påbyggnaden har byggts i Sverige och lasthöjden är lite lägre än vad man är van vid. Lastvikten är upp till ett ton. Det som verkligen gillas förutom att lämmarna går att ta bort är lastöglorna som finns på sex ställen på flaket.
[ 2022, nr 1 ]
[1] TEST Can-Am Maverick X3 X rs Turbo R
Här har vi en maskin som har ett rätt så högt pris men den kommer med otroligt kompetenta fördelar och det är så att jag inte hade tvekat att köpa en om jag hade haft de 290 900 kronor som den kostar. Vad är det som gör den så åtråvärd? Frågar du mig är det främst den tajta känslan den ger föraren när man kör den hårt över rejält gropig terräng. Fjädringen sväljer guppen på ett enormt kompetent sätt. Ju hårdare du pressar den desto mer svarar den. Sedan kan man ju inte annat än älska den 172 hästkrafter turbomatade motorn. Visst kan man önska att man skulle kunna köra den på gatorna men för det krävs det den senaste registeringsformen T1B och att den har ABS bromsar (Vilket den inte har) för att den inte skall behöva begränsas hastighetsmässigt.
[2] TEST Polaris General 1000 EPS Deluxe
Generalen har nu funnits på marknaden ett par år och har lyckats etablera sig som ett fordon som ligger mellan RZR och Rangern, med egenskaper som ger en lite sportigare karaktär men som samtidigt kan användas i arbetet. Modellen är byggd med ett lite lägre och sportigare utseende, där taket sitter lägre och även passagerardelen och förarutrymmet är lite mindre och kompaktare. Man känner direkt igen den sportigare atmosfären från RZR:en då man kränger sig in på förarplatsen. Ställer man sig några meter ifrån maskinen ser man istället hur modellen får arbetsutseendet med en skyddad hytt, samt ett lastflak bak. Med en dragkapacitet på 680kg ser man till att få med sig ytterligare utrustning ut i terrängen eller för arbete på hemmaplan.
[3] TEST CF Moto CForce 850 XC EPS
I fjol testade vi CF Moto’s CForce 820 EFI EPS och den är mycket närbesläktad med den modell som detta test handlar om – CForce 850 XC EPS. Bägge modellerna går rakt in i premium-touringsegmentet av ATV-branschen och tävlar inom samma klass som t ex Can-Am och Polaris största maskiner vad gäller utrustning, manöverbarhet och allmän körglädje. Vi var väldigt förtjusta i 820:an och tillika brodern i samma serie – och 850 XC EPS ger exakt samma känsla! Första intrycket Som de flesta ATV:er i detta segment så handlar det om fullstora ATV:er som är utrustade med massor med praktisk och användbart teknik och där körupplevelse och manöverbarhet står högt på listan. Den här maskinen är inget undantag. Den känns otroligt robust och välbyggd och såväl förarplats som övrig utrustning är väldesignade och fyller en omedelbar nytta. Den här fyrhjulingen är ju en tvåsitskonfigurerad ATV och även passagerarplatsen erbjuder en mycket skön upplevelse – klart över snittet i branschen!
[4] TEST 509 hjälm
509 är ett varumärke som vuxit och nu erbjuder många olika produkter inom powersportindustrin, ewtt märke som har sitt ursprung från skoterfilmer och skoterkläder. Så självklart gör de också skoterhjälmar. Den här nya hjälmmodellen baseras på deras gamla Altitude hjälm fast de har bytt ut materialet mot det väldigt lätta och hållbara materialet carbon fiber.
[5] TEST Volvo XC 60 D5 AWD Inscription
Sedan den första generationen presenterades 2007 har det hänt en hel del. Nu med den andra generationen är Volvo XC 60 i klass med de tyska tungviktarna när det gäller såväl pris, funktion som design. Moder jord hade valt bra förutsättningar på turen från havet utanför Umeå mot fjällen. SMHI hade gått ut med varningar för rejält snöfall och hård vind. Bättre läge att testa en dragbil finns ju inte. Resan började med stadskörning genom Umeå medan jag försökte bli vän med bilen. Inredningsmässigt kändes allt bra, genomtänkt och snyggt redan från början. Det är ett stort steg från föregående modell främst när vi tittar på inredningen med knappar, kvalitetskänslan och valet av material. Infosystemet är av tuchpad typ där de viktigaste sakerna är väl synliga. Tar man ett finger och puttar åt sidan kommer man åt nästan alla inställningar du kan göra eller tänka dig i XC 60:n. Visst kan det bli några fler interaktioner än med vanliga knappar men vinsten är att XC 60´n blir så snygg som den är för att du har allt samlat på samma ställe vilket är omöjligt med många knappar och vred. Där blir de utspridda. De riktiga knapparna som finns nu är de för musiken med spårval och annat och de är placerade under infosystemet bakom växelspaken.
[ 2022, nr 1 ]
[1] TEST: ARCTIC CAT 550 H1 EFI LE
Tar man sig en titt på Arctic Cats ATV-flotta, finns det mycket att välja bland. Från de stora motorstinna maskinerna på 951 cc till små, nätta, smidiga gårdsmaskiner på 366 cc. Men så har vi det där mitt emellan. Det som är både kraftfullt med inte för mycket. Det som är något att sätta framför skogsvagnen och den hänger med i svåra situationer. Det som är smidigt som en katt att slingra sig fram i trånga utrymmen uppskattar, jag. Ja, vad är det då man kommer fram till?
[2] TEST: POLARIS SPORTSMAN XPS 550 EFI EPS
Inte nog med att ”storebror” 850 kommer med styrservo. ”Lillbrorsan” 550 är inte sen att hänga på. Visst låter det klokt då servo är här för att stanna. Men det är inte bara denna nyhet som maskinen har i bagaget.
[3] TEST: ARCTIC CAT 366 4X4 AUTO
Det finns en modellkategori bland ATV-fordon som är mycket intressant. Det är gruppen ”gårdsmaskiner”. I den kostnaden man har för en sån investering, får man faktiskt mycket för pengarna.
[4] TEST: LINHAI 400
Linhai 400 ligger i ett segment som passar för vägregistrerade fordon. Det gäller framförallt då man kikar på motorstorleken som en motor på 4-500 kubik ligger inom rätt spann. Med den kilowattbegränsning som gäller idag så känns det som att denna maskin ligger helt rätt. En större maskin blir helt enkelt överflödig, men framförallt blir mycket dyrare.
[ 2022, nr 1 ]
[1] STELS 850 Guepard Throphy Pro T3
STELS är ett nytt märke på den svenska marknaden som tillverkas i Ryssland. Ryssland är kända för att ha en långtgående tradition i produkttillverkning i metall. Just denna maskin är den största i modellprogrammet på mer än ett sätt.
[2] Can Am Defender Pro
BRP och Can Am har i Defender Pro en maskin som man kanske skulle kunna beskriva som en hybrid mellan en klassisk ATV och en lättare traktor. Den är ett fantastiskt verktyg för alla som behöver mer än vad en klassisk ATV kan erbjuda, men som ändå inte är beredd att investera i en fullstor jordbrukstraktor. Den gav testteamet en rejäl mersmak och öppnade våra ögon för en allsidig form av terrängfordon när vi tog den på en rejäl testrunda i skog och mark!
[3] Polaris Sportsman 570 X2 EPS Nordic Pro Edition
Polaris tänkte i år göra en mindre serie av en nordiskt anpassad fyrhjuling. Det begav sig inte bättre än att efterfrågan blev så stor att man tvingades lägga in den i sitt ordinarie sortiment, med de värmande tillbehören som passar in på de kallare årstiderna.
[4] Produkttest: 509 Sinister X5 Carbon Fiber
509 har tagit powersportindustrin med storm, deras glasögon har snabbt växt i popularitet och man ser fler och fler professionella förare bära deras välkända 509 märke på sidan av hjälmen. Varför är de här glasögonen så populära?
[5] DRAGBILSTEST: Opel Insignia Sports Tourer
Opel Insignia mötte de svenska bilförarna 2008 & ersatte då den lite åldrade Vectran. Sedan dess har de tyska opelingenjörerna jobbat hårt med att ligga i tiden med sin Insignia. Nu, nio år senare, gör de det med råge.
[ 2022, nr 1 ]
[1] TEST ADLY 320 SPORT
I taiwanesiska Adly 320 Sport hittar man en smidig och lättkörd allroundmaskin för vägen.
[2] TEST ACCESS SP 450 SM
Här har vi en härligt pimpad version av Access SP 450. I SP 450 SM versionen har de bytt ut de mer terrängmönstrade däcken mot mera renodlade vägdäck och snygga lättmetallfälgar. Vill man känna sig som klistrad på vägbanan ska man skaffa sig en Access SP 450 SM.
[3] Hjälmkamera för den kräsne
Flera av oss ATV fantaster har alltid varit fascinerade av att dokumentera våra körning både om man är ute i gyttjehålet eller på vägen ute på sin favoritresa. Vi har ofta med oss kameran (video eller stillbilds) som måste packas upp ur någon ryggsäck för att användas. Många är vi nog som har sneglat efter en hjälmkamera av något slag för att få de där lite annorlunda körbilderna att dela med sig av. Vi har kikat på en GoPro HD Hero och utvärderat hur bra den egentligen är.
[ 2022, nr 1 ]
[1] TEST : POLARIS RANGER RZR XP 900
Polaris RZR, namnet får den mest hugade ATV kännaren att spetsa lite extra på örat då namnet nämns. Maskinen har inte många år på nacken, men utvecklingen har varit stegrande. En maskin som alla skulle vilja äga men få gör, speciellt i Sverige där maskinen inte har en naturlig tillvaro hos privatpersoner, men är desto mer vanlig i USA. En sak kan man lätt säga, jag skulle vilja äga en.
[2] TEST DINLI 800 EVOLUTION
Här har vi Dinlis största fyrhjuling med sin 751 kubik stora enstånkare. Motorn är strypt och därför går den att använda för en större skara människor då den är vägregistrerad. 20 hästkrafter gör att man kan köra den med vanligt B-körkort. Original motorn lämnar 42,5 hästkrafter. Motorn låter väldigt maffigt och har bra drag trots strypningen men vill man dra tunga laster är alltid ostrypt bättre och det tål poängteras trots lågväxel.
[3] TEST CAN-AM OUTLANDER 1000 XT
Att få en 1000 kubikare i sin ägo för körning är något riktigt häftigt. Förväntningarna är alltid skyhöga på den här typen av extrema maskiner, då de sticker ut en aning och man gärna vill känna på hela registret som maskinen erbjuder. Mitt i all iver infinner sig dock den förnuftige som ställer frågor som, är denna maskin verkligen lämpad för att dra fram timmer och andra nyttoändamål, eller är den enbart gjord för lek?
[4] Nya kläder från Stihl
X-Fit skogsjacka och byxa Här har vi Stihls flaggskepp när det kommer till personlig skyddsutrustning. Produktgruppen X-Fit innefattar både jacka och byxa. Vi har haft plaggen en period nu och är främst imponerade över dess smidighet och passform. Hela plagget är konstruerat i ett stretchmaterial som känns bra. Mycket god funktionalitet i plaggen. Smarta fickor och ventilationsöppningar och inte att förglömma den inbyggda säkerheten som måste följa med ett par skyddskläder av denna kategori.
[ 2022, nr 1 ]
[1] Första körningen av Polaris RZR Razor
Vi har, som första ATV/Quad tidning i världen, provkört Polaris side by side-maskin RZR , och inte standardversionen utan den upphettade turboladdad RZR som trimmarguron Hans Dahlbäck satt klorna i. Den här maskinen är duktigt het, kan vi lova, efter en testrunda som gjorde att vi la ytterligare ett fordon till våra favoriter.
[2] Test: Kawasaki KVF 750 4x4
Till modellår 2008 kommer Kawasaki med några fina nyheter till den största modellen i deras ATV-program: KVF 750. Vi tog ut maskinen i terrängen för att testa hur bra ingenjörerna på Kawasaki verkligen lyckats!
[3] Test Massey Ferguson 700 D
En Arctic Cat i botten men med en hel del förändringar gjorda och anpassade till Fergusons teknikers krav. Det som är den största ändringen från Arctic Cat är att här finns det en dieselmotor på hela 700 cc.
[4] STOR TILLBEHÖRS TEST
Fyrhjulingen blir mer och mer ett året runt fordon. Med hjälp av praktiska redskap och tillbehör kan man utnyttja maskinen även vintertid för sysslorna på gården. Med en bandsats kan man forcera den djupaste snön och koppla till ett snöblad och du kan enkelt hålla gårdsplanen snöfri. Honda TRX500FA Hade Hondas eget snöblad med gavelplåt, snökedjor, steglös handtagsvärmare, arbetsbelysning baktill, vindruta , styrservo och frontvinsch. Polaris Sportsman 800 EFI Var utrustad med Polaris egna tillbehör som snöblad, vindruta, bandssats, handtagsvärmare och bagagebox. Hade också hjul med snökedjor och frontvinsch. Kymco MXU 500 4x4 Monterat på maskinen var Warn snöblad med elektrisk motor för höj/sänkfunktion, dubbade hjul, Cycle Country universalspridare och vindruta . Arctic Cat 700 H1 EFI Här bestod vinterutrustningen av Warn snöblad med elektrisk vridmotor, snökedjor, handtagsvärmare och frontvinsch. Arctic Cat 700 H1 EFI Maskinen var utsmyckad med Carlmans snöblad, Tatou bandsats, handtagsvärmare, frontvinsch, hjul med snökedjor, vindruta (Arctic Cat) och motorvärmare Dragkraftstest Bromsförmåga Svängradie
[ 2022, nr 1 ]
[1] Nöjesmonstret!
Under många år har man fått förmånen att köra UTV på olika underlag, men då presseventet gick av stapeln för Yamahas nya värsting, YXZ 1000 R, så togs körningen till en helt annan nivå, både maskinellt och körmässigt.
[2] Den kaxiga kusinen från landet
Polaris Scrambler är en maskin som nu funnits med några år. Denna 1000 kubiksmotor har under föregående år skramlat in flera fina placeringar både i Baja 1000, samt GNCC racing-serien i USA. Det blir intressant att se om maskinen som vi nu testar införlivar våra förväntningar.
[3] Pumpa hjälmen till maximal passform
LS2 är hjälmmärket som ökar sin försäljning mest på marknaden just nu. De står för innovativa och snygga produkter – vi har testat en av dem.
[4] Uppstickare med pluspoäng
UTV:er i 500 segmentet är likt en svärmorsdröm i familjen. De har oftast allt det där som de avancerade maskinerna har i utseende, samtidigt som de funktions- och motormässigt lever på rätt nivå för plånboken. Kan man dessutom framföra den som traktor är den grundläggande kombinationen riktigt bra.
[5] Dragbil: ISUZU D-MAX KURO - En mångsidig dragare
Isuzu har funnits på marknaden i många år och är nog mest kända för sina bilar, men har en ännu större marknad via sina lastbilar. På bilsidan har man under senare år haft amerikanska samarbeten som gjort att man kunnat byta kunskap och teknologi mellan varandra. Som bil har den rätt grundegenskaper för att bli en bra dragbil, men är även lämplig att kombinera för andra ändamål.
[ 2022, nr 1 ]
[1] TEST: BOMBARDIER QUEST 650 EC
PÅ RÄTT VÄG? Vad får man om man tar en vanlig fyrhjuling och plockar på backspeglar, blinkers, automatlåda och en begränsning av motoreffekten till 15 kW? Jo, man får en fyrhjulig motorcykel. Och det roliga är att man får köra den med vanligt B-körkort! Bombardier är ett av företagen som sett en möjlig marknad i att konvertera några av sina fyrhjulingsmodeller för landsvägskörning. Tidningen Snöskoter har provat den nya landsvägsglidaren Bombardier Quest 650 EC.
[2] TEST: POLARIS 330 ATP 4x4
MOTORISERAD PACKÅSNA Fyrhjulingar med flak har funnits en tid men nu presenterar Polaris ett nytt sätt att se på dessa ”flakfyrhjulingar”. Man anser att flakmodellerna skall samlas under ett nytt konceptnamn, All Terrain Pickup, ATP. Visst är det en riktig pickup med ett brett användningsområde. ATP-modellen kommer med stor säkerhet att finnas överst på mångas önskelista nästa år.
[ 2022, nr 1 ]
[1] Test Suzuki QuadRacer R450
Efter att ha spenderat många testtimmar på traditionella ATV för skogsbruk så var det en härlig känsla att sätta på sig skyddsutrustningen och äntligen få äntra en riktig Quad. Och QuadRacer R450 är inget annat än en fullblodsracer med tävlingskapacitet. Häng med!
[2] Test Can-Am Outlander 500XT
Can Am har haft en riktig framgångsaga med sina Outlandermaskiner, stor som liten. I mellansegmentet hittar vi till 2009 en 500-kubikare i svarta kläder. Snygg, robust och välljudande har varit några av tidigare års betyg av Outlanderserien från vårt testteam och frågan är nu – kommer trenden att hålla i sig för en av ATV-världens riktiga klassiker?
 
 
Besöksadress: Gräddvägen 7, Umeå | Adress: Gräddävgen 7, 906 20 Umeå | E-post: info@skoter.se | Telefon: 090-149370 | Shop: shop.atv-quad.se